4 161 7

Дамаск във финален щурм срещу "Ислямска държава"

Сирийската армия форсира река Ефрат при Дейр аз Зур и напредва по източния бряг 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Сирийските правителствени сили, сражаващи се срещу джихадистите от "Ислямска държава", за първи път пресякоха река Ефрат и минаха в настъпление на източния й бряг при град Дейр аз Зур, след като в началото на този месец разкъсаха блокадата на части от града.

Новината предаде Reuters, цитирайки базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Представител на центъра съобщи, че сирийските войски са форсирали реката от южното предградие Джафра. Руското министерство на отбраната потвърди тази информация, като посочи в съобщение, че сирийската армия е прогонила джихадистите от редица села на източния бряг на Ефрат и развива настъплението си в източно направление, разширявайки завзетия плацдарм.

Подкрепяните от САЩ бунтовнически отреди на Сирийските демократични сили (СДС), в които главна роля играят кюрдските въоръжени формирования, също напредват срещу ИД по източния бряг на Ефрат, докато сирийските правителствени сили и техните съюзници напредват от запад.

Правителствените сили там бяха в обкръжение от близо три години. Едновременното настъпление срещу ИД предизвиква опасения от сблъсъци между СДС и силите на Дамаск.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стоян георгиев
  Отговор
  1 17:11  18.09.17
  явно за това е била бомбандировката над кюрдите,а именно за да ги изпреварят и да дебаркират на другия бряг на ефрат.почва надлъгването за останалата територия на идил и явно въпреки договорките ще има мръсни номера.сега очакам да се объркат американците .

  Коментиран от #3

 • Kcaniba
  Отговор
  2 19:23  18.09.17
  Русия изначално оповести стратегията си в Сирия, когато по покана на законното и правителство запуца брадите и чалмите с ракети, бомби, безпилотници и "калибър“. Неделима и едина Сирия, в рамките на конституцията, в рамките на демократично избраното правителство!!! Къде е тази опозиция, защо козяк мълчи!??Беше американски внос тази опозиция!!! Никой в тази опозиция не бе родом от Сирия, а тарамбуки от цял свят!!! Муслимски интернационал!!! Братушки газете!!!

  Коментиран от #4

 • Бах
  Отговор
  3 21:21  18.09.17

  До коментар #1 от "стоян георгиев":

  Нали знаете.Който бие пръв,бие два пъти..
 • 4 21:37  18.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 5 21:44  18.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тъпанар
  Отговор
  6 22:29  18.09.17

  До коментар #5 от "Kcaniba":

  Виж сега мойто момче, аз CNN не гледам, интересуват ме само Българските новини. Ти явно прекалявяш с програма ВРЕМЯ :) Явно не можеш да "стоплиш" че господарита на които така усърдно лижеш МАЗНИТЕ ЗАДНИЦИ имат за цел да ни занимават с глупости и да ни противопоставят на ....фили и ....фоби за да не се обединим и изринем 240-те търтеи заедно с проклетите им партийки. Но, като гледам ти липсва умствен багаж, малкото ти мозъче е прекалено добре полирано и разбира само от спуснати наготово опорни точки. Така, че продължаваи да бълваш простотии и може татко Путин да те цунка по бузката за добре свършената работа!
 • Kcaniba
  Отговор
  7 00:25  19.09.17
  Не плачи, малката!! На здравииии

Напиши коментар:


Публикувай