2 783 0

Един за всички, всички срещу президента (СНИМКИ)

Протести срещу мерките за икономии в Бразилия нарушиха трафика в Рио и Сао Пауло

Един за всички, всички срещу президента (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Инциденти с протестиращи групи белязаха вчера деня на народната мобилизация срещу мерките за строги икономии на правителството на бразилския президент Мишел Темер, предаде Reuters.

На първо време основните бразилски синдикати отправиха призив за обща стачка за вчера. Преди седмица обаче тя бе анулирана, след като интересът за включване в нея се оказа слаб.

Вчера обаче протести срещу пенсионната реформа в Бразилия и мерките за либерализация на пазара на труда нарушиха движението във водещите бразилски градове - Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Протестиращи издигнаха барикади по главни пътни артерии в Рио. На входовете на мегаполиса демонстрантите подпалиха автомобилни гуми, което стана причина за огромни задръствания. На места колоната от коли, опитващи се да влязат в Рио, бе дълга 70 километра. До късно през нощта продължиха сблъсъци на полицията и протестиращи на някои места в града.

В Сао Пауло силите на реда използваха шумозаглушителни гранати, за да разпръснат демонстранти, издигащи барикада на централна пътна артерия.

Вчера на фона на протестите бе съобщена обаче една добра новина. Безработицата в Бразилия през май е намаляла с 0,3 процентни пункта в сравнение с април. Сега тя е 13,3 процента, което означава, че без работа са 13,8 милиона души.

Става дума за добра новина основно за президента Темер, който разчита на икономически резултати от управлението си, за да се задържи на власт въпреки корупционният скандал, който направи положението му доста нестабилно.

По-рано тази седмица Темер стана първият бразилски президент, който официално бе обвинен в корупция.

Бразилия


Още по темата

 • Бразилският президент се размина на косъм

  Бразилският президент се размина на косъм

  Комисия в бразилския Национален конгрес отхвърли с 39 срещу 26 гласа обвиненията в корупция срещу президента Мишел Темер, предаде ...
  19.10.2017
  970
  1
 • Кола се вряза в президентския дворец в Бразилия

  Кола се вряза в президентския дворец в Бразилия

  Кола се вряза в президентския дворец в Бразилия, съобщи CNBC. Колата се е врязала в портала на сградата. Шофьорът веднага е бил арестуван от ...
  29.06.2017
  1 011
  0
 • Президент на ръба

  Президент на ръба

  Главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд официално обвинение в корупция срещу президента Мишел Темер, който може да бъде ...
  27.06.2017
  916
  1
 • Бразилският президент здраво загази

  Бразилският президент здраво загази

  Бразилски следователи са открити доказателства, сочещи че президентът Мишел Темер е получил подкуп, съобщи U.S.News. Вече има подозрения срещу ...
  21.06.2017
  1 719
  1

Напиши коментар:


Публикувай