Last news in Fakti

24 Януари, 2017 09:48 1 762 0

Със словесна война започна вторият ден от мирните преговори в Астана

  • мирни преговори-
  • астана-
  • сирия-
  • преговори-
  • опозиция-
  • правителство

Представители на сирийското правителство и на умерената опозиция за първи път сядат на една маса

Със словесна война започна вторият ден от мирните преговори в Астана - 1
Снимка АП/БТА

Вторият ден от мирните преговори между двете страни от сирийския конфликт — умерената опозиция и правителството - в казахстанската столица Астана започна със словестна битка.

Преговарящият от името на сирийския режим осъди коментарите на говорителя на бунтовниците, които определи като "провокативни". Башар Джафари заяви, че изказването на главния преговарящ на сирийската опозиция Мохамед Алуш, който нарече сирийското правителство "терористичен субект", е недостойно и е в разрез в дипломатическия диалог. Според него политическото решение на гражданската война е за предпочитане, но не е единственото решение на ситуацията.

Мирните преговори в Астана протичат под патронажа на Русия, Иран и Турция, въпреки техните различия по отношение на войната в Сирия.

Дипломати от тези три страни подготвят заключителна декларация от мирната конференция, с която представителите на сирийското правителство и въоръжената опозиция трябва да потвърдят примирието от 30 декември, съобщават международните медии.

Разговорите обаче не се водят пряко между враждуващите страни, а с помощта на посредници, съобщи пред журналисти говорителят на сирийската опозиция в преговорите. Той добави, че темите на преговорите са укрепване на примирието и хуманитарни въпроси. Представителят на опозицията добави, че продължава обсъждането на заключителен документ за преговорите.

Според руската информационна агенция ТАСС, Русия, Иран и Турция подготвят механизъм за тристранно наблюдение и общи бойни действия срещу групировките Ислямска държава и Джабхат Фатах ал Шам.

След първия ден от преговорите се появи искра на надежда и оптимизъм, след като делегатите на двете страни в сирийския конфликт за пръв път от много време насам успяха да седнат на една маса, коментира главата на руската делегация в преговорите Александър Лаврентиев.

В мирните преговори участва и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА