Last news in Fakti

28 Април, 2018 13:45 12 984 15

Сейшелите и Малдивите изчезват от лицето на планетата?

  • сейшели-
  • малдиви-
  • индийски океан-
  • тихи океан

Към 2030 г. голяма част от островите в Индийския и Тихия океан ще станат непригодни за живот

Сейшелите и Малдивите изчезват от лицето на планетата? - 1
Снимка: Shutterstock

Учени увериха, че желаещите да посетят някои от най-популярните места за отдих на нашата планета имат на разположение не повече от 10 години, за да го сторят, съобщи Life.ru.

Към 2030 г. голяма част от островите в Индийския и Тихия океан ще станат непригодни за живот. До този неутешителен извод стигнали учени от Хавайския университет и Американския геоложки институт.

Промените в морското ниво край Маршаловите острови и изследвания на геоложки особености накарали учените да заключат, че настъплението на морето към сушата е неизбежно, а заливането на териториите на островни държави с морска вода няма да е единственият проблем през следващото десетилетие.

Освен със заливането на архипелази с морска вода, хората ще се сблъскат с остър недостиг на питейна вода, чието количество на островите ще намалее вследствие на глобалното затопляне. При това запасите от сладка вода постепенно ще намалеят, а силният й недостиг ще започне да се усеща още в началото на 30-те години на този век. По мнението на учените, същата участ очаква и други големи архипелази, като островите Спратли и Хавайските острови.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    46 22 Отговор
    Поредната лобистка статия.
    Само, че не всички по света сме прости американци и сме учили в училище, че нивото на световния океан и всички морета е едно и също. За това се казва и морско равнище.
    То е еднакво за всяка точка на планетата и няма как да изчезнат едни острови заради измисленото Глобално затопляне, а на други места нивото да не се променя. Пък това за питейната вода, беше поредната глупост - все едно тя не е в кръговрат и изчезва в космоса. Да не говорим и за различните начини за добиването и.

    Такива статии винаги имат за цел финансово облагодетелстване на определени кръгове. Защо не се говори за свръхраждаемостта на неуките негри, като основен проблем за замърсяването и тровенето на природата? Писна ми от глупостите за вината на цивилизованите хора и измисленото Глобално затопляне!!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 iQ-5

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Там се пи...е по - често у водата и нивото за туй де вдига повече!

    Коментиран от #8

  • 3 Лост

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Абсолютно съгласен, че няма как да се загуби питиейната вода, щот е в кръговрат. Виж, ако населението на Земята се увеличи драстично, може и да намалее , щот човек докато е жив, задържа определено количество в тялото си. Пък отдавна се обезсолява морска вода.
  • 4 Киро

    17 7 Отговор
    Като бях на Малдивите преди около 4 години не видях нищо интересно, за хората които обичат спокойствието е идеално но нямаше барове, дискотеки, магазини и така нататък.Океана там е много чист но не е като в БГ на плажа да мирише на кебапчета, а там мирише на водорасли.Като цяло не покри моите очаквания.

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    18 5 Отговор
    А кога морето ще покрие Истанбул?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ромул

    16 2 Отговор
    То затова и дадоха безвизово ходене до тези острови,защото вече потъват!!!
  • 8 Диди

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "iQ-5":

    Обещавам да не пикая повече в морето.
  • 9 бил на Малдивите

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    На Малдивите нма водорасли.

    Коментиран от #14

  • 10 Two Steps From Hell

    7 3 Отговор
    Дреме ми на дедовия,че щяли да изчезнат.
  • 11 малдивианец

    6 1 Отговор
    Най-високата точка на Малдивите е 2,3метра
  • 12 Крадец

    5 1 Отговор
    Таман утпаднаха визити за Мълвидити и те зеха да путъват!
  • 13 жожо

    2 0 Отговор
    НАИ КРАСИВИТЕ МАЛДИВИТЕ
  • 14 Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "бил на Малдивите":

    Братле гледал си Малдивите само на снимка, ти ли ще ми кажеш че няма водорасли.
  • 15 Коча

    0 0 Отговор
    Хайде сега се разправяйте ни занимавайте тука има ли водорасли на Малдивите или няма и и и и... Кебапчета най-вероятно няма, водорасли най-вероятно има понякога тук таме, океан е все пак не е локва. Питейната вода никога няма да изчезне, на определени места ще намалее силно или ще изчезне. Идете питайте Китай където се чудят вече какво да пият на някои места. Аз не знам дали е островите ще изчезнат но определено нивото на световните океани се вдига и първо се гледат най-ниските точки. След това идва ред и на малко по-високите като Маями Нидерландия и куп други местенца по света. И на балканите няма страшно и вода има и върхове има