2 412 4

Развод ще има!

Значителен напредък в преговорите за Брекзит

Денис Джамбазов

Значителен прогрес беше постигнат на преговорите за Брекзит, съобщиха медиите на Острова. Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещнаха в Брюксел за изтощителни разговори.

Британските медии посочват, че резултатите са повече от позитивни. Началникът на кабинета на Юнкер публика снимка с „бял дим“ - символът за избирането на нов папа – в социалните мрежи. „Скай нюз“ пише за значителен прогрес.

Двете страни са постигнали договорка по основните въпроси за излизането на Великобритания от Европейския съюз – каквото беше желанието на близо 52% от британските граждани на проведения референдум през миналата година.

Един от ключовите въпроси, по които двете страни имаха сериозни различия, е за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Великобритания е внесла съществени промени, от които сме доволни, обявиха от Демократична юнионистка партия.

Европейската комисия препоръча днес на Европейския съвет да приеме, че на първия етап от преговорите с Обединеното кралство е постигнат достатъчен напредък. Оценката на Комисията почива на съвместен доклад, приет от преговарящите на Комисията и на правителството на Обединеното кралство, който бе подкрепен от министър-председателя Тереза Мей по време на среща с Жан-Клод Юнкер.

ЕК е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области, определени в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 г. — правата на гражданите, диалогът относно Ирландия и Северна Ирландия и финансовото споразумение. Преговарящият на Съюза изказа уверения, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Pepe
  Отговор
  1 11:19  08.12.17
  Игра на котка и мишка! В последната минута ще има обрат в позицията на британците и ще се окаже, че Брекзит няма да има!
 • РАЗВЕДЕН
  Отговор
  2 13:23  08.12.17
  РАЗВОД МИ ДАЙ.....РАЗВАД МИ ДАЙ... .И ПОВЕЧЕ НЕ МЕ ТЪРСИ..... ВЗЕМИ ПАНЕЛИТЕ...ТРАБАНТА..... НО ВЪЗДУХА МИ ОСТАВИ....
 • Шаран БГ
  Отговор
  3 16:44  08.12.17
  Не мога да повярвам, че тая стъпка на Велика Британия, става без съгласието и благословията на САЩ. Това е начин да се отскубне от диктата на брюкселските чиновници и тяхната "спестовна касичка"!! И може да си провежда собствена политика по какъвто си иска въпрос. Това не е България..... Но от друга страна иска да запази всички " благинки " и това го афишира далеч преди да са започнали истинските преговори в средата на декември!! Кой е жив - ще види... Дано "Рере" да излезе прав, ама не вярвам.
 • петър
  Отговор
  4 17:43  08.12.17
  няма да има.ес,великобритания и сащ ще са заедно.към тях е целият свободен свят

Напиши коментар:


Публикувай