Last news in Fakti

17 Август, 2020 07:59 4 360 55

ЕС скочи на Турция: Прекратете сондажите за газ в Средиземно море!

  • ес-
  • турция-
  • гърция-
  • жосеп борел

Жозеп Борел призовава турските власти да прекратят незабавно тези дейности и да започнат добросъвестен и цялостен диалог с Европейския съюз

ЕС скочи на Турция: Прекратете сондажите за газ в Средиземно море! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова Турция незабавно да прекрати сондажите за газови находища в Средиземно море, след като Анкара обяви, че ще продължи с тази си дейност, предаде Франс прес.

Анонсът на Анкара увеличава напрежението и несигурността, подчертава Борел в изявление, публикувано от неговата канцелария.

На фона на напрежението в Източното Средиземноморие това "подронва усилията за възобновяване на диалога и преговорите" и възпрепятства избягването на ескалация. Жозеп Борел "призовава турските власти да прекратят незабавно тези дейности и да започнат добросъвестен и цялостен диалог с Европейския съюз", се казва още в изявлението.

Турция обяви по-рано днес, че ще продължи със сондажните дейности в оспорвана зона в източната част на Средиземно море, като по този начин пренебрегна призивите на ЕС за намаляване на напрежението в тази зона

Същевременно САЩ се обявиха за по-тясно сътрудничество в разработването на залежи на природен газ в "стратегически значимото" Източно Средиземноморие и подкрепиха правото на Кипър да експлоатира находищата на въгле-водороди в свои териториални води. Това става ясно от думите на зам-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл след кратко посещение в Кипър, предаде Асошиейтед прес.

Американското посолство в Кипър съобщи, че Хейл е потвърдил отново американската подкрепа за правото на Кипър да експлоатира своите природни ресурси, но те трябва да бъдат справедливо разпределени между кипърската гръцка и кипърската турска общност. 


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е ле мале

    15 25 Отговор
    Дано да се сбият! Пуканки картофки бира, и им гледай сеира!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Смучитур Скикор

    17 27 Отговор
    Че какво общо има ЕС с източното средиземноморие което се намира между Азия и Африка?

    Коментиран от #4

  • 4 Минчо

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Смучитур Скикор":

    Кипър май малко като член на ЕС го играе ;)

    Коментиран от #9, #48

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От кога ЕС се бърка

    20 14 Отговор
    Във вътрешните дела на суверенни държави, които не са членове на съюза и определя какво ще правят със собствените си ресурси?

    Коментиран от #40

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нефт и газ

    13 0 Отговор
    Интереса клати феса ! В тази връзка са всички направени изявления. на никой не му дреме за нищо друго. Важното е да се пълнят чекмеджетата ! Другото е вЕтър и мъгла, прах в очите на хората !
  • 9 Смучитур Скикор

    14 14 Отговор

    До коментар #4 от "Минчо":

    Еми така като гледам никой не е навлизал в кипърските териториални води, които се разпростират според ММП на 12 мили. Също така тези териториални води принадлежат на всички кипърци, не само на гръцкоговорящите. ЕС да се съсредоточи върху това.

    Коментиран от #55

  • 10 Никога повече червена сган

    20 18 Отговор
    Ердоган с добра дума не разбира при него Само жестоки санкции
  • 11 Пак

    22 23 Отговор
    Пак предупреждения. Ердоган не разбира от дума и от Брюксел си повтарят едно също през няколко седмици. Само Макрон направи нещо по въпроса. За да има ефект, трябва Турция да се третира, като Венецуела. Забрана на износ и внос, блокиране на сметки, блокиране на граници и санкции до дупка.

    Коментиран от #24, #41

  • 12 Не разбирам

    11 3 Отговор
    Защо някъде по света където има малко маснинка и САЩ е там?
  • 13 Бе те се изпокараха с НАТО

    15 12 Отговор
    заради газопроводи и откази да увеличат вноските си, пък сега тръгнали да командват Турция?! И как ще й се наложат, та то цял ЕС да се обедини, пак ще изяде погром. Излагат се!
  • 14 Никой не може да казва на Турция

    18 15 Отговор
    Какво ще прави в собственият си двор. Турция не е член на съюза и Брюксел няма прерогативи върху нейните сухоземни и морски територии.

    Коментиран от #25

  • 15 Zreftih

    16 12 Отговор
    Всичко е заради ревящото бебе гърция. Пак е напълнил памперса и реве. ЕС да им смени памперса
  • 16 Турция е

    20 13 Отговор
    най-големият производител в Европа, санкции срещу нея са европейски автогол. Разберете, че ще играят само на думи, нищо реално няма да предприемат.

    Коментиран от #18, #44

  • 17 Турция да вземе пример от нас

    19 1 Отговор
    Нека види как само с едно обаждане от губернанството веднага си дадохме залежите от злато, прекратихме атомните си перспективи, зачеркнахме печеливши енергийни и газови проекти, снижихме прага на бедността до 369 лв и на практика унищожихме бедността във васалната територия. Нека види как вече 39 дена народът излиза на възторжени митинги и шествия изразяващи благодарността си към мъдрото ръководство на управляващите. Нека види и си вземе поука.
  • 18 Абе не знам каква е Турция ама

    19 6 Отговор

    До коментар #16 от "Турция е":

    лирата пада. Недоволството от джихадиста Ердоган нараства и заемите се трупат. Нещо като нашия Ербоцан. И Турция е много зависима от Европа и в Брюксел ако бяха мъже сега султана щеше да лази и моли за милост.

    Коментиран от #26

  • 19 Аарон

    10 14 Отговор
    Гърците трябва да се обърнат към Израел за помощ. Ако военноморскя флот на Израел дойде турците ще напълнят памперсите като видят на хоризонта хиляди бойни кораби

    Коментиран от #21

  • 20 Това изказване на Борел

    8 3 Отговор
    Е нищо повече от дежурната дипломатична солидарност към членката Гърция. Не води до нищо. Нещо като подаване на биберон залъгалка в устата на ревящо бебе.
  • 21 Хохохо

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "Аарон":

    Доста инфантилно е да се смята, че Израел ще рискува война с Турция заради гърците. Израелците не се славят с глупост.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Фактология

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пак":

    Не става най-вече с Германия.Турция усвоява 1/3 от общата военна продукция на Германия.За втора поредна година Турция е №1 сред получателите на немско оръжие,като за миналата година общата стойност на износа достига 823.6 милиона евро.И Водителят-Германия на ЕС да се лиши от тези приходи ?????
  • 25 Фактология

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Никой не може да казва на Турция":

    Да определено Турция не е член на ЕС,но Гърция е член на ЕС и незаконното нахлуване в чужда територия по въздух и вода е международно нарушение.Според член 42 от договора на ЕС,който изисква отбранителна помощ на всички държави,когато неин член е заплашен.

    Коментиран от #27

  • 26 Фактология

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Абе не знам каква е Турция ама":

    Да така е какво казваш,но Европа също е зависима до известна степен от Турция.Защото те също купуват.Най-трагичното в тази ситуация е,че именно Гърция на която години наред е нарушавано въздушното им пространство от страна на Турция са стигнали до там,че военно им министерство да дава поръчки на турски фирми за ушиването на военни униформи.Дори са давали и за изработването на камбани включително и оръжия.За 2019 година Гърция е увеличила вноса на стоки от Турция на стойност 1.943.316.747 евро.Така,че именно Гърция трябва да стартира забрана на внос от Турция.

    Коментиран от #35

  • 27 Интересно в коя територия на ЕС

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Фактология":

    Е нахлула Турция? Безспорните териториални води на Кипър се разпростират на 12 мили, а на Гърция на 6. Толкоз, ни повече ни по-малко.

    Коментиран от #31

  • 28 Барозо е скочил на

    3 0 Отговор
    Анатоли Стайков. По миналия петък имаше среща на външните министри на ЕС. Германия, Италия, Малта и други бяха против всякъкви декларации. А и за такова скачане не намерих в други новинарски издания, Барозо не би казал нещо което не е обсъдено. Освен да изрази лично мнение.
  • 29 ВСички използват глупавата гърция

    8 2 Отговор
    За да си постигнат собствените цели. Италианците ги използваха и след 50 години сключиха споразумение с тях каквото те искаха без да отчетат факта, че единствено гръцките острови имат континентален шелф. Сега и Египет ги хързулна като в споразумението с Гърция изрично подчерта, че то не се отнася до зоните касаещи Турция. Франция ги използва за да им купят две фрегати.
  • 30 четвъртия райх няма думата този път

    5 5 Отговор
    Ес е с нулев авторитет за турция
  • 31 Фактология

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Интересно в коя територия на ЕС":

    Явно не си разбрал,че тук говорим за нашествие.По въздух Турция нарушава границите на Гърция системно навлизайки в самата държава.В последните дни не само нарушиха морските граници ами с подводници стигнаха до Атика близо до Атина.За да разбереш по-добре.Все едно Турция да нахлуе в България и стигне до Вакарел..

    Коментиран от #32

  • 32 С подводница до Вакарел?

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Фактология":

    Опитай с друг пример.
  • 33 чунчуглед

    12 1 Отговор
    ЕС не вижда ли какво се случва в България? Да погледне първо тук и после да се репчи на другите. Българина още колко трябва да работи за 600 лева, пенсионера още колко време ще получава 300 лева пенсия, а прагът за бедност е 400 лева, българското дете още колко време ще получава мизерните 35 лева, докога депутати и подобни ще купуват нови скъпи коли, а народът ще се вози в 40 годишни влакове.....
  • 34 Европейски съюз

    5 7 Отговор
    ЕС трябва да разбере че със Турция трябва да се деиства по строго с по голям тон , по безкрупулно и по сериозно иначе оправия няма
  • 35 Стоянчо

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Фактология":

    Ари ве не могат да намерят кои да им шие униформите ли , на България къде ги шият не е в Турция естествено , това са глупости единствената причина да ги шият в турция е че излизат доста ефтино
  • 36 НСР Нов Световен Ред

    4 2 Отговор
    егати европейците от колко месеци скачат и все на гърба си падат
  • 37 Пентагона

    4 1 Отговор
    Европа Русия Турция Китай Индия Арабия Африка Латиносите преклонете се пред всеимогъществото на Америка преклонете глави пред великия Вашигтон и извоювайте свободата си в рамките на Америриканската империя
  • 38 Тюрк

    2 5 Отговор
    Очаквам един лев да стане 10 турски лири. Тогава ще купя апартамент в Турция. То и сега мога за минимум 25 хиляди лева тристаен апартамент но очаквам 1 лев да е равна на 10 турски лири. Тогава ще купя 2 апартамента и ще ги дам под наем в Едирне но аз нямам двойно гражданство

    Коментиран от #47

  • 39 Тюрк

    2 4 Отговор
    Когато турската икономика се оправи след разпадането на Ердогановата партия ще продам 2та апартамента за двойна цена.
  • 40 Лакоста76

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "От кога ЕС се бърка":

    Ами САЩ ,защо и от кога го правят и то по целият свар?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хасан

    1 2 Отговор
    А защо? Защото англосаксонкца има правото дв се разполага с природните залежи на планетата независимо дали са в Русия.Венецуела или Средищемно море !!..световна диктвиура
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 От кога Турция

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Турция е":

    Се намира в Европа?
  • 45 Мутриландия

    3 1 Отговор
    Защо Турция ,която има най-голямата брегова ивица в източното средиземноморие не трябва да търси газ а италиански,френски,британски и американски фирми могат да търсят газ ? Тия еврейски номера не минават при турците !!! Жалко ,че никога не сме имали и вероятно няма да имаме политик като Ердоган,който да защитава националните ни интереси !!!
  • 46 Рамадан от Мадан

    1 1 Отговор
    Чешите ли топките на Ердоган...чешете, чешете, то май само това им остана на д ь-онм етата. Че като гледам и главата му облизвате!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Политолог

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Минчо":

    А не е, ли?
  • 49 1122

    0 2 Отговор
    Териториалните води на Гърция са теритариални и на ЕС,което ще рече че Турция нарушава територията на ЕС,КОЕТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЕС.

    Коментиран от #51, #52

  • 50 хахахаха

    2 1 Отговор
    И като чу това,ердо звучно се изпърдя!
  • 51 хахахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "1122":

    ЕС НЯМА военен съюз.ЕС е в НАТО.И ТР е в нато.Та кой по-точно ще се сбие с ТР заради гръЧкия интерес?Много сте ми глупави това тролейчетата.
  • 52 Жозеп Борел 

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "1122":

    Не знам дали го е казал но тези държави са с Турция; Германия, Италия, Испания, Унгария, Малта, Румъния и България. Една държава да не е съгласна значи няма консенсус, за каква декларация се пише?

    Коментиран от #53

  • 53 Защо българия мълчи

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Жозеп Борел ":

    Това е в петък среща на външните министри на ЕС.
  • 54 ОБЕКТИВНО

    1 0 Отговор
    АКО ВЪЗНИКНЕ НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ? РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЛКО ЩЕ БЪДЕМ ЗАЩИТЕНИ ОТ НАТОВСКИТЕ БАЗИ В БГ? КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ЦЕЛОСТТА НА БЪЛГАРИЯ? ИЗПОТЯВАЩ ВЪПРОС ЗА БЪЛГАРСКИ ДЕмуууКРАТИ. А ВСЕКИ РОДОЛЮБИВ БЪЛГАРИН ЗНАЕ ОТГОВОРА.
  • 55 Jack Bauer

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Смучитур Скикор":

    А какво правят турско говорящи в кипърските земи?! Те са незаконно заселени там от турските военни още през 1974г. когато Турция незаконно напада гръцка Република Кипър.