Last news in Fakti

2 Март, 2019 15:14 2 380 12

"Жълтите жилетки" отново блокираха Франция - Март 2019

  • франция-
  • жълти жилетки

Шестнадесетият пореден протест е съпроводен със засилени мерки за сигурност в цялата страна

"Жълтите жилетки" отново блокираха Франция - Март 2019 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полицията в Париж засили мерките за сигурност в района на Шанз-Елизе във връзка с днешните акции на движението на "жълтите жилетки", които протестират за 16-и пореден път в столицата и други френски градове, предаде АР.

Демонстрантите искат да покажат, че все още са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, която смятат, че облагодетелства богатите.

В Париж няколко хиляди "жълти жилетки" се събраха при Триумфалната арка и се отправиха в колона през богатите западни квартали към площад Данфер Рошро в 14-ти район, съобщи ТАСС.

До Триумфалната арка са разположени два бронетранспортьора и шест микробуса на жандармерията, а част от централния булевард е затворена с железни заграждения.
Допълнителни сили на органите на реда и техника - две водни оръдия и около 20 полицейски автомобили, са съсредоточени край изложбения център Гран пале.

Обстановката по булевард Шанз-Елизе е спокойна и магазините и заведенията работят.

Другият сборен пункт на "жълтите жилетки" е на Марсово поле в седми район, където демонстрантите смятат да организират "голям пикник за гражданите".

Местните медии информират, че и този уикенд Париж ще е център на протестите. Във Facebook близо 5000 души са изразили интерес към събитието. Целта този път е блокиране на площад "Етоал" "за колкото се може по-дълго време".

Лил подготвят митинг с международно участие, съобщи "Фигаро". Администраторите на групата "16-о действие: Европа в Лил" поеха ангажимента да преведат посланието си на английски и немски. Посочва се, че регионалната структура на "жълтите жилетки" на 31 януари е призовала всички съмишленици от район От дьо Франс, както и "жълти жилетки" от съседните държави: Белгия (Фландрия и Валония), Англия, Люксембург, Холандия, и Северна Германия, да се съберат в Лил за голяма международна демонстрация. Организаторите призовават също другите френски градове да насърчат "жълтите жилетки" в Каталуния и Италия да се присъединят към проявата.

В Нант няма забрана за прояви в централната част на града, въпреки че преди седмица демонстрантите бяха изтласкани оттам от органите на реда, съобщи префектурата. Взети са обаче "твърди мерки" за укрепване на сигурността и предотвратяване на потенциални нарушения на обществения ред, съобщи префектът Клод Аркур.

Френският президент Еманюел Макрон отново призова за спокойствие, като посочи, че изблиците на насилие са "неприемливи".

"Жълтите жилетки" казват, че искат да запазят натиска върху правителството, докато "големият дебат" с обикновените хора, по инициатива на Макрон, завършва този месец. Президентът се среща с французи по места, за да чуе какво мислят за икономическите и демократичните проблеми в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1122

    35 2 Отговор
    Да му мисли диктатора на Франция. Очаквам реакция от най големите демократи санкции ембарго намеса и други
  • 2 ГосТ

    30 2 Отговор
    "16-о действие: Европа в Лил" поеха ангажимента да преведат посланието си на английски и немски. Посочва се, че регионалната структура на "жълтите жилетки" на 31 януари е призовала всички съмишленици от район От дьо Франс, както и "жълти жилетки" от съседните държави: Белгия (Фландрия и Валония), Англия, Люксембург, Холандия, и Северна Германия, да се съберат в Лил за голяма международна демонстрация. ".....Браво, това е пътят! Браво! Разбира се,най утрепаните в ЕС изобщо няма и да помислят за това...ще чакат пак некой да ги освобождава

    Коментиран от #4

  • 3 Мазния Макрон

    22 2 Отговор
    Шие баба си и няма време да се занимава с жилетките.
  • 4 п.п.

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    Трябва да се съберем в Брюксел,а не в Лил. Разбира се че Париж е център на Европа,но Брюксел представлява ЕС
  • 5 ГосТ

    18 3 Отговор
    Нещата ще се оправят когато се ликвидират прекупвачите и търговците. Трябва да се говори за индустрия,а не бизнес. Директна връзка между производител и потребител. С това може да се справи и държавата. Централизация на производството в гиганти като Siemens, Mitsubishi, Hitachi, Samsung и прочие.абсолютна преса за прекупвачите и т.нар. предприемачи и високи данъци за технологичните гиганти. За което впрочем Франция лобират.

    Коментиран от #8

  • 6 Ганя

    23 1 Отговор
    Бай ти ганя не може го събори нафта на 2,30,той си бръмчи с АГУ на 0,99 стотинки и е прецакал всички тез балъци във Франция ако щат и задниците да си съдерат му е през онази работа 230 лв пенсийка или 400лв заплата му стига
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 а може ли

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    натурална размяна?

    Коментиран от #9

  • 9 ГосТ

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "а може ли":

    Ти нов автомобил откъде си купуваш и с натурална размяна ли го правиш? Същото се прави и за бяла и черна техника, няколко хранителни вериги и производители и аривидерчи ;)
  • 10 любопитен

    2 0 Отговор
    Тука що няма задни напъни на козяшки парапитеци?

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "любопитен":

    На козяшките тролове е "спусната" Русия.За жълти дрехи - сакън.
  • 12 Български По Хелзинкски Комитет

    1 0 Отговор
    Какви жълти жилетки бе.Демократичният свят се тресе от възмущение за Крим,Мадуро и Скрипал,а ни занимавате с някакви френски хулигани.
Новини по държави: