2 831 5

Носталгия по Европа завладя британците

Шестима от десет поданици на кралицата искат да останат граждани на ЕС

Носталгия по Европа завладя британците
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Шестима от десет британци биха искали да запазят европейското си гражданство, включително правото да живеят, работят и учат в страните от ЕС, след Брекзит. Това показват резултатите от проучване, направено от Лондонския институт по икономика и публикувани във в. Guardian, предаде ТАСС.

Основната група желаещи да запазят европейското си гражданство са на възраст от 18 до 24 години (85 на сто от анкетираните). В проучването са участвали 2000 души.

Правителството на Тереза Мей предложи на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел да се създаде за живеещите в Обединеното кралство 3,2 милиона европейци нов статут, който да им даде право на достъп до образованието, системата на здравеопазване, пенсии и социални придобивки след Брекзит.

Преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще продължат до ноември 2018 г., след което националните парламенти ще имат на разположение половин година да ратифицират постигнатото споразумение по условията на Брекзит.

Европейското гражданство беше въведено с договора от Маастрихт от 1992 г. То съществува наред с националните гражданства и дава допълнителни права за гражданите на страните от ЕС.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалата
  Отговор
  1 12:32  02.07.17
  Късно е либе за китка!
 • budalata
  Отговор
  2 12:48  02.07.17
  никога не е късно .
 • Гост
  Отговор
  3 12:51  02.07.17
  Пълни глупости - дреме им за Еврогейзия. Имаше си референдум и точка! Тези платени статии имат претенциите да са по-представителни от официален референдум ли?

  Коментиран от #4

 • гост
  Отговор
  4 16:16  02.07.17

  До коментар #3 от "Гост":

  А не се ли сещаш , че след десет години изкуфелите пенсии които решиха тоя референдум ще са в гробищата , кой тогава ще спре тия сегашните 18/24 годишни да се върнат в ЕС , ако не го направят и по-рано ?

  Коментиран от #5

 • Гост
  Отговор
  5 18:58  02.07.17

  До коментар #4 от "гост":

  Вярваш ли си или имаш официални поименни данни с възрастта на всеки гласувал? Стига си писал простотии!

Напиши коментар:


Публикувай