3 357 5

Десета планета в Слънчевата система? (ВИДЕО)

Астрономи представиха доказателства, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун

Десета планета в Слънчевата система? (ВИДЕО)
Анатоли Стайков

Учени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона установиха, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун, изпълнен с хиляди астероиди, комети и планети-джуджета, съобщи сайтът Space.

През януари миналата година друга група астрономи прогнозира, че съществува планета с размера на Нептун зад Плутон, около 25 пъти по-далече от Слънцето, отколкото е планетата-джудже. Тя беше наречена "планета 9".

"Обектът с планетна маса", описан от учените от Лунната и планетна лаборатория, изглежда се отразява на орбитите на редица космически тела в Койперовия пояс. Орбитите на повечето от тях са наклонени под определен ъгъл спрямо Слънцето.

Ъгълът на орбиталните равнини на най-далечните обаче се отклонява средно с 8 градуса. Това е сигнал за наличие на по-масивен обект, който изкривява околното пространство с гравитационното си поле.

"Най-вероятното обяснение за резултатите ни е, че има някаква маса, която не се вижда - каза Кат Волк от екипа. - Според изчисленията ни, нещо с маса като на Марс може да предизвиква изкривяването, което измерихме".

Специалистите са категорични, че т.нар. обект с планетна маса е прекалено малък и близък, за да е хипотетичната планета 9. Планета 9 трябва да е на 500 до 700 астрономически единици от Земята, а масата й да е около 10 пъти колкото земната. Планета 10, която въздейства на обектите от Койперовия пояс, трябва да е по-близо от 100 астрономически единици.

Макар и обекти с размер на планета още да не са наблюдавани в Койперовия пояс, астрономите се надяват новият телескоп LSST, който се строи в Чили, да им помогне да открият тези скрити светове.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 09:32  24.06.17
  Пълни глупости

  Коментиран от #4

 • Скорпион29
  Отговор
  2 10:44  24.06.17
  Тая я подаряваме на САЩ само обаче ако дойдат да си вземат соросите и ги пратят да я колонизират

  Коментиран от #3, #5

 • гост
  Отговор
  3 13:27  24.06.17

  До коментар #2 от "Скорпион29":

  Аз то предлагам да я подарим на ушанките.Нека да си поркат на воля,да си правят манифестации и да строят мавзолеи на другарите.Да мина и да съберат всички родоотстъпници русофили и заедно под ръчичка към светлия комунизъм-социализъм.
 • Гост
  Отговор
  4 13:38  24.06.17

  До коментар #1 от "Гост":

  И кое по-точно е глупостта тук? Това, че не може да вникнеш в науката ли?
 • Morgoth
  Отговор
  5 17:00  26.06.17

  До коментар #2 от "Скорпион29":

  Сакън, ще намерят злато на нея ;)

Напиши коментар:


Публикувай