Last news in Fakti

30 Септември, 2020 10:41 4 164 42

Не е обсъждана военна намеса на Русия в Карабах

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • военна намеса-
  • никол пашинян

 Армения ще осигури сигурността си с участието на ОДКС или без участието на тази организация, поясни арменският министър председател - Никол Пашинян

Не е обсъждана военна намеса на Русия в Карабах - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министър-председателят на Армения - Никол Пашинян, заяви, че не е обсъждал с Путин възможната военна намеса на Русия в конфликта в Карабах, съобщава ТАСС.

"Не сме обсъждали с руския президент евентуалната военна намеса на Русия в конфликта в Карабах. Също така, не е необходимо все още да използваме потенциала на 102-рата руска база. Но в случай на такава необходимост, има всички законови основания", заяви Никол Пашинян.

"Нищо не се случи в отношенията между Армения и Руската федерация и няма нюанси, които не са присъствали преди. Нашата цел в отношенията с Русия е да изградим отношения от ново ниво и качество", отбеляза той.

''Поради настоящата военна ситуация арменските власти обмислят възможността да признаят независимостта на Нагорни Карабах'', коментира Никол Пашинян на пресконференция с руски медии.

"Да, нашият дневен ред включва въпроса за признаването на независимостта на Нагорни Карабах. Съществува и възможността за сключване на военно-политически съюз с Карабах. Действията на Армения са насочени към установяване на дългосрочна стабилност в Нагорни Карабах", добави арменският премиер.

"Имаме за цел да установим дългосрочен мир и стабилност в региона. Не искаме тази ситуация да се повтаря след две или три години. Но Армения никога няма да действа в ущърб на собствените си национални интереси и интересите на Нагорни Карабах", категоричен бе Пашинян.

Той допълни, че Армения ще осигури сигурността си с участието на ОДКС или без участието на тази организация. "Дискусията за участието на ОДКС е политически въпрос. Ние си сътрудничим тясно с нашите партньори в организацията, информираме ги за текущата ситуация. Армения обаче е готова да защити сигурността си с или без участието на ОДКС", каза още Никол Пашинян.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пацан

    20 16 Отговор
    Разбира се, че не е обсъждана ми. Арменските мекерета в сената правят пъклени планове да въвлечат Русия в ново блато, но няма да им да им се получи замисъла.

    Коментиран от #5

  • 2 Рафи

    16 13 Отговор
    След като Беларус бъде присъединен към РФ ще последват Грузия и и Армения.

    Коментиран от #24

  • 3 И да е и да не е

    19 19 Отговор
    Русия няма никакво правно основание да се намесва в Карабах който е азерска територия. Може да се намеси само ако Азербайджан я покани, но нещо не ми се вярва да го стори.

    Коментиран от #8, #17

  • 4 big

    33 5 Отговор
    Донякъде този конфликт ще отрезви настоящето ръководство на Армения. Те тръгнаха на конфронтация и отделяне на структурите от Русия и сближаване с "демократичните" ценности на Запада - ЕС и САЩ, но сега ще се убедят, че глобалните им интереси заобикалят Армения. Турция, независимо от всичко остава за НАТО един много важен член, който те не могат да си позволят да загубят. Доказателствата са много: разделянето на Кипър, конфликта с Гърция, сондажите в близост до Кипър, намесата в Либия, сега в Нагорни Карабах, Сирия и т.н.
  • 5 Винету

    15 30 Отговор

    До коментар #1 от "пацан":

    Че то като погледнеш реално, РФ си е в блатото и няма да излезе скоро оттам. Големият проблем е че искат и нас да ни ‘ въвлечат’ в тяхното руско блато!
  • 6 Това

    5 8 Отговор
    е война между Турция и Сащ.Кой разбрал,разбрал.
  • 7 Че за какво и е на русия да се меси?

    15 22 Отговор
    Тя само подпали искрата и сега подклажда огъня. Интересът на русия е там да има война и азерският газ за Европа да спре та белким северен поток стане необходим....

    Коментиран от #20, #23

  • 8 big

    25 5 Отговор

    До коментар #3 от "И да е и да не е":

    По твоята логика и САЩ и ЕС нямаха право да се намесват и силово да отнемат територии от суверенна държава и създадат Косово, но го направиха! Ситуацията е същата: територия компактно населена с християни арменци в Азербайджан, който е мюсюлмански. Разликата е, че арменците са православни християни, като руснаците и Армения членува в ОНД и има военен договор с Русия и техни бази там.

    Коментиран от #12

  • 9 Няма ли кой да обясни на николчето

    17 23 Отговор
    Че никой не напада Армения. Азерите просто изритват от собствените си земи акупаторите. Моето мнение е, че след като ги изритат не трябва да спират а да продължат и да изметат целият боклук.

    Коментиран от #11, #39

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 А моето

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Няма ли кой да обясни на николчето":

    мнение е че измет която подклажда омраза трябва да се унищожава.

    Коментиран от #13

  • 12 По твоята логика излиза

    11 11 Отговор

    До коментар #8 от "big":

    Че ако Кърджали поиска може да обяви независимост защото там са населени предимно мюсулмани.

    Коментиран от #16

  • 13 Точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "А моето":

    И моето мнение е същото....което съм изразил и по горе.
  • 14 Рол

    2 5 Отговор
    Ти пък пашинян не искаш ли да бъдеш освободен и приобщен(с бърз референдум)
  • 15 Болни мозъци

    4 5 Отговор
    Пак се избиха некви идиоти, макар че като че им идва малко така на ум, поне на някои от тея каръци, че от глупавите им микровойни никъв смисъл нема. Ама то си е ясно, че где религията има каквото и да е висше участие, нищо не става. Християнство, ислям, юдаизъм и т.н. = всичко е боклук за зарибени глави. Но наистина ислямистите твърде често са големи гадове.
  • 16 big

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "По твоята логика излиза":

    Това не е моята логика, а тази на коментатор номер 3. За мен хората са хора и няма значение пол, религия, цвят и т.н. Те могат да живеят и разбират заедно без всякакъв проблем, докато не се намесят политиците!

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 не може да бъде

    11 5 Отговор
    Тук има коментатори,които видимо не разбират за какво става дума и мислят със задните си части.Първо Нагорни Карабах -район населен с арменци и сепаратистки настроен - е признат международно за азербайджанска територия -даже самата Армения не го е признала за независима република.Второ ,Армения е член на ОДКБ,но докато боевете не се водят на арменска територия Русия няма законова право да се намесва.И трето ,засега няма опасност от взривяване /унищожаване на петролопровода Баку-Тбилиси -Джейхан,както и за други енергийни съоръжения -и това е предпоставка,че войната засега не излиза извън рамките на проучвателни боеве и може да приключи доста бързо.В политиката е така - да си припомним,че и войната е средство!

    Коментиран от #25

  • 19 Расия е кочина

    7 12 Отговор
    Само в Карабах не са я плющели още Рассията
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БАЙ МАРИН

    13 3 Отговор
    Армения какъв интерес имаше да нападне Азербайджан точно сега, ами конфликта в Средиземно море между Турция и Франция. Арменското лоби във Франция, а еврейското лоби в САЩ са влиятелни. Израел е в добри отношения с Азербайджан.Пашинян сега вместо към Путин редно е към Макрон да се обърне за помощ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Война има там..

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Че за какво и е на русия да се меси?":

    Но, Азерският газ към Европа няма да спре. Ще минава през Турция,през БГ, Сърбия, Унгария, и в газовия хъб, Баумгартен в Австрия. Прав си че Русия подклажда огъня в Нагорни Карабах, и има интерес там да има постоянно напрежение. Но този път сами паднаха в капана който бяха заложили. Не са приключили с другите войни които водят, и сега нова, това им идва в повече, нямат пари, скъпо удоволствие са съвременните войни. Участието на Турция е съвсем логично, в момента тя защитава своите интереси, и същевремено и Европейски, като ще осигурява Азерски нефт и газ за диверсификацията на Европа. Тази война ми прилича на военен конфликт, между Русия и НАТО, нямам никакви съмнения кой ще спечели. Винаги печели този който разполага с много пари, знае се кой е.

    Коментиран от #28

  • 24 Раша

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рафи":

    Благодаря!Без мен.Да си да вардят и да се бранят сами!
  • 25 Да..така е..

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "не може да бъде":

    Няма опастност от взривяване на петролопровода..сега и занапред. Наистин да се чудиш на арменците, за какво им беше този конфликт, точно сега?? Ти описваш много точно за какво руснаците не могат да се намесят, а и не искат поради тежкото си икономическо положение, и геополитическите си неудачи. Войната е средство да..както пишеш, с участието на Турция, конфликта придобива други измерения, предупреждение на НАТО към Русия..показва им тоягата..а тя е много голяма. Явно са минали някакви граници руснаците. Турция брани своите интереси, ще купува Азерски газ и нефт, същият Азерски нефт и газ, ще излезе и на Спот-пазара в ЕС, наравно с, американски, руски, катарски, алжирски, египетски и др. Така че тази война освен междуетнически конфликт, може да има и съвсем други геополитически и икономически измерения, нищо случайно няма на този свят.
  • 26 Наблюдател

    8 2 Отговор
    В СССР са мислили социализма за вечен. Не им е пукало, че административно дават руски територии на украинци, арменски на азери. Но сега...
  • 27 ужас

    4 0 Отговор
    На 2 ноември започват дейностите по СП2. Участват само руски кораби. Сега предстои 2 седмици да се изпробва системата за позициониране в реални условия.
  • 28 Азерският газ няма да спре

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Война има там..":

    Ако действията се водят само на територията на т.нар.република Нагорни Карабах. Обаче на мен ми се струва, че това е само началото на заплануван по-голям конфликт който да обхване цялата територия на Азербайджан, което ще парализира доставките. Дано да не съм прав и дано конфликтът приключи с изгонването на окупаторите и арменците(от Армения) не направят някоя глупост като да нападнат Азербайджан, въпреки, че и сега идват сведения за артилерийски обстрел от арменска територия.

    Коментиран от #33

  • 29 ужас

    4 1 Отговор
    Пашинян и соросоидите му напълниха Армения с американски биолаборатории. Американското посолство е второ по големина в света. Там работят над 1000 души. Всичко това е провокация срещу Русия, целяща да влоши отношенията й с Азербаджан и да ги доведе до нивото на руско-украинските.
  • 30 Разликата е огромна

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "big":

    За разлика от сърбите, които започнаха репресии срещу косоварите, азерите по никакъв начин не тормозеха арменците в НК. Дори стана точно обратното, арменците започнаха да колят азерите намиращи се в региона.

    Коментиран от #32, #35

  • 31 Бесен Язовец

    7 2 Отговор
    И през далечната 1962 г СССР не би тъпан като прекара ядрени ракети в Куба и тус сега не по различно. Руснаците никога не разкриват плановете си. Шалварестия анадолец да не се прави на строг пиез по темата, Република Нагорни Карабах да не му стане горещо изведнъж!
  • 32 Бесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Разликата е огромна":

    Как е Фетидже платиха ли ти доволно тютюна тази година?
  • 33 Гледната ти точка...

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Азерският газ няма да спре":

    Е логична, ако войната обхва е цялата територия на Азербайджан, доставките на неф и газ ще бъдат блокирани. Това ще е победа за Русия, която в момента търпи големи поражения на газовия и нефтеният пазар в ЕС и в Китай. Но тя не е в състояние за такъв широкомащабен конфликт..нито воено, нито икономически. Зад Турция стои НАТО, Армения едва ли ще има куража и силите да разшири конфликта в такива мащаби, без руска подкрепа. Този конфликт се разгаря на изток от ЕС, пренасочесе от Средиземноморието на изток, на разтояние от ЕС, става дума за пренос на стратегически енергийни ресурси, няма кой да позволи на Армения и Русия, да стопира това. Виж нежеланието на руснаците, да се намесят по-сериозно, просто не са в състояние играят и на този фронт.
  • 34 Вълко Червенков

    3 3 Отговор
    Плешивата Кремълска Мастия-Путарана Гювенди се е препарирала от страх и не смее да предприеме нищо срещу бившият и любовник Реджеп-Резаната Карабина,който ако я набара,ще и скъса шалварите от рендосване.

    Коментиран от #40

  • 35 Рико

    5 5 Отговор

    До коментар #30 от "Разликата е огромна":

    Къде са етническите проблеми, конфликтите и кръвопролитията? Ами в страните от бившите СССР и СФРЮ. ЕДИНСТВЕНО там!Комунистическите управления такива свинщини са насътворили,че десетилетия не могат да се изчистят. Дано греша, но на това краят не му се вижда! Падне ли една плочка от доминото РФ, гледай какво става. До каквото се е докоснала московията само проблеми и кръв.
  • 36 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СПЕЦ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯТА -СЪС СПЕЦ ВЪОРЪЖЕНИЕ / ЕКСПИРИМЕНТАЛНО/ ВЪОБЩЕ НЕ Е НАМЕСА , А РАЗВИТИЕ НА ТЕХНИКАТА В ПОЛЗА НА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!!!!!!!!!!!
  • 37 Gen Gurko

    2 1 Отговор
    Пашинян е като Лукашенко. Въртеше се и на изток и на запад, а сега знае кой е по-близо. След като сраженията са на азербайджанска територия, Русия няма как да се меси открито.
  • 38 Info

    3 1 Отговор
    Армения твърди, че турците са свалили изтребител СУ-25 и Анкара се опитва да убеди, че това не е вярно. Тревогата на Турция да не бъде обвинена в свалянето се обяснява с изявлението на представителката на руския външен министър М. Захарова: "Свалянето на арменски изтребител SU-25 от турски F-16, според арменското министерство на отбраната, усложнява ситуацията, тъй като Москва, съгласно Договора от Ташкент, е длъжна да предоставя военна помощ на Армения."
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Онуфри

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Вълко Червенков":

    Аз пък мисля че реджепчо ще пусне Еминето на Владимир Владимирович само и само да не стане за резил.
  • 41 васик атанасова

    4 1 Отговор
    УДРИ БАЙ ТРЪМПЕ 3 МИЛИОНА АРМЕНЦИ ЖИВЕЕЩИ В САЩ
    ЩЕ ТЕ ПОДКРЕПЯТ НА ИЗБОРИТЕ СЕГА Е МОМЕНТА
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.