Last news in Fakti

11 Април, 2019 07:32 2 735 12

Отсрочка! Великобритания остава още 6 месеца в ЕС

  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • тереза мей-
  • ангела меркел

Брюксел даде на Тереза Мей "гъвкава" отсрочка за Брекзит до 31 октомври 

Отсрочка! Великобритания остава още 6 месеца в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Лидерите на ЕС дадоха на британския премиер Тереза Мей нов краен срок за Брекзит - 31 октомври, обобщава Ройтерс.

Това е с четири месеца повече от отсрочката, която Мей поиска от Брюксел - 30 юни.

"ЕС27 и Великобритания договориха гъвкаво удължаване до 31 октомври", съобщи в туит председателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори.

Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери най-доброто възможно решение, допълни Туск само ден преди датата, на която Обединеното кралство трябваше да напусне блока без споразумение за бъдещите им отношения - 12 април.

Великобритания все още може да напусне по-рано, ако Мей осигури парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит, или може да коригира това, което иска от бъдещ търговски пакт.
"До края на този период Великобритания ще има и възможността изцяло да отмени Брекзит", допълни Туск.

Споразумението дава на Мей повече от трите допълнителни месеца, които тя поиска, за да набере парламентарно мнозинство за сделката за развода, която сключи миналата година.

Британският премиер обаче все пак настоя, че може да подсигури сделката и да напусне блока, преди британците да трябва да гласуват в изборите за Европейски парламент на 23-26 май - условие Великобритания да остане член на ЕС и след 1 юни според днешната договорка.

Мнозина европейски лидери искаха по-голямо удължаване - до края на годината или дори до март догодина, но френският президент Еманюел Макрон е оказал твърда съпротива по време на срещата, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис.

Макрон е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката ѝ и е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочи европейски източник. Според други още по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Брекзит, критични към Мей, да подкрепят сделката ѝ от страх, че процесът на напускане на блока може да бъде блокиран.

Напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври - Хелоуин, както бързо забелязаха коментатори в социалните мрежи - би съвпаднало с края на мандата на сегашната Европейска комисия.

Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни.

Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.

За да остане страната член на ЕС и след юни, британският премиер се е съгласила да организира избори за европарламент.

По време на отсрочката Лондон ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения, заяви Мей.

Обединеното кралство се нуждае от отлагане на Брекзит, за да избегне хаотично излизане от ЕС, от каквото никой няма интерес, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата.

''На фона на множеството световни проблеми за европейците бе важно да покажем, че работим над търсенето на сложни решения.'', отбеляза тя.

По думите ѝ срещата е потвърдила единството на ЕС в състав 27 страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запомнете

    22 3 Отговор
    Запомнете, че ще стане като "санкциите" ... на всеки 6 месеца, ще удължават срока с още толкова. Англия (бивша отдавна Великобритания) - никога не влезна пълноценно в ЕС, така и никога пълноценно няма да я напусне. Хората си гледат интереса, без да имат ангажимет в подобен съюз.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шалтера

    5 0 Отговор
    Закриваааай!
  • 4 ингилиз

    5 0 Отговор
    Аман от циганските ви мурафети!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 срамно !

    4 2 Отговор
    Позорно и смешно решение на ЕС, но и с тия еврогейски лидери, какво да се очаква ! Както казва коментар #1 следват серия "отмени" през няколко месеца при които т.н. великобритания няма задължения, а само права ! Нещо, както са циганите в България само права без задължения ! ЕС дори с цената на малко повече негативни последствия трябваше да изритат великобритания за да покажат сила, а сега се получи, така че една джендърдържава им изви ръцете и им показа, кой командва т.е надиграха ги с блъфове ! От тук насетне ясно е кой, ще е губещия -ЕС т.е. ние !

    Коментиран от #9

  • 8 Да да

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Запомнете":

    Как точно без ангажимент, като ясно е написано, че остават в ЕС със всичките си права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ, които са имали. Като видя, че плюсовете ти са повече минусите, ми става ясно колко е нивото на повечето в сайта. Ще се удавите бе!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 okoko

    0 0 Отговор
    Тея К-пути с измисления им референдум на кантар ... да го беха направили пак - немаше ли да е по-лесно... Ама нагласена отгоре работатат там смърди. Искат срещу Европа да ходят с USA хубу ама и народа е наясно... Ще папате хурката от другите държави скоро заедно със смешния Тръмп...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Това означава, че повече хора мислят ... виж Англия не ползват Еврото ... макар да са много по-отдавна от нас, е ако питата нашите управници - още утре е хубаво да имаме евро, за да станем тотално неконкурентноспособни !
Новини по държави: