Last news in Fakti

10 Септември, 2020 18:30 2 647 13

Договорът трябва да реши историческите въпроси между България и Северна Македония

  • северна македония-
  • договор-
  • българия

Послание на външното министерство на Македония

Договорът трябва да реши историческите въпроси между България и Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония трябва да разреши всички исторически въпроси. Това се казва в съобщение на македонското външно министерство до БГНЕС.

Реакцията е първа на министерството след идването на новото правителство. Новият външен министър е Бяур Османи.

Страната ще продължи засилената комуникация на политическо ниво. Диалог ще има с България и всички страни в контекста на ЕС.

Посланието е, че е започнал важен диалог. Търси се приятелство и взаимно уважение между двете съседни страни.

Северна Македония смята, че европейската интеграция на целия регион е в интерес и на двете страни. Правителството е ангажирано с прилагането на договора за приятелство.

България до момента подкрепя европейската интеграция на страната и се очаква това да продължи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сиртаки

    15 2 Отговор
    Гърците потомци на етиопски цигани получиха голяма част от желанията си още за съгласие за НАТО
  • 3 Ахахаха

    7 4 Отговор
    Очевидно въпросите се решават от професионалисти в историята и в дипломацията! Настоящият кабинет не е кадърен, нито адекватен! Всъщност за какво способни ли са да свършат каквото и да било освен да крадат тези отрепки в правителството?! Не са кадърни! Те са тотални ТКП
  • 4 Някой

    12 2 Отговор
    Запада Нато Сащ много добре знаят че Област Македония е БИЛА с българско самосъзнание.Затварят си очите да няма нова Балканска война Гърция Сърбия България ако се върне изконната територия на България.Запада винаги се е страхувал от миналото на България
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Историческа истина":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
  • 6 Ganiu tzarvula

    2 15 Отговор
    Дa ,бe!Македонците таka забравят окупационита българска политиka!
    идва видов дeн!
  • 7 минчо

    5 3 Отговор
    ООО НАШИТЕ ЩЕ НИ ПРОДАДЪТ ИНТЕРЕСА .САМО МАКЕТАТА ДА ИЗВАДЯТ НЯКОЙ ДОЛАР
  • 8 Мимч

    10 2 Отговор
    Нали са българи,за какво се делят от нас,ами да си сърбат чорбата тогава,след като не се признават и ние не трябва да ги признаваме...
  • 9 Македонец

    2 9 Отговор
    По време на Втората Световна война, България с българските окупционни войски убиват няколко десетки невинни деца от македонска етническа принадлежност във Ваташа, Ваташкото клане. Тази част от историята умело се прикрива от ГЕРБ и Каракачанов. Редно е всеки българин да знае истината за тогавашните управляващи, че не са били по-малко различни, без скруполи, крадливи и корумпирани какато настоящите.

    Коментиран от #10

  • 10 копи пейст

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Македонец":

    На 16 юни 1943 година българска военна част, под командването на генерал Любен Апостолов от КРИВА ПАЛАНКА, разстрелва край селото, при провеждана в района прочиствателна операция, 12 млади КОМУНИСТИ, заподозрени, че са ятаци на комунистическите партизани. Над селото по този повод, по-късно е построен паметник.
    .................хайде по-полека с ЮГОКОМУНИСТИЧЕСКАТА пропаганда!

    Коментиран от #11

  • 11 Македонец

    2 11 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Българската съюзничска фашистка войска растрелва невини македонски деца. Те са били юнуши. Единия от тях НЕПЪЛНОЛЕТЕН на 15 години. Едва ли са знаели каково е комунизъм. Едиственат причина е била че са македонци.

    Коментиран от #12

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Македонец":

    Публикувано във факти.бг: На 16 юни 1943 година българска военна част, под командването на генерал Любен Апостолов от КРИВА ПАЛАНКА,........Е МАКЕДОНЕЦ!

    Коментиран от #13

  • 13 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ами като признаваш самият ти, че има МАКЕДОНЦИ тогава ходи спори с Бойко и Каракачанов. Македония и Македонците са естествен и най-близък приятел на българите и България. Бойко и Каракачанов са олицетворение на шовинизмът на Т.Живков спрямо македонците. Преди това, на македонците в България, им е било позвлено да говорят и учат на майчиния си език. Също като българските дечица в Америка и Англия им е позволено да учат на български. Комунистическия шовинизам трябва да бъде заменен с демокрация.
Новини по държави: