23 Април, 2018 17:56 3 809 7

Испания с вето за София

  • испания-
  • мариано рахой-
  • българия

Мариано Рахон може да не присъства на срещата на 2-ри май

Испания с вето за София - 1
Снимка: БТА/AP

Испания е наложила вето върху черновата за съвместна декларация, която ще бъде публикувана след срещата на върха между ЕС и Западните Балкани на 2-ри май, съобщи B92.

Според испанските медии не става въпрос за недоволство от външната политика на ЕС. По-скоро испанският премиер Мариано Рахой не желае неговият подпис да е върху документ с името на премиера на Косово.

Испания не признава Косово за независима държава. Причината е опасения, че това може да засили сепаратистките настроения в Каталуния.

Рахой най-вероятно ще напусне срещата в София, преди на нея да пристигнат представители на Западните Балкани. Той ще присъства само на неофициалната вечеря с другите лидери от ЕС.

Рахой вече е уведомил за това българския премиер Бойко Борисов. Той е заявил, че няма да присъства, ако Косово вземе участие в срещата.

Срещата ще е ключова за членството на страните от Западните Балкани в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛО

    2 29 Отговор
    Колко е дребнав но има място много в АДА за хора като него и.т.н
  • 2 реалист

    29 3 Отговор
    Косово една измислена държава,ако Костов е Надежда Михайлова бяха разрешили през България да прелетят руските самолети за подсилване на батальона завзел летището в Прищина,нещата можеше да са различни и измислената държава да не съществува.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Васирий Иванович Чапаев

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "реалист":

    Кармата, както казва един мой стар познат, е сметка със сложна лихва! Но, затова човек трябва да познава добре историята.
  • 4 Да да

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "реалист":

    Наскоро някой писа че никой не можел да спре руските самолети,а ти сега твърдиш че Костов ги е спрял! Колко мъка има в почитателите на Пусин!

    Коментиран от #5

  • 5 jfoxfk

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Ами така е, човекът пише истината. Руснаците, колкото и да ви е тъжно поискаха разрешение от правителството на Костов. И, когато им отказаха, уважиха това решение на нашето правителство. Вие явно сте доста млад и не помните ... или не искате да помните защото ще излезе, че тези, които спазват международното право не са ... американците.
  • 6 jfoxfk

    7 1 Отговор
    Ами трябва да поздравим М. Рахой, че отстоява една принципна позиция. Испания не признава Косово за разлика от нашите г..олизци, можещи единствено да казват "да сър" на политиката на САЩ, независимо колко противоречи на международното право и нашите национални интереси.
  • 7 ТеооГеоо

    0 0 Отговор
    Сепаратизъм , може да се разрази и в България...Турците са готови , а т.н. служби , спинкат!
Новини по държави: