Last news in Fakti

14 Април, 2018 15:49 6 966 6

Може ли Сърбия да спечели война в Косово

  • сърбия-
  • война-
  • косово

Интересен анализ на експерта Олег Валецкий

Може ли Сърбия да спечели война в Косово - 1
Снимка: Shutterstock

„Ситуацията в Косово е такава, че който нанесе първи удари там, той ще е губещият“. Това пише в свой коментар за EurAsia експертът то Центъра за стратегическа конюктура Олег Валецкий.

През последните месеци отношенията между Сърбия и Косово отново се обтегнаха. Това стана след ареста на сръбско официално лице на косовска територия.

Според Валецкий към момента ситуацията от военна гледна точка не изглежда благоприятна за Сърбия. Той припомня, че през 1998 г. в Косово са били разположени сръбски военни и милиции, които са били на брой около 21 000. Все пак през лятото на същата година албанците са контролирали около 40% от територията на Косово. За това и не е добре те да бъдат подценявани.

Според експерта в момента албанците използват основни Силите сигурност на Косово. Ако ги използват, те ще могат да превземат северната част на страната, където в момента няма организирани сръбски отряди. Те обаче ще се въздържат от подобни действия, защото така Сърбия ще получи предлог за военна намеса в страната.

Отбелязва се, че в момента сръбската армия не превъзхожда по численост Прищинския корпус от 1998 г. Ако тогава сърбите са имали проблем с албанците, какво би станало сега, когато цялата сръбска армия наброява около 25 000 души. Тази войска ще трябва да премине през тесния проход на планините в Косовска Митровица. При напредък, тази войска ще трябва да води боеве в градски условия в Южна Митровица.

Албанците няма да стоят безучастни пред такава офанзива. Освен това при вкарване на войски, Сърбия ще наруши т.нар. Кумановски договор. Припомня се и това, че албанците разполагат със значителен оръжеен арсенал и че техните наемни отряди вече са доказали, че могат да водят война на чужда територия.

Сръбският външен министър Ивица Дачич вече обяви, че Сърбия предпочита мирно решение на въпроса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    15 8 Отговор
    Косоворите ги чака сръбски ,,Янко" той ги чака скоро време много резко ще ги атакува ,,Янко"
  • 2 Неутрал

    15 5 Отговор
    Не съм чел повече глупост от този предполагаем анализ. В Косово и Метохия (това е истинското име на провинцията) само полицията е действала през 1998 г. и това е вината на Милошевич, която не активира незабавно армията срещу терористите.
    Що се отнася до сегашната армия на Сърбия, тя може да достигне 200 000 войници в продължение на 48 часа. Самата Сърбия произвежда конвенционални оръжия, за разлика от други страни, които не произвеждат нищо и трябва да купуват от други страни.
  • 3 Факт

    22 5 Отговор
    Сърбите ще ги бият тия резаните като"маче у дирек"..ще им върнат тъпкано и за американските бомби с обеднен уран...и за избитите и изклани мирни жители ..и т.н...
  • 4 Косово Поле

    5 2 Отговор
    Не. Някой ден, но не сега. Много е лесно с клавиатурата си да ги биеш косоварите. Много е страшно да си мишена за ракети с фосфорни бойни глави. Сърбите го разбраха. Помощ няма да им дойде от никъде. Ние пак ще пуснем турските танкове по магистралата, а тези, които вчера с поиграха със Сирия, утре отново ще се изгаврят със Сърбия. Много е тежко да си безсилен когато се гаврят с теб.
    Така че някога, но не сега
  • 5 Госттт

    5 4 Отговор
    Я всеки да си гледа кочината.Сърби,косовари,гърци и българите са гола вода.Сите карат на фотосинтеза.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: