7 Август, 2020 13:48 2 988 4

Бивш кадър на саудитското разузнаване: Мохамед бин Салман прати през 2018-а екип да ме убие

  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман-
  • джамал хашоги

Пресцентърът на саудитското правителство не реагира на молбата за коментар по въпроса със заведеното в САЩ дело

Бивш кадър на саудитското разузнаване:  Мохамед бин Салман прати през 2018-а екип да ме убие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бивш високопоставен служител на саудитското разузнаване, който живее в изгнание в Канада, заяви, че саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е пратил през 2018 г. екип да го убие, но операцията е била осуетена от канадските власти, предаде Ройтерс.

Саад ал Джабри, който бе дългогодишен помощник на принц Мохамед бин Найеф, заяви това по дело пред американски съд.

Мохамед бин Салман зае мястото на Найеф като престолонаследник с дворцов преврат през 2017 г., който превърна Бин Салман във фактическия ръководител на Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.

Запознати с темата източници заявиха пред агенцията по-рано тази година, че Джабри има достъп до документи, съдържащи чувствителна информация, за които Мохамед бин Салман се страхува, че може да бъдат използвани като компромати.

По дело със 107 страници, заведено във федералния съд на Окръг Колумбия срещу Мохамед бин Салман и още 24 души, Джабри казва, че принцът престолонаследник е изпратил в Канада през октомври 2018 г. екип да го убие, пише БТА.

Пресцентърът на саудитското правителство не реагира на молбата за коментар по въпроса със заведеното в САЩ дело. Коментар нямаше и от саудитското посолство в Отава.

Мъжете от екипа, имал за цел да убие Джабри, се опитали да влязат в Канада с туристически визи и поотделно, за да не будят подозрение. Служители на канадските гранични власти обаче намерили тяхна обща снимка, с чиято помощ разкрили лъжата им и осуетили изпълнението на мисията им, става ясно от материалите по делото.

Всичко това се е случило по-малко от две седмици след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwe

    9 1 Отговор
    Те дрОгарете "демократи" забравят бързо неща които не са им изгодни?
    Ааааа...Ууууууу..."Човешките права!" ..."Свобода на словото!!!"

    И - оп... Що стана с Кашоги бе сган?

    Мън-мън...Мъ тоооо...тоооой кралят не знаел, че онези лошите така ще направят с журналиста Кашоги! Те има право да им продаваме оръжие за милиарди все пак!

    Коментиран от #2

  • 2 Borislav Popov

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "qwe":

    А снимката с усмихнатото ботоксово джудже и гнусния убиец чалмар ще я коментираш ли? Или за това не отпускат копейки?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТАНГРА

    1 0 Отговор
    Белите държави държат такава огромна мощ единствения проблем беше че се биеха едни други вместо да очистат света от кочината на латиноамериканци араби афроамериканци китайци индийци