1 481 0

Испания ще поеме контрол над Каталуния, ако...

Мадрид иска недвусмислен отговор от Каталуния

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Централните власти в Испания ще поемат контрола над областта Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон отговори твърде неясно на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания. Това заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, цитиран от „Ройтерс“.

Преди дни сепаратисткият лидер Пучдемон обяви независимост, но отложи влизането й в сила, за да може да преговаря с Мадрид по този въпрос.

Испанският министър-председател Мариано Рахой му даде срок до понеделник да изясни позицията си и до вторник да промени решението си, ако настоява за отделяне. Той заплаши, че ще преустанови автономията на Каталуния, ако Пучдемон избере независимостта.

От Мадрид призоваха за недвусмислен отговор. „Ако отговори двусмислено, това означава, че не иска диалог и тогава испанското правителство ще трябва да предприеме действия", предупреди вътрешният министър.

Един от вариантите за Мадрид може да бъде прилагането на член 155 от конституцията, който позволява на централната власт да поеме пълен или частичен контрол над някой от 17-те региона, в случай че той не изпълнява законовите си задължения.

Испания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай