Last news in Fakti

22 Юли, 2020 19:05 6 577 19

Коронавирус: Втора вълна в Европа

  • коронавирус-
  • европа-
  • втора вълна-
  • българия-
  • израел-
  • испания-
  • пандемия

В България, Гърция, Испания, Австрия, Израел и редица други страни сериозно нарастват новите инфекции на коронавирус

Коронавирус: Втора вълна в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Испания

Испания е в повишена готовност за обявяване на по-строга карантина срещу коронавируса. Новите инфекции нарастват стремително, поради което страната се принуди да затвори временно 40 000 ресторанта, бара и хотела. Това са близо 3% от всички заведения за хранене в страната. Предполага се, че до края на година засегнати могат да се окажат 65 000 подобни фирми.

Хотелите и ресторантите са основен източник на приходи за испанската икономика – особено на остров Майорка, където по-малко от баровете и ресторантите са отворили след падането на строгата карантина. В Барселона от миналия петък има по-строги правила за излизане навън, където тревогите за „втора вълна" са сериозни.

Австрия

В Австрия броят на новите зарази също расте. Канцлерът Себастиан Курц обяви, че отново се въвежда задължителното носене на предпазни маски в супермаркети, филиали на пощите и банки. В страната остава в сила и задължението за носене на маски в обществения транспорт и в чакалните на лекарските кабинети.

Германия

В Германия има и няколко нови локални извора на инфекции в Бавария – в окръзите Хоф и Рехау, поради което поне два класа с ученици, заедно с родителите им са били изпратени в карантина. Правителството на Бавария смята да тества близо 10 000 души в региона.

Гърция

В Гърция също се безпокоят от увеличаващите се случаи на коронавирус. Там междувременно отново въведоха задължението да се носи маска в магазините и на всички обществени места. В страната предполагат, че повечето от половината от новите зарази са внесени с туристи от чужбина. Вчера Гърция затвори и граничния пункт към България Илинден-Ексохи. Мярката ще остане в сила до 4 август.

България

В България потвърдените нови случаи на Ковид-19 през последното денонощие са 325. Направените PCR тестове са били 5365. Националната информационна система показва, че у нас Ковид-19 е потвърден при 574 лица-медицински служители. Директорът на Пирогов проф. Балтов отбеляза като тревожна тенденция 100-те починали за последните четири седмици.

Причини за тази нерадостна статистика, според него, са разхлабването на мерките и липсата на дисциплина. Проф. Балтов смята, че се заформя нещо като плато на инфекцията, а като първа критична форма специалистите определят наличието на 300 положителни проби на ден.

Израел, Австралия, САЩ

Израел съобщава за рекорд на новите инфекции от началото на пандемията досега и за задържани хора, протестирали срещу мерките. Предния там броят на инфекциите е скочил до 1977 за едно денонощие.  При 2000 броя страната я очаква локдаун. В Австралия също има увеличаващ се брой зарази, както и в САЩ. Президентът Тръмп дори за първи път бе принуден да призове за носене на предпазни маски.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан от Анкара

    9 36 Отговор
    Герб за 10 години построи 5 пъти повече неща от БКП за 45 години.България стана икономическото чудо на Балканите за периода 2010-2020 са построени 5800 завода,2150 болници ,1900 училища,17 летища,21 пристанища,5800 км пътища,4800 км жп линии,общо 450 електроцентрали и 700 язовира,3700 жилищни сгради от 8 етажа и 2250 сгради от 12 етажа,3 милиона Българи се върнаха от Европа в родината ни и сега работят само за България минималната заплата вече е 1200 лева а средната е 2400 лева има работа и храна за всеки благодарение на Герб и Борисов
  • 2 Антимилиционер

    14 9 Отговор
    Прости Мангъри с 8-ми клас и неуки, деб илни милиционери навсякъде - как да е различно?
  • 3 луда 🐮

    9 5 Отговор
    Ще се мре яко, яко ще се мре. Вадете декларациите..
  • 4 др Гей Билтс 🏴‍☠️ 💉

    5 5 Отговор
    Срокът на БЦЖ свърши. Време е за баш шота!
  • 5 Онзи

    28 14 Отговор
    Коронавируса Е ИЗМАМА !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 COVID1984

    8 4 Отговор
    Ужас! Първолаците Септември ще учат, че азбуката почва с 3-те Д.
  • 7 магазинер

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Онзи":

    Измама, измама, ама Ганчовците изкупиха тоалетната хартия.

    Коментиран от #8

  • 8 Онзи

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "магазинер":

    Сега да изкопуват дамските превъзки.
  • 9 Свободно падане

    12 5 Отговор
    1200 лв на клинична пътека за настинка ,колкото изкарвам за два месеца тежък физически и стресов труд.
  • 10 Ало в испания заведенията и хотелите

    1 3 Отговор
    Според статията са над 1 200 000😂😂😂😂
  • 11 китайче

    3 1 Отговор
    На.ках са - отивам за тоалетна хартия с а.ото неизбърсано
  • 12 Айдее....

    14 4 Отговор
    Почват вълните!Докато всички не клекнат за ваксинация.А вирус и най тъпите започнаха да се сещат,че няма!Борбата е на парите срещу разума!
  • 13 Грейс

    13 1 Отговор
    Новите инфекции нарастват, защото и броя на тестовете нараства. През март и април, защо не правеха по 5 хиляди теста както това денонощие, тогава беше нужно да разберем колко са заразениите. Сега на каква база да се сравнява? Прав ще излезе доцента, че е безсмислено да се. правят тестове.
  • 14 12345

    4 0 Отговор
    Аз доколкото знам, грипна едпидемия в даден град или област се обявява когато има заболели 200 човека на 10 000, поне в България е така. Аз не знам да има град по света където да е достигната дори на 50% тази бройка, че да обявяват епидемия, пък какво остава за пандемия.

    Коментиран от #16

  • 15 12345

    2 0 Отговор
    А и болниците не смогват да лекуват хората, защото ако беше грип 90% от хората в болниците нямаше да бъдат там и никой не ги изолира все едно са радиоактивни.
  • 16 тралала

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "12345":

    Истината е, че масовите гробове започват да се копаят при доста по-ниска заразеност.

    Коментиран от #17

  • 17 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "тралала":

    Може и така да е, не съм виждал за да потвърдя, нито някой е излязъл и е казал обявяваме го за пандемия защото.... еди си какво. А според други неща, които чета смъртността е около 0,6%, което е 6 пъти повече от грипа, но и също така при толкова смъртни случаи означава че заразените не са 15 милиона а поне 50-60 милона.

    Коментиран от #18

  • 18 тралала

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "12345":

    О, в Африка, където средната възраст на населението е под 20 години, вероятно смъртността ще е доста под 0,6% - но това няма да важи за държавите като Италия със средна възраст на населението 47 години и дори не важи за Ню Йорк, където средната възраст е 38 години.
  • 19 Майтап бе Уили

    0 0 Отговор
    Виждам, че повечето не схващат хумора. Затова ще им го кажа по банкянски. ВАШЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ ГОСПОДА СЕ ДЪЛЖИ НА ГЕРБ!