1 282 0

Топ шпионин подаде оставка след донос

Белгийското военно разузнаване остана без шеф

Анатоли Стайков

Ръководителят на военното разузнаване на Белгия Еди Тестелманс подаде оставка, съобщиха местни медии.

Тестелманс бе обвинен от свои подчинени, че не прави необходимото за осигуряването на дейността на службата и дори в саботаж. Писмо с подобни твърдения бе изпратено през декември до министъра на отбраната Стивен Вандепют. Месец по-късно парламентарната комисия за надзор на разузнавателната общност започна проверка.

Тестелманс е коментирал, че оттеглянето му не е признание за вина, както и че вярва в достоверността на заключенията на комисията, които още не са оповестени. По неговите думи само оставката му може да успокои обстановката сред военните разузнавачи. В писмото на своите колеги досегашният ръководител на службата бе упрекнат за липсата на достатъчен обмен на данни, както и за породилия се дух на недоверие сред агентите.

Тестелманс и неговите досегашни служители са единодушни, че военното разузнаване страда от липса на кадри, на фона на все по-многобройните задачи. Оценките на ръководството и служителите се разминават за причините - според Тестелманс проблемите се дължат на съкращенията в бюджета, докато според агентите той е виновен, че не е предприел необходимите стъпки.

Белгия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай