Last news in Fakti

17 Август, 2017 20:22 3 349 12

Атентатът в Барселона – кърваво терористично дежавю

  • барселона-
  • дежавю-
  • кърваво-
  • атентат-
  • камион-
  • испания-
  • терор-
  • ница-
  • берлин

Терористичната атака напомня на тази в Ница през миналата година

Атентатът в Барселона – кърваво терористично дежавю - 1
Снимка: БТА/ AP

Атентатът, който разтърси един от най-красивите градове в света, напомня предишни такива удари. Към момента има информация за 13 жертви в Барселона, като се очаква броят на загиналите да се увеличи.

Атентатът в Каталуния напомня на този в Ница и Берлин, когато за „оръжие” на терора беше използвано отново превозно средство.

В Барселона ван се вряза в пешеходци, разхождащи се по една от най-оживените улици, предпочитана и сред туристите. В средата на месец юли 2016 година камион се вряза в пешеходци на английската алея във френския курортен град Ница. 86 души загубиха живота си.

Дни преди Коледа през 2016 година на коледен базар в германската столица Берлин отново беше използвано превозно средство за всяване на разруха и страх в сърцата на европейците. Загинаха 11 души, а терористът беше застрелян дни по-късно в Италия.

През месец март тази година подобен атентат беше извършен и в сърцето на Лондон, където близо до британския парламент терорист се вряза с автомобила си в пешеходци на Уестминстърския мост.

А защо терористите избират този вид удари? На първо място, защото са най-лесни за извършване и не изискват специални познания, нужни например за създаването на взривно устройство. На второ – защото броят на жертвите може да бъде голям.

Неслучайно в епицентъра на тези атаки винаги попадат популярни и гъстонаселени улици или булеварди, на които има голям брой хора. Атентатът в Барселона е извършен на фона на тежките загуби на територии на джихадистката групировка „Ислямска държава”. През последните месеци бойците на ДАЕШ призоваваха за нови атаки на Стария континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барса

    16 1 Отговор
    Хасанчо,доволен ли си?

    Коментиран от #8

  • 2 Бай хой

    17 1 Отговор
    Дааа свободната сирийска опозиция, и либийската, и иракската, и афганистанската се завръщат в Европа.

    Как само меркел и другите ги хвалеха когато горяха църкви и избиваха християни в Сирия че били борци против диктатора Асад.

    Това ли заслужиха европейците от своите лидери?

    Разрухата в Либия, Ирак, Сирия, Йемен, Чад, Мали и т.н. им се видя твърде далечна а ресурсите на тези страни твърде апетитни. Сега обикновените хора плащат с живота си алчността и апетита им за власт.
  • 3 Цар Вул

    27 0 Отговор
    Каквото и да напишем-все ще е малко!Жалко за тези,които по този нелеп начин загубиха живота си!!!!Мисля ,че трибунала в Хага да се само сезира и даде баба Меркел на съд!!Тя ги искаше!,но нали не е потърпевша!!,пита си шапката!!Най много да "изкаже искрените" си съболезнования на роднините!!Но загиналите няма да върне!!За това предлагам да си направим "кръстоносен поход"и ликвидираме тази СГАН!Това вече не се търпи!!Хайде да запеем интернационала!
    Народи от всички страни обединявайте се и хайде със свещения кръст пред нас-на война като на война!Ще има паднали и от нас,но поне ще отървем бъдещите поколения от тази проказа!Лекува се САМО С АМПУТАЦИЯ!!!КОЙТО Е СЪГЛАСЕН ДА СИ ВДИГНЕ РЪКАТА/с АК 47 в нея!!/
  • 4 Фалшиви новини

    11 1 Отговор
    никой не обича тези идил-миндиловски свине,представители на най мирната религия...и те го знаят, все се въртят сучат, се правят на мирни граждани,а в душата всеки един от тях готов да те забие нож в гърба..подли хиени...
  • 5 да да

    7 0 Отговор
    Абе тия преди време нали биеха барабана, че искали мигранти. сеаа що ревете бре. Вдички правителства в Европа без Унгария, Чехия, Полша и Словакия на СЪД и доживотен затвор за това ,че избиват свойте граждани.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАСАН

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Барса":

    Що да съм доволен??един луд прегази невинни....аз съм против насилието и терора...в Сащ също един расист прегази невинни...ти доволен ли си от това???
  • 9 Конквистадор

    6 0 Отговор
    Време е хасанчо и всеки който иска да е цивилизован и да живее в Европа,да бъде покръстен или изгонен!Всеки мохамеданин е потенциален терорист!Това са фактите и изводите след 16години атентати в САЩ и Европа!

    Коментиран от #10, #12

  • 10 ХАСАН

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Конквистадор":

    Отначало ти се покръсти...не си бил в църква..при бай ти Тошо беше атеист и си остана такъв...и ако имаше малко мозък ще се да се запиташ- ако Франция не беше напабнала Кабафи сега нямаше да има африканци по улиците на Париж,ако не бяха разбили Сирия сега нямаше да има сирийци в Берлин и на Лъвов мост,ако Буш не беше нападнал Ирак нямаше да има иракчани,кюрди,пакистанци
  • 11 Барчо

    5 0 Отговор
    Не знам защо се ЕС се прави на хуманен. За мен това е лъжехуманност за пред медиите. Не може едно правителство да е хуманно към чужди граждани за сметка на своите. При терористите няма правила и съвест. Когато газят или взривяват хора изобщо не ги интересува дали ще убият деца, жени, старци или свои. На тях единствено може да се противопоставим адекватно със същото. ЕС и изобщо съюзниците трябва да приемат резолюция, че за един убит християнин да се трепят от 1000 нагоре чалми там. При това положение чалмите сами ще избият ислямистите. Хуманизма го разбирам, когато се защитава човешкия живот на мирните хора по адекватен начин.
  • 12 Барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Конквистадор":

    Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани. По-точно определение за терористите не съм срещал. Някой го беше написал и аз само го цитирам.
    И си прав. Всяка жаба да си знае гьола. Аз няма да бъда щастлив ако живея постоянно в някоя мюсюлманска страна по много причини и няма нужда да ги изброявам, защото са всички ги знаят. Не знам защо мюсюлманите пък искат да бъдат щастливи в светска държава. Нито те биха се интегрирали, нито аз бих искал да се интегрирам там. Така че мюсюлманите трябва да си идат там, където и е родината.
Новини по държави: