1 460 0

Украинското правителство се готви да евакуира Авдеевка

Очаква се да бъде свикана извънредна среща на Съвета за национална сигурност и отбрана

Украинското правителство се готви да евакуира Авдеевка
Милена Трачева

Властите в Украйна се подготвят за евентуалната евакуация на град Авдеевка, който се намира в центъра на сраженията между бунтовниците и украинската армия, Причина за това станаха подновените сблъсъци между двете враждуващи страни, съобщават западните медии.

Според властите, ако евакуацията се случи, ще бъдат евакуирани повече от 12 000 души ще бъдат изведени от контролирания от правителството град, който е останал без запаси от питейна вода и без електричество.

От министерството на извънредните ситуации вече са подготвили 150 автобуса, които да извозят местното цивилно население, съобщиха от министерството на отбраната пред "112 Украйна".

"Все още не сме решили окончателно дали да евакуираме хората. Но ако се наложи, повече от 150 автобуса са готови да отпътуват към Авдеевка. Смятаме, че ще са необходими 3 до 4 курса, за да извозим всички, като 1 курс може да поеме около 4000 души."

В същото време бившият заместник-началник на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, генерал-лейтенант Игор Романенко е заявил пред украинското издание "Обозреватель", че в рамките на днешния ден може да бъде свикана извънредна среща на Съвета за национална сигурност и отбрана. На нея ще се вземе решение какви адекватни мерки да се предприемат в отговор на руските действия в Авдеевка област. По думите му, вече се обмисля там да бъдат изпратени още войници и "оръжия от всякакъв калибър".

Романенко вярва, че "сегашното състояние на необходимост“ от въвеждането на военно положение в района отсъства.

Украйна

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай