Last news in Fakti

3 Август, 2018 09:15 4 583 28

Иран трупа бойна мощ в Залива

  • иран-
  • сащ-
  • петрол-
  • ормузки проток-
  • хасан рохани

Техеран предупреди, че ще затвори Ормузкия проток, ако му бъде попречено да изнася петрол

Иран трупа бойна мощ в Залива - 1

Иранската ислямска революционна гвардия изпраща 100 бойни кораба в Персийския залив през следващите 24 часа на бойно учение Swarm tactics, което на практика ще блокира Ормузкия проток, откъдето преминава около 10% от световната търговия с петрол, съобщи Fox News, като се позова на информация от двама американски представители. Техеран вече предупреди, че ще затвори Ормузкия проток на изхода на Персийския залив, ако му бъде попречено да изнася петрол.

Иран провежда това военно учение всяка година, но винаги през есента. Официални американски представители заявиха, че маневрите са изтеглени по-рано, вероятно поради неотдавнашните взаимни заплахи между президентите Доналд Тръмп и Хасан Рохани.

Знаем за увеличаването на иранските военноморски операции в Арабския залив, пролива Ормуз и Оманския залив и ще продължим да работим с нашите партньори, за да гарантираме свободата на корабоплаването и свободната търговия по международните водни пътища, каза говорител на Централното командване на САЩ.

В района в момента плават американски, френски и британски бойни кораби. Поне 10 американски патрулни кораба са базирани в Бахрейн в състава на 5-и американски флот. Президентът на САЩ Доналд Тръмп опита да разчупи ледовете, като предложи среща с ирански лидери без предварителни условия. Техеран засега категорично отхвърли предложението.

Опасност надвисна и върху друг важен проток в района - Баб ел Мандеб, който свързва Червено море и Аденския залив. Миналата седмица Саудитска Арабия обяви, че прекратява транспортирането на петрол през невралгичния пролив, през който минава главният морски път между Близкия изток и Европа. Това стана, след като подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен нападнаха два кораба в Баб ел Мандеб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    27 6 Отговор
    Персите извадиха 100 бойни кораба !Та това си е цяла армада ! С Корея 60-70 подводници и неизвестен брой ракети! А бе тия нали бяха под ембарго ? От къде извадиха толкова пари ? Пиратите един кораб не могат да спуснат на вода ! Краварите и те с един Зумвалт се мотаят толкова време ?
  • 3 Чеп

    12 28 Отговор
    Извадили...100 корита.
  • 4 ай стига бе

    32 9 Отговор
    Опс, кравабойс и техните пудели нещо оцапаха гащите......ся ако Иран затвори протока ко ша праят, как ще изнасят евтиния петрол от поробените територии......изведнъж нещо много бързо Тръмпа даде задна, щото много добре знаят че Русия и Китай стоят зад иранците.

    Коментиран от #17, #23

  • 5 НКВД

    22 5 Отговор
    Иранците не се шегуват!Руския Черноморския флот базиран в ,,Севастопол"също е готов да подкрепи парньорите си от Иран.

    Коментиран от #10

  • 6 коки

    18 6 Отговор
    100 кораба от раз,а ние да попитам при военно учение колко кораба вадим

    Коментиран от #15

  • 7 КГБ Териер

    17 3 Отговор
    Итанския флот ще разцепи- 5 US флот на 2,50 !!!
  • 8 Дали

    12 2 Отговор
    Че той Иран си е в залива! Какво значи трупа?
    Все едно да кажем: в САЩ 30 000 000 джендъри!!!
    Въпросът е : ЗАЩО и в БЪЛГАРИЯ трябва да има 30 000 000 милиона ДЖЕНДЪРИ???
    Това не е ли непосилна задача за ГЕРБ!!
  • 9 Сссерем

    6 18 Отговор
    100 томахавки и са на дъното.
  • 10 Сссерем

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    Ами ако те не подкрепят заклетите "християни" няма кой друг,няма такива предатели в християнския свят които на всичкото отгоре подкрепят и тероризма с всички възможни средства.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чеп

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "4657":

    Споко ве, какво си ги нашляпал тея големи букви?
  • 13 onq s konq

    7 14 Отговор
    Иран няма право да "затваря" никакви МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ,какъвто е Ормузкия проток.Странни са твърденията ,че НЯКОЙ ПРЕЧИ НА ИРАН ДА ПРОДАВА ПЕТРОЛ!Простият факт е че за да продадеш нещо,трябва да имаш насреща купувач и това че Америка е ПОСЪВЕТВАЛА ОПРЕДЕЛЕНИ ДЪРЖАВИ ДА НЕ КУПУВАТ ИРАНСКИ НЕФТ не значи че Иран няма право да продава НЕФТ НА ЦЕЛИЯ ОСТАНАЛ СВЯТ-включително на Русия и Венецуела.И ще дам пример от "живия живот":Това е все едно аз да кажа на съседа си да не купува стока от определен магазин,а от магазина на ОТСРЕЩНИЯ ТРОТОАР.Собственикът обаче се ядосва и ЗАТВАРЯ ЦЯЛАТА УЛИЧКА с аргумента че СЛЕД КАТО НЕ СЕ КУПУВА ОТ НЕГОВИЯ МАГАЗИН,НЯМА ДА СЕ КУПУВА ОТ НИКОЙ МАГАЗИН!Това е в общи линии проблема с Иран.

    Коментиран от #16, #27

  • 14 БУК

    3 1 Отговор
    Че кой ще им попречи да изнасят петрол?
    Те само да имат клиенти и газ....
  • 15 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "коки":

    Вадим един кораб и то без гориво ! После претоварваме екипажа на кораб на съюзническа държава и ходим на учение в Констанца.
  • 16 Borislav Popov

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    То и краварите нямат право да се месят на китайците в Китайско море ама го правят !

    Коментиран от #19

  • 17 СссереМ

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "ай стига бе":

    Те тия имат повече кораби от рашките бре,оня ден на парада едвам успяха да запалят 40 гемии и то със спасителните дюшеци.
  • 18 Владо Вр

    7 1 Отговор
    Абе, нали си имаме надуваеми лодки? За какво са ни кораби? Само разходи по тях - не можем да им смогнем, че няма пари. Еееех мъко българска!
  • 19 onq s konq

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Американско "месене" в Китайско море ли?А ние можем ли по "КИТАЙСКИ МАНИЕР" да си нарочим едно море/Черно море ще свърши работа/,ДА ГО ОГРАДИМ С БОДЛИВА ТЕЛ И ДА ГО КРЪСТИМ "БЪЛГАРСКО МОРЕ",след което всеки който се шматка из него ще бъде обявяван И ЗАКЛЕЙМЯВАН като "МЕСЕЩ СЕ" В НЕЩАТА НИ?!

    Коментиран от #21

  • 20 Ами сега

    4 9 Отговор
    До "ай стига бе"
    Едно време така говорихте за Ирак, ама прехвалената иракска армия издържа 24 часа. Нека ялатуасите да опитат и ще виснат чалми и бради по електрическите стълбове.

    Коментиран от #22

  • 21 Borislav Popov

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Китайците да не са го обградили с бодлива тел и след това да са го кръстили Китайско ? Или пък да се месят в Мексиканския залив ?

    Коментиран от #24

  • 22 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ами сега":

    Ама сега не е "едно време" и традициите не са това което бяха !
  • 23 Сорос

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "ай стига бе":

    А ти руски ПИЯНДУРНИК от сутринта си на водчица май. Да не са ти превели заработените копейки?
  • 24 onq s konq

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    Ами ако не са,това значи че САЩ могат да "пребивават" там със всичката си бойна МАРИНА,отделно пък и да си поканят за компания и ЦЯЛОТО НАТО.

    Коментиран от #25

  • 25 Borislav Popov

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    А стига бе ! Това значили че руснаците могат да пребивават в Мексиканския залив с цялата си мощ и да поканят за компания Китайците ?

    Коментиран от #26, #28

  • 26 русия е джудже

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Не ,защото руската кочина са военноморски джуджета.Първо ,че немогат да закарат нищо до Мексиканския залив и второ ,че никой няма да им позволи.
  • 27 Чукундур

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Ти ако нямаш топки да затваряш,ама нямаш и с какво ,те имат а и не са с 2 мил пенсионери
  • 28 никой не ги спира

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Първо: ушанките го пробваха това (Карибската криза) и след ултиматум от щатска страна си събраха багажа и се прибраха.
    И второ по-важно: за да отидат по-далеч от Украйна и Сирия и да останат продължително време със сериозен боен ресурс трябват ужасно мноооооого денги, които те просто нямат..