Last news in Fakti

22 Август, 2019 09:07 22 799 47

Италия може да срине и Европа, и еврото

  • италия-
  • европа-
  • евро-
  • срине-
  • криза-
  • оставка-
  • правителство-
  • матео салвини

Матео Салвини е най-безсрамният и безскрупулен политик

Италия може да срине и Европа, и еврото - 1
Снимка: Shutterstock

Дали някой е допускал, че странната коалиция в Рим би могла да надхвърли средната продължителност на живота на италианските правителства? Невероятният съюз, включващ дяснорадикалната „Северна лига“ и лявопопулисткото движение "Пет звезди" бе обречен на провал от самото начало. Италия сега върви към 66-то си правителство от края на Втората световна война насам.

С голи гърди към властта?

Матео Салвини е най-безсрамният и безскрупулен политик в Италия през последните десетилетия. Надминава дори Силвио Берлускони, за когото приличието и сдържаността също бяха непознати. Напоследък Салвини държи в ръцете си броеница с кръстче, докато изнася ксенофобските си проповеди, макар че е в обтегнати отношения с Ватикана, тъй като смята Папата за твърде ляв. Въпреки това шефът на Лигата е убеден, че известна доза псевдорелигиозна декорация може да разкраси неговия национализъм.

Самият той цяло лято обикаляше плажовете полугол и без да се смущава позираше с дебелия си корем пред камерите на мобилните телефони. "Шкембето ми е пролетарско", заявяваше той на своите критици. Но нима човек като Салвини, който е професионален политик и твърде изкусен в плетенето на интриги, изобщо би могъл да има нещо общо с работническата класа? Общото между тях е само любовта към виното и към големите порции спагети. По всичко личи, обаче, че той твърде добре познава вкусовете на своите сънародници: мъжете виждат в него жизнерадостен мачо, жените - голям изкусител. Наличието на известна доза вулгарност в Италия никога не е било смятано за порок.

Салвини много точно си е направил сметката. Допитванията доказват правотата му: ако сега имаше предсрочни избори, той навярно би поел властта в Рим с помощта на дясноекстремистките "Братя на Италия". Тогава приятелят на Путин ще насочи италианската политика толкова надясно, че освен за Унгария и Полша в Брюксел навярно ще трябва сериозно да се загрижат за правовия ред в Италия.

Залезът на "Петте звезди"

Наградата за най-крещящ политически наивитет би трябвало да получи движението "Пет звезди". За по-малко от година то загуби половината от избирателите си, които преляха към партията на Салвини. Още предварително беше ясно, че нещата ще завършат по този начин. Вместо незабавно да покажат червен картон на проповядващия омраза вътрешен министър, от „Пет звезди“ крепяха една политика, която влизаше в разрез с нагласите на левия им електорат.

Заради едното участие в правителството, те предадоха малкото истински дух и политическа непоквареност, които им бяха останали. С участието си в управляващата коалиция, "Петте звезди" се превърнаха в трамплин за скока на Салвини към властта. Срещу цинизма и ловкостта на Салвини те се оказаха безсилни - не можаха да му противопоставят абсолютно нищо: нито идеи, нито борбеност, нито личности. Дори на фона на ниското ниво на италианската политика те изглеждаха направо жалки. Залезът на "Петте звезди" е заслужен, но ужасяващото последствие от тяхната слабост е, че на власт може да дойде човек, който открито флиртува с фашизма.

"Петте звезди" и социалдемократите биха могли заедно да спасят страната си, ако вместо за предсрочни избори, се договорят за алтернативна коалиция. Те все още разполагат с необходимото за целта мнозинство. Само че "Петте звезди" очевидно мразят социалдемократите повече, отколкото дяснорадикалните сили, за което няма никакво идеологическо обяснение, а и е политическо слабоумие. Социалистите пък явно имат нужда от някой, който да ги сплоти и да води политика, приемлива за различните лагери в тяхната партия.

Теоретически това би било възможно, но е твърде невероятно. В заключителната си реч подалият оставка премиер Конте нарече Салвини политически опортюнист и го упрекна в липсата на политическа култура. Но нали това се знаеше още от самото начало! Който сяда на една маса със Салвини, би трябвало да е подготвен за всичко.

Още едно голямо огнище на кризи

Салвини си играе с чувствата на италианците и ги убеждава, че не са виновни за огромните задължения на страната и неспособността ѝ да се реформира. А те са готови да вярват на разни конспиративни теории за тъмни сили в чужбина. За всички останали проблеми на Италия, Салвини също обвинява хора отвън - например мигрантите.

Той е човек, който ще изведе Италия от общността на европейските демокрации, ще я изолира в международен план и ще настървява избирателите с баснята, че се бори срещу Брюксел и бюджетната дисциплина. Това е много опасна игра, тъй като италианските дългове могат сериозно да разклатят еврото. А един държавен фалит на Италия би могъл да срине и общата европейска валута.

Въпросът е дали растящите финансови разходи на Италия ще могат да вразумят Салвини, или той счита срива на еврото за приемлива политическа цена. Във всеки случай е ясно, че с падането на правителството в Рим главоболията на Европейския съюз само се увеличават - възниква ново и голямо кризисно огнище. „Porca miseria“, както биха казали италианците.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче Веле на Сорос и илюминатите

    59 2 Отговор
    Израелско Веле.....

    Ще срине новия световен ред и "миграцията"
  • 2 Фен

    72 1 Отговор
    Айде пак "Работническо Дело". Ми той вашият спонсор Сорос, вече достатъчно срина Европа!
  • 3 ЗАЛЕЗЪТ НА СОРОС

    34 0 Отговор
    Тогава приятелят на Путин ще насочи италианската политика толкова надясно, че освен за Унгария и Полша в Брюксел навярно ще трябва сериозно да се загрижат за правовия ред в Италия.
  • 4 шест звезди

    7 49 Отговор
    тия спукани путинландски презервативи-италиански вариант на атака свършиха парите на ватенките с които дойдоха на власт и сега не знаят какво да правят

    Коментиран от #14

  • 5 ****

    60 3 Отговор
    А дано това да се случи и всяка държава да се управлява от свое правителствоа не както е сега да ни нареждат от друго място, в угода на лобистите.
  • 6 К. за БХК на евреина Сорос

    54 0 Отговор
    Защо Сорос реве срещу демокрацията и правото на хората да избират сами управниците? ЗАЩО??????

    Коментиран от #30

  • 7 Анти милиционер

    21 4 Отговор
    Дойче Веле е новия световен ред.
  • 8 Везел е е еврейка

    29 1 Отговор
    Автор: Барбара Везел
  • 9 НАТО ВЕЦ

    46 5 Отговор
    Аре да се срива тоя измислен еврогейски съезд и валутката му и кой от къде е.
  • 10 КЛЮКАР

    66 2 Отговор
    Салвини затвори пристанищата, и сега се започна едно виене. Явно авторката на статията не е виждала какво става в ИТАЛИЯ последните няколко години.
  • 11 Везел е еврейка

    35 4 Отговор
    Напротив виждала е и затова вие на умряло.
  • 12 Plovdiv

    36 4 Отговор
    Само щом видях ДВ и спрях дотам. С(атан)орос трябва да го няма, заедно с ибрикчиите му!!!
  • 13 Удивен

    15 1 Отговор
    Аннййййй! Каква длъга статиа ! Ма колко драскне е паднало и нищо се неразбира
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    33 6 Отговор
    Хубава статия. Точно и ясно. Само че за целия тоя хаос е виновна лакомата баба меркел. Като толкова искаше работна ръка,да си ги беше прибрала всички емигранти само при нея,а не еднолично да решава за цялата общност. Всъщност това даде път на популизма. Тая германска лакомия не знам до къде ще доведе. Вълци в овча кожа са германците и днес. И между другото, комплексите си им стоят и то не от мазалото което са направили в Европа с две световни войни, а колониалните комплекси. Че са по назад от Англия и Франция. Въртят се като маши и с Русия и сащ, а санкциите са с двоен аршин и все към тях си дърпат килимчето. Ако може и с извънземните биха се договорили да им продават голфове.
  • 16 Педал с рокля

    9 3 Отговор
    Това го вярвам, напълно..!
  • 17 евроджендаризъм

    37 0 Отговор
    Моделът "Салвини" е резултатът от политиката на Меркел, наложила на Европа безконтролното приемане на мигранти. Махалото отива в другата крайност. Изкривяването и изчерпването на либералния модел предизвиква подобни реакции в почти всички страни в Европа.
  • 18 Ваш бат Стив Ханке

    8 12 Отговор
    Казвах ви аз и пак ще го кажа.Българи,в размирни времена живеете,управляват ви хора,които нито знаят какво говорят,нито какво правят,нито защо го правят!И това е както в национален мащаб,така и в европейски.Рецептата: не се оставяйте разни Жанвиденовчета да ви лъжат,а накрая и да ви излъжат да си премахнете валутния борд,ката приемете люлеещото се евро!!Пазете си борда!!България е в уникално изгодната позиция,след като се срине еврото/а то ще се срине-Меркелки,Станишевци,Борисовци,бежанци-тарикати на дребно.../ за около десетина дни да се ''върже'' към някоя стабилна валута и сте спасени!!!!Добре си помислете,България не може да си позволи още една нарочна катастрофа.Между другото внимателно прочетох статията и ще си позволя една малка забележчица,за да е по-коректно към драгия читател,а именно-навсякъде думата ''Италия'' да се чете и разбира ''Русия''.Така вече нещата стават истински.Неистините не водят до нищо добро.

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    24 2 Отговор
    DW и Германия яко вият срещу всички, които по един или друг начин желаят да водят своя собствена политика! Защо ли?!
  • 20 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ваш бат Стив Ханке":

    Хмммм склонен съм да вярвам и във външна намеса донякъде, въпреки че за мен причината е естествената лакомия на немския бизнес за евтина работна ръка, но предвид усилената работа на приятелите ни отвъд океана с престъпен произход, си мисля по скоро за тяхната намеса и във Франция и в Италия. Всъщност, трябва ли да припомням това което ни сподели Макрон относно увещанията на туити за фрекзит при срещата им преди няколко месеца ?
  • 21 Венци

    34 1 Отговор
    Авторката на статията бълва злоба и глупости ,очевидно срещу добро заплащане .А истината е в това че Салвини затвори пристанищата и отмени родител 1 и родиродител 2 !!!8
  • 22 Пена от Радомир

    27 2 Отговор
    Добре че са поляци, румънци и бъ
    лгари да вършат тежката работа. Поканените от Меркел висят пред магазините и предлагат дрънкулки или просят .Други са уредени насладки длъжности, като портиери, или да разнасят рекламни листовки с велосипеди по домовете .За наркотици няма да говорим, защото тези хора не знаят що е наркотик !!!
  • 23 ПенаОтНощнатаСмена

    21 1 Отговор
    тия джендери от клоаката за фейк новини дойче зеле ще се пръзнат от яд, че някой прави проблеми на афро-арабската измет да навлиза в Европа и да им шкури хемороидите :))))
  • 24 Какви глупости пишете??!!

    23 0 Отговор
    Защо вместо да се хейтят наляво надясно хората във властта с различно мнение от меркелското, никой не се замисля защо тези хора са избрани от народите си? Ехооо, демократична европа май не приема различните
  • 25 Kur za germaniq

    6 2 Отговор
    Kur za germaniq
  • 26 ****

    20 2 Отговор
    Закривайте я най после тази кочина наречена ЕС,това не е съюз,а збирщина в която се приемат безразборно мигранти.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 1 Отговор
    Тази Барбара е мъжемразка и за това се възмущава от напълно нормалния мъжки корем на Салвини....А може и да е лезбийка?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Адолфо

    14 1 Отговор
    Барбара,хабер си нямаш даже кой е Салвини! Vedi d'ana fanculo ти и оная дебелогъзестата Меркел!!
  • 30 Гост1234

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "К. за БХК на евреина Сорос":

    Да живее Лига Норд и Салвини ! Соросоидните пед@ли нека да квичат като свине по време на чума !
  • 31 Велик майстор Пръч

    19 1 Отговор
    Салвини,президент.Ако успее да разклати еврото и да съсипе шибания европейски съюз,безценен е.Поклон пред подобни хора.
  • 32 Матей

    8 1 Отговор
    Айде на екзита,не се бутай,Англия излиза,сетне Италия и после тръгва лавината.Ние ще останем последни,както винаги,ако може да се брои за чест и слава,докато не видим, че един съюз не се е разпаднал изцяло,не напускаме.А скоро много страни ще се натискат да влязат в Евразийския съюз,ние трябваше отдавна да сме там.
  • 33 Да ви кажа

    13 1 Отговор
    Италианците реват от еврото и другото когато отидете във магазина цената е във Евро но отдолу винаги пише колко лири струва и не е чудно следващите да са те първо англетата а ние кога нямаме работа с еврогейовете. Ние сме балканци
  • 34 Христо

    3 10 Отговор
    ИТАЛИЯ И ФРАНЦИЯ ИМАТ СИЛНО Развити икономики но са далече зад Германия и Англия и имат трево жни финансови проблеми много близки до тези на Гърция. Салвини е проблем, за Италия за огромно съжаление и за ЕВРОПА.

    Коментиран от #37

  • 35 11ап

    1 0 Отговор
    Едно голямо: ДАНО!
  • 36 Мики

    15 1 Отговор
    Браво на Салвини спря чернилките където лежат по 5 звездни хотели и се карат че им бил бавен интернета никой от тях не работи те са дошли за да ги гледаме и храниме .То е ясно че те никога и в Африка не са работили и лежали пак на помощи ама сега направо окупираха Европа без бой кротко с лодките ни атакуват а на пристанището в Лампедуза няма място за рибарските лодки .Прав е Салвини да рита срещу папата. Като му е мъчно за чернилките да си ги прибере във Ватикана. И Меркел изяде дървото хитрата искаше само с дипломи да влизат в Германия ама и там е една смрад по улиците.Този журналист където е написал този жалък коментар незнам да ли е стъпвал в Италия .Аз съм от 20г.тук преминах през пермесата за работа учих защото за всичко искат техни дипломи минах през конкурси за постоянно място и накрая до италианско гражданство купих си и жилище с креди.Който иска да работи може и има работа .Гласувах за Салвини и пак ще го направя има куража да удари по масата и да ги спре. Уж бягат от войните а като ги видиш на лотките все едно цял живот са вдигали щанги. Браво Салвини

    Коментиран от #46

  • 37 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Христо":

    Я направи едно хубаво сравнение между Франция и Англия с ретроспекция и тогава си обаждай.
  • 38 Павел Гавраилов

    8 2 Отговор
    Авторката Барбара Везел ни представя един анализ без факти, пълен с омраза-както в България по времето на комунизма
  • 39 Хахаха

    2 1 Отговор
    Бе ша ми срине дедовия. Аман от глупости и спекулации
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 М. С.

    6 1 Отговор
    😂😂😂😂СЪБУДИ СЕ БЕ ПИЧ... ЦЯЛА ИТАЛИЯ Е ЗА САЛВИНИ... ТРЪГНАЛ ПУ... ЬО ДА ОПРЕДЕЛЯ КОЙ Е ДОБЪР...
    ДОБЪР Е ОНЗИ, НА КОЙТО МУ ПУКА ЗА НАРОДА МУ
  • 42 От 2007 година

    5 0 Отговор
    ЕС върви надолу. Накрая ще останем само ние.
  • 43 Бети

    7 1 Отговор
    Браво! Смо напред и нагоре за Салвини! Имало светлина в тунела! Пожелавам му от раз да срине цялата соросо-либерало-еврогейска прогандна машина! А на тъпата авторка пожелавам пълна къща с меркеловите мигранти!!!
  • 44 Точа Пици

    4 1 Отговор
    Тези са по- мързеливи и от гърците!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българско нещо

    1 0 Отговор
    Ако ще е рай, нека да е естествен, не изкуствен.
    Естественото е диамант, а изкуственото е "друго".

    Защо трябва нещо да бъде сринато, ако е това, което всъщност е ?
    Еврото трябва да е основната валута на Европа, но не трябва да е в цяла Европа !
    На някои държави не им отива да бъдат с валута евро, даже и сегашните им валути не им отиват.
Новини по държави: