752 0

ООН: Вдигнете блокадата на Газа

Генералният секретар Антониу Гутериш призова да се увеличи хуманитарната помощ за Газа

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за отменяне на израелската и египетската блокада, наложена срещу ивицата Газа, която преживява тежка хуманитарна криза, предаде Reuters.

"Дълбоко развълнуван съм, че днес съм в Газа. За съжаление ставам свидетел и на една от най-драматичните хуманитарни кризи, които съм виждал при дългогодишната си хуманитарна работа в ООН", заяви Гутериш при първата си визита в палестинската територия от избирането си начело на международната организация през януари.

"Важно е да се вдигнат бариерите в съответствие с резолюция 1860, приета от Съвета за сигурност на ООН през 2009 г., в разгара на въоръжената конфронтация между Израел и ислямисткото движение Хамас, което управлява в ивицата Газа от 2007 г.", каза генералният секретар.

Той призова също международната общност да увеличи хуманитарната помощ за Газа.

Гутериш дойде в ивицата, за да се запознае на място с хуманитарната ситуация. При пристигането си той беше посрещнат от десетки палестинци, протестиращи срещу бездействието на световната общност към намиращите се в израелски затвори палестинци. "Какво прави светът за правата на затворниците", се четеше на един от плакатите на демонстрантите.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай