965 11

Референдуми за автономия в Италия

Две области гласуват за повече автономия

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Две от големите области в Италия ще проведат консултативни референдуми за получаването на по-голяма автономия, съобщи ТАСС.

Гласуването ще се проведе в северните райони Ломбардия и Венето. Вотът ще се проведе днес. Първоначалното гласуване ще се проведе по електронен път.

Първите секции бяха отворени в 7:00 ч. местно време и ще затворят в 11:00 ч. Регионалните власти претендират за повече правомощия в управлението на различни сфери. Сред тях са здравеопазването, образованието, социалната политика и регулирането на пазара на труда.

Конституцията на Италия дава подобно право. Въпросите за това в какви сфери ще бъде отпускана повече автономия обаче се обсъждат на срещи с правителството.

Инициатори на допитването са губернаторите на двата региона – Лука Дзайя и Роберто Марони. Те са част от опозиционната партия „Северна лига“.

Партията е близка до „Напред Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони и винаги е отстоявала федерализма.

В Италия има пет области, които по исторически причини имат автономия. Ломбардия и Венето не притежават такава, но формират значителна част от италианския БВП. В тях живеят 20 млн. души.

Италия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТТТТТТТТТТТ
  Отговор
  1 12:59  22.10.17
  Е.С...тик-так...тик-так...времето му изтича...
 • Kcaniba
  Отговор
  2 12:59  22.10.17
  Костаа леле!! Руските хакери и там!! Сороснята е на колене
 • onq s konq
  Отговор
  3 13:27  22.10.17
  Явно сегашният модел на ЕС се е изчерпал и е време да бъде заменен с НОВ ,предвид специфичните особености на икономическия живот в Източна Европа.
 • ДО СЕЛЯНИНА С КОНЯ
  Отговор
  4 16:44  22.10.17
  Абе ти не работиш ли бе КОН???Когато и където по форумите се коментира ти си на линия???Има един ВЕЛЕМИР и той като теб!!!Пенсионери ли сте Какви сте?Луда работа

 • Хасан
  Отговор
  5 16:46  22.10.17
  Новия модел е раздробяване на държавите на по малки частички...ще имаме пак градове държави..Милаео,Венеция,Верона..
 • КАКВО НИ ДАДЕ ЗАПАДА КАТО ШАНС
  Отговор
  6 17:24  22.10.17
  До 1878 поддържаха Османската империя. Помним думите на ОТО Бисмарк към българите - РУСИЯ да ви помага.След Освобождението, нашите Чорбаджии от Парламента се подложиха в краката на ЗАПАДА, - докараха ДОЙЧОВЦИ У НАС ДА НАПРАВЯТ ЦИВИЛИЗОВАНИ и това продължи от Фердинанд до Борис КОБУРГОТА. Почти 70 години ЗАПАДНО моделиране на почти старото Османско ЕКСПЛОАТИРАНЕ , ДОВЕЛО ДО СЕПТЕМВРИЙСКО ВЪСТАНИЕ . ОТ ДОБЪР ЗАПАДЕН СТАНДАРТ ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - БЪЛГАРИЯ ПОТЕЧЕ В КРЪВ. Четем за това от авторите ни : П. ЯВОРОВ, Х. СМИРНЕНСКИ, Г. МИЛЕВ, ЕЛИН ПЕЛИН, АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ, ЙОРДАН ЙОВКОВ, ДИМИТЪР ТАЛЕВ - в "Преспанските камбани", " Гласовете ви чувам ", " Гераците, " "ТЮТЮН ", " Татул ", " Снаха ", " КАМЕНАРЧЕ ", " Пази боже сляпо да прогледна " и др. ИСТИНАТА ЗА НАДЕЖДАТА ЧЕ ЗАПАДА Е НАШИЯТ ДОБРОЖЕЛАТЕЛ! ЗА 70 ГОДИНИ СВОБОДА И ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ ДО 1944 год. НАС НИ ЗАВАРИ РУСИЯ - КРАВАРСКА, МАГАРИЩАРСКА, БЕДНА АГРАРНА, СЪСИПАНА ИКОНОМИЧЕСКИ И БЕЗ МЕЖДУНАРОДЕН АВТОРИТЕТ И ТРЕТИРАНА КАТО ТУРСКИ ВИЛАЕТ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА РАЗЛИКА ЧЕ У НА КОЛЕХА, БЕСЕХА, ПАЛЕХА , ГЛАВИ НА КОЛОВЕ РАЗНАСЯХА И ЖИВИ В ПЕЩ ГОРИХА/ ГЕО МИЛЕВ/ НАШИТЕ РОДНИ ИЗЕДНИЦИ ЧОРБАДЖИИТЕ. ТЕ НЕ СЪДИХА И БЕСЕХА ПО ТУРСК И ПРОДЪЛЖИХА ТЕРОРА ДО 1944 година. Трактори, комвайни, ел. централи, болници, училища, театри, заводи, индустрия, индустриализация, тежка и лика промишленост, ТРИ ОКОМРЛЕКТОВАНИ АРМИИ и мощно селско стопанство , детски ясли и градини пълни със щастливи малки дечица получихме БЛАГО

  Коментиран от #7

 • КАКВО НИ ДАДЕ ЗАПАДА КАТО ШАНС
  Отговор
  7 17:43  22.10.17

  До коментар #6 от "КАКВО НИ ДАДЕ ЗАПАДА КАТО ШАНС":

  РУСИЯ НИ ИЗПРАВИ КАТО НАРОД и ПРАВОВА ЦИВИЛИЗОВАНА УВАЖАВАНА В СВЕТА ДЪРЖАВА. КОЙ РАЗТУРИ СОЦИАЛИЗМА - ВЪНШНИ НО И ВЪТРЕШНИ СИЛИ - АЛЧНОСТ, БРУТА И БЕЗКРУПОЛНОС ПРИ РАЗДЪРЖАВЯВАНЕТО НА СТРАНАТА. КАТЕГОРИИТЕ ЧОВЕЧНОСТ, ДОБЛЕСТ, СЪВЕСТ, ЧЕСТНОСТ В ТОЗИ БРУТАЛЕН ГРАБЕЖ НА НАРОДНАТА СОБСТВЕНОС ИЗЗЧЕЗНАХА. ИЗЧЕЗНА ТОГАВА И ЧОВЕКА - ЧОВЕКА КОЙТО СЪЩЕСТВУВАШЕ ПРИ СОЦА. ДНЕС ТОЙ Е ИЗЛИШЕН И НЕНУЖЕН НИКОМУ. ДНЕС ДЪРЖАВИТЕ СЕ ТРЕСАТ ОТ ВЪЛНИ НА НАРОДНО НЕДОВОЛСТВА И БОРБО ЗА НЕЗАВИСИМОСТ В СТРЕМЕЖ ЗА СПОСЕНИЕ И ОЦЕЛЯВАНЕ НА ХОРАТА ЖЕЛАЕЩИ НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ. НИЕ ИМАХМЕ ТОВА ЗА КОЕТО ТЕ ДОРИ НЕ СА И МЕЧТАЛИ. НИЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ ЧЕ СМЕ ЖИВЯЛИ ПРИ СОЦА, КОЙТО Е МНОГО ПО- ХУМАНЕН ОТ ЖИВОТА НА ЗАПАД. ДНЕС РУСИЯ НИ Е НУЖНА ОТНОВО ЗА ДА ВЪЗСТАНОВИМ СОЦИАЛНАТА ПРАВЕДЛИВОСТ И ЧОВЕКИНА.

  Коментиран от #8

 • СЛАВА РОССИИ !
  Отговор
  8 17:52  22.10.17

  До коментар #7 от "КАКВО НИ ДАДЕ ЗАПАДА КАТО ШАНС":

  РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И ЧЕСТЕН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ В ТОЗИ БРУТАЛЕ ЕГОИСТИЧЕН И ХИЩНИЧЕСКИ СВЯТ ! ЗА ДА НИ ИМА КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА - САМО РУСИЯ Е ТАЗИ КОЯТО ВИНАГИ НИ ПРОЩАВА, СПАСЯВА И ПОМАГА ! ДА ПАЗИМ ЛЙБОВТА КЪМ РУСИЯ В НАШИТЕ САРЦА И ПРЕДАДЕМ ТОВА НА НАШИТЕ ДЕЦА !

  Коментиран от #9

 • Emperorex
  Отговор
  9 23:44  22.10.17

  До коментар #8 от "СЛАВА РОССИИ !":

  Ко? Не

  Коментиран от #10, #11

 • 100 ГОДИНИ сме със ЗАПАДА и КО ?
  Отговор
  10 14:35  23.10.17

  До коментар #9 от "Emperorex":

  ОТ 1878 до 1944 са 70 години и КО ? БЯХМЕ ЦЪРВУЛКОВЦИ , КРАВАРИ И ГРАДИНАРИ. Бивш турски ВИЛАЕТ - през който летеше без да спира " ОРИЕНТ ИКСПРЕС ". Нито западни стандарти, нито западна култура и нито един трактор и маХина от ДОЙЧОВАТА КОБУРГОТСКА РОДИНА. СТАНА ПО - ЗЛЕ ОТ ТУРСКО. ДНЕС СМЕ вече 30 години пак ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И СМЕ ПАК ПО - ЗЛЕ ОТ ТУЙ ЩО ПРЕДИ БЕ ! Пак сме Аграрна хилави, нещо като булгаро - циганация и с икономика дишащи на Евро дотация. Пак сме в стойка. " меле се мохамеданин ". БОГ ВИСОКО - МОСКВА ДАЛЕКО ! ГИНАТ ХОРА ГЛАДНИ, ПАЛЯТ СЕ НА ПЛОЩАДИ МЛАДИ, РИПАТ ХОРА СТАРИ ОТ ВСОКИТЕ ЕТАЖИ ! ДОЙЧО ЕДИН ЗАВОД НЕ НИ ДАДЕ А СТАРИТЕ НЕ НИ ОСТАВИ. 100 ГОДИНИ ЗАПАДА НИ ВОДИ ЗА НОСА КАТО УЛАВА КОЗА. ЕДИН ВЕК ЗАПАЗА С НАС СЕ ЗАБАВЛЯВА И СЪС ЗАЕМИ НИ ЗАРИБЯВА. С ДЪЛГОВЕ ЗАТЪВАМЕ НАД ГУША. И ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ПЕЕВСКИ А МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ ДОН КОРЛЕОНЕ - БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И ЗЕРО АЙ КЮ ! ГАЗТА ОТ РУСИЯ ЗА ГЕРМАНИЯ САМИ Я ОТКЛОНИХМЕ ДА МИНЕ ПРЕЗ ТУРЦИЯ. ГЕРМАНИЯ Я ПРИЕМА А НИЕ НЕ ! А КАЖИ МИ ЩО ЗА ИДИОТИ СМЕ ?
 • ЦЯЛ ВЕК НЕ ТИ СТИГНА ДА ПРОУМЕЕШ
  Отговор
  11 14:55  23.10.17

  До коментар #9 от "Emperorex":

  Че България не е ЕВРОПА А ВАСАЛ НА ЕВРОПА - ВТОРИ ЕШАЛОН, БАРИЕРАТА ШЕНГЕН , ВАЛУТЕН БОРД. А СТРАНАТА НИ ВМЕТО ТОВА КОЕТО Е НЯВГА БИЛА , ДНЕС Е КАТО ЧЕ ЛЕ ГРАДУШКА БИЛА ! ТИ СИ ЩАСТЛИВА ХЛЕБАРКА КОЯТО ЗА СЕГА ЖИВЕЕ И Я БИВА. Но докога ?

Напиши коментар:


Публикувай