Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 07:12 11 710 68

Война! 320 са вече жертвите сред военните в Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Президентът на Иран Хасан Рохани предупреди, че съществува опасност боевете в Нагорни Карабах да прерастнат в регионална война

Война! 320 са вече жертвите сред военните в Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

320 са вече жертвите сред военните в Нагорни Карабах, откакто се подновиха боевете между силите на Армения и Азербайджан. Кореспондент на Франс прес съобщи, че столицата на отцепилия се район - Степанакерт, е била подложена на тежък обстрел от азерската армия през изминалата нощ и тази сутрин.

Почти на всеки час през нощта в Степанакерт сирените излъчваха сигналите за тревога. Градът беше почти напълно потопен в тъмнина. След сирените последва серия от мощни експлозии, но не беше ясно дали бяха ракетни удари или други оръжия, свидетелства пратеникът на Франс прес.

По-голямата част от 50-те хиляди души, населяващи Степанакерт, са го напуснали. Заради сблъсъците между арменските и азербайджанските сили дома си са напуснали над половината от населението на Нагорни Карабах. По думите на омбудсмана на региона става въпрос за между 70 и 75 хиляди души.

Междувременно, президентът на Иран Хасан Рохани предупреди, че съществува опасност боевете в Нагорни Карабах да прерастнат в регионална война.

Президентът на Азербайдан Илхам Алиев е заявил, че страната му ще поднови преговорите с Армения след приключването на интензивните боеве. В телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин Алиев е настоял, че Турция, която подкрепя Баку, има право да бъде посредник в конфликта. А премиерът на Армения Никол Пашинян е заявил пред списание "Тайм", че Армения ще даде съгласието си за прекратяване на огъня, само ако Турция оттегли наемниците си и преустанови действията си в Нагорни Карабах.

Стотици арменци протестираха днес пред сградата на Европейската комисия в Брюксел с призив Европейският съюз да направи повече за прекратяване на конфликта:

"Тук сме не да молим, а да настояваме Европа да действа. Докато сте "дълбоко загрижени", много арменски войници умират всяка минута".

"Европа трябва да изпрати мироопазваща мисия към границата, за да спрат боевете. Защото към момента нито една страна не е склонна да отстъпи. Едната страна се опитва да оцелее, а другата атакува."

Боевете се подновиха на 27 септември, като Азербайджан настоява отцепилият се регион, населен почти изцяло с арменци, да се върне под контрола на Баку.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тиражия

    29 6 Отговор
    В нагорни карабах са само баири да знаити

    Коментиран от #63

  • 2 Епидем

    93 6 Отговор
    Европейски?, съюз?. Нали се сещате през къде им минава загрижеността на тези толупи за Нагорни карабах.
  • 3 Арман Бабикян

    25 32 Отговор
    Малко ме притеснява че моите сънародници отместват фокуса на ЕС като протестират за това. Къде къде по-важно е ЕС да се занимае с #хунтата, да ни даде властта без избори и да върнем Васил Божков и Цветан Василев

    Коментиран от #9

  • 4 Пурко

    45 57 Отговор
    Защо им трябваше на арменците да се закачат с азерите? Годините не са 90 те, и азерите не са слабата страна. Да държат отговорен, който е дал заповед да се обстрелва Азарбейджан

    Коментиран от #6

  • 5 Бесен язовец

    19 30 Отговор
    Протестират в Брюксел вместо в Москва

    Коментиран от #7

  • 6 любопитен

    85 42 Отговор

    До коментар #4 от "Пурко":

    Кой ти каза, че арменците са почнали първи, Ердо ли?

    Коментиран от #34, #47

  • 7 Хи хи

    32 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен язовец":

    Че те са европейци като нас, защо в Москва? Москва ще ги зарита до Брюксел, както и нас

    Коментиран от #22

  • 8 И така

    45 38 Отговор
    Да бе мирно седяло не би чудо видяло.Сега ще оревете света за че азерите видите ли правят геноцид,а ние доблестно трепем военни и цивилни.Всеки ви научи какви сте.Но но конкретно в случая инереса клати феса.Азерите показаха че са прозападни настроени и гледат да балансират и с Русия докато вие гледате само наготово да лапате и да ревете че ви бият.Русия ви даде много оръжия които не знаете да използвате от некадърност.
  • 9 Реалист

    19 14 Отговор

    До коментар #3 от "Арман Бабикян":

    Макар и нищожен, вярно е че имаш повече шанс да превземеш властта в България, от колкото арменците да спечелят войната с Азербайджан. Може би ЕС наистина трябва да се фокусира върху теб

    Коментиран от #16

  • 10 Киряк Бойко турския везир

    16 27 Отговор
    Ще изпратя армия на моя Султан Ердоган.Аллах е с нас!

    Коментиран от #11

  • 11 Отиди ти

    24 4 Отговор

    До коментар #10 от "Киряк Бойко турския везир":

    Отивай на първа линия и не ни занимавай с глупости.
  • 12 Окупатори

    41 37 Отговор
    Ерменците да си обират крушите и да си отиват в Армения като нещат да ги трепят Тръгнали територии да отцепват
  • 13 Страшно.

    23 4 Отговор
    Матей 24:6

    И ще чувате за войни и за военни слухове, но внимавайте да не се смущавате; понеже тези неща трябва да станат, но това още не е свършекът. Защото ще се надигне нация против нация и царство против царство; и на разни места ще има глад, (епидемии) и земетресения.

    П.С. Стойте твърдо във вярата на Господ Исус Христос. Покайте се защото Небесното Царство наближи.
  • 14 Ужас

    33 2 Отговор
    Винаги съм се чудил как хората водят война? Не им ли е мил живота, ами за другите хора не ги ли е жал?
  • 15 Алфа Вълкът

    28 9 Отговор
    Семейство Бабуинови няма ли да ходят на война? Или за кво им род и родина като имат виличка в Гърция?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Попа

    34 31 Отговор
    В текущото десетилетие Турция несъмнено ще бъде доминираща военна и икономическа сила както в балканите, близкия изток така и в средна и североизточна Африка.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ

    17 24 Отговор
    ЕРДОГАНЧО СИ ИСКА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ БРЕ ЗА ДА СЕ ОТКЪСНЕ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ЗАВИСИМОСТ ЗАЩОТО В МОМЕНТА ТУРЦИЯ Е ЗАВИСИМА ОТ ФАЩ ОТ ПЕТРОЛНА СТРАНА,ТРЯБВА ТУРЦИЯ ДА ВЗЕМЕ ПЕТРОЛА ЗА ДА СТАНЕ НЕЗАВИСИМА ОТ ФАЩ И ТОГАВА ЩЕ МАХНЕ И НАТОВСКИТЕ БАЗИ ТОЛКОВА ЛИ НЕ СЕ СЕЩАТЕ БРЕ БЪЛ ХАРИ ТЪП АРИИИ
  • 20 Според мен

    20 18 Отговор
    Арменците трябваше да сключат сделка за подялба и по-голямата част да отиде за азерите, защото тази територия е призната на Азербайджан. Сега ще останат без нищо.

    Коментиран от #29

  • 21 Курти

    29 13 Отговор
    Арменците да не реват ами да слушат Русия. Руснаците казват, че боевете не се водят на арменска земя

    Коментиран от #27

  • 22 оня с коня

    40 22 Отговор

    До коментар #7 от "Хи хи":

    Не може Армения да се намира в Югозападна Азия,а Арменците да са "Европейци като нас".А това че Нагорни Карабах е населен с 80% Арменци НЕ ЗНАЧИ че е Арменска територия - това е същото като да отидеш на Вилата си и да установиш че там са се САМОНАНЕСЛИ Глутница Мургави,твърдящи че щом са в Къщата,значи е тяхна!

    Коментиран от #30, #43

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Който има уши да слуша нека слуша

    13 4 Отговор
    Света се тресе и не отива на добре. Който обаче е в Господа е в безопасност.
    Господ Исус Христос : Истина истина ви казвам който вярва в Мен ако и да умре, ще живее. Който вярва в Мен има вечен живот.

    Покайте се защото Небесното Царство наближи.
    Няма време.

    Пишете в Ютюб Иван Бобулев Аз Го видях
  • 25 не може да бъде

    5 4 Отговор
    Сега ще се види кой е новият Армен папаз!
  • 26 Тоя път обезяните гризнаха дръвцето

    31 20 Отговор
    Мислеха си, че след поредната провокация азерите както винаги ще се ограничат с някакви протестни ноти, но не би. Азерите взеха сопите и решиха сами да свършат това което отлагаха 30 години. Сега Никол Телефонян вместо да върти бясно телефони на Путин, микрон и на който се сети трябва незабавно да изтегли всички бабикянци от чуждата земя и да моли за мир. Ако не го стори арменските майки, чиито синове ще наторят азерската земя няма да му простят.
  • 27 куку руку ку

    28 7 Отговор

    До коментар #21 от "Курти":

    Kaк да я слушат, като само преди 2 години хората на Пашинян маршируваха с плакати "Русия е агресор". Е, сега видя кой е агресора, но късно е либе за китка.
  • 28 Бабикянска работа

    28 10 Отговор
    Нападаш чужда територия, изтрепваш безогледно жени деца и старци и започваш да твърдиш, че 80% от населението е твое и следователно територията ти принадлежи. После идват мъжете, прогонват окупаторите бандити, които започват да реват,че спрямо тях е извършен геноцид. Звучи ли ви познато?

    Коментиран от #68

  • 29 Арменците могат да сключат сделка

    20 4 Отговор

    До коментар #20 от "Според мен":

    Единствено за животите си. За подялба на територии и дума не може да става. От както свят светува територии се завземат само с война
  • 30 РЕАЛИСТ

    20 13 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Я пак! Провери исторически от кога арменците населяват тази територия и кой се е нанесъл там много по късно. Отделно Нагорни Карабах е даден на Азербайджан от болшевиките след революцията. Така, че паралела ти с вилата в неуместен.

    Коментиран от #32

  • 31 Като Косово

    10 7 Отговор
    На такъв етап Американците / НАТО / започнаха масови бомбени удари в Косово и Белград. Защо не го правят сега? Ситуацията е същата.

    Коментиран от #33

  • 32 То исторически и българите

    9 14 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Идват много по-късно на византийска земя, освен това руснаците има подаряват през 1878г. Та къде трябва да се изтеглят сега българите защото нали исторически....
  • 33 Като като ама не съвсем

    12 13 Отговор

    До коментар #31 от "Като Косово":

    В Косово не дойдоха албанци да прогонят сърбите, както в Карабах дойдоха арменци и изклаха азерите.

    Коментиран от #37

  • 34 Ахмат Сила

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "любопитен":

    СА. не,не е Ердоган а Анатоли Стайковян.Пашинян му е казал.
  • 35 petar svilenov

    9 0 Отговор
    Сега е важен само Навални и газопровода всичко друго е фон.
  • 36 Вивиан

    20 5 Отговор
    Кажете някъде,че цялата работа я правят турците и е заради петрола !!! Кажете го, защото в целия свят затова са войните, не за друго ! След години ще се бием заради водата !

    Коментиран от #41

  • 37 Като Косово

    14 9 Отговор

    До коментар #33 от "Като като ама не съвсем":

    Точно косовските албанци се загнездиха на изконна сръбска земя. После ги изместиха със своята плодовитост. Така станаха повече, и решиха да се отцепят. Америка им помогна. Точно същото е сега в Карабах. Защо Америка не помага на арменците там?

    Коментиран от #40, #42, #61

  • 38 Гост

    14 9 Отговор
    Войната е много лошо нещо. Яко разруха и съсипани животи.Затова трябва да се прави всичко възможно да не се стига до там.Арменците обаче трябва да са наясно ,че щом като територията на Нагорни Карабах е в пределите на Азербейджан тяхната армия няма място там и в случая те са виновни и трябва да се оттеглят.Те уж искат мир но да не се откажат от чуждата теритотия.
  • 39 Дебил

    12 1 Отговор
    Това хората са прости същества.За какво се бият тия ? За един баир и няколко чукара ! Място под Слънцето и на земята има за всеки.
  • 40 Като като ама не съвсем

    10 9 Отговор

    До коментар #37 от "Като Косово":

    Ами защо тогава арменците не изместиха азерите с плодовитост Ами ги изместиха с геноцид и етническо прочистване? Същото сториха и сърбите и то не само в Косово. Освен това албанците винаги са били местно население на балканите. Така, че дори и криво да седим, трябва право да съдим...

    Коментиран от #44

  • 41 За какво ти е вода

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Вивиан":

    Ти нали не се къпеш
  • 42 Как са се загнездили като

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "Като Косово":

    Албанците винаги са били тук :)))) Прочети за илирите

    Коментиран от #45

  • 43 123

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Армения е в югоизточна европа на границата на европа и азия, България е в централно южна европа-по политически причини. България е наричана югоизточна страна-гранницата между европа и азия се смята от източната гранница на Полша до югозападната гранница на България.Реално Русия до планината Урал е най-източната европейска страна и югоизточна Европа е Грузия,Армения и Азърбейджан-тези народи са също европейски нищо че не действат като европейци.

    Коментиран от #46

  • 44 куку руку ку

    13 7 Отговор

    До коментар #40 от "Като като ама не съвсем":

    Карабах е една от най-старите територии на арменците. През 20-те години на ХХ век Сталин подарява Карабах на азерите, точно както Хрушчов хариза Крим на Украйна.

    Коментиран от #48

  • 45 Илирите

    2 8 Отговор

    До коментар #42 от "Как са се загнездили като":

    Са били високи, руси със светли очи. Нямат нищо общо с албанците. Българите са 55% сходни генетично с хората от средиземното море, така че защо искал да се месят не знам. От колко векове има турци и роми в България? Те да стоят ли или да се махат?

    Коментиран от #50, #56

  • 46 123

    6 11 Отговор

    До коментар #43 от "123":

    До югоизточната българска гранница са границите на Европа.На исток от Полша, Унгария, словакия,Румъния и България по политически причини се смята и нарича Азия. В Азърбейджан има Турски Ф 16 150 турски висши офицери, и около 4000 сирийски джихадисти, та да видим колко дълго ще ги изтрае Иран и не окупира част от Азърбейджан.

    Коментиран от #51

  • 47 Erdo

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "любопитен":

    Да лично Ердо
  • 48 Дунавската равнина е една

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "куку руку ку":

    От най-старите територии на Византия. През 1878г. Цар Александър я подарява на българите.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Роми има от 681 когато идват с аспарух

    6 6 Отговор

    До коментар #45 от "Илирите":

    Всъщност това е втората вълна. Първите идват 10 века преди това с остатъците от войските на Александър Македонски. Турците или по-скоро османците идват през 13 век първо като съюзници на Византия. Албанците от никаде не идват, те винаги са си били тук. Повечето албанци които познавам са русоляви и синеоки.

    Коментиран от #52

  • 51 Иран ще си трае както и досега

    12 6 Отговор

    До коментар #46 от "123":

    Защото намеси ли се автоматично 45 млн азери живеещи в Иран ще се отцепят и присъединят към Азербайджан или...Турция. Така, че пий една студена вода

    Коментиран от #53

  • 52 Пълни глупости

    10 2 Отговор

    До коментар #50 от "Роми има от 681 когато идват с аспарух":

    Ромите идват в България чрез османската империя, те са били циркаджии, а жените им проститутки и вхаремите на султана.
    Ромите тръгнали от Индия/Пакистан за Русия, пък са музиканти, предимно. При цар Аспарух не е имало никакви роми, само конници са се преселавали с него.
    В Албания е имало и много българи и славяни, в Гърция също. Още през 500г идат славянски племена да се заселват по балканите. Повечето албанци дето аз съм виждал приличат на Гърция, мургави. Тези албанци най- вероятно са със славянска кръв. Отделно, твойте илири никога не са живели на днешна Албания, а на западните Балкани. Българите, после румънците и накрая албанците са най-сходни с траките по генетика. И да, турците са били наемници на Византия, защото да се водели много войни с нас на балканите и на други места, просто да нямали хора вече. Тук на балканите, траките са най-старите племена, а българите най-сходни с тях, така че не може да искаш, да си тръгваме от тука. Щото тогава всички трябва да се махат.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 Не е вярно

    6 2 Отговор

    До коментар #51 от "Иран ще си трае както и досега":

    В Иран живеят 8 до 18.5 млн азери. В Турция има над 20 млн кюрди и още 7 млн други малцинства без да броим бежанците, а те са 5.5 млн и 4.5 от тях са сирийци.

    Коментиран от #58

  • 54 Чети повечко

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Пълни глупости":

    Само този съвет мога да ти дам...безплатно :)

    Коментиран от #60

  • 55 Хохохо

    4 5 Отговор

    До коментар #52 от "Пълни глупости":

    Само конници са се преселвали.....искаш да кажеш, че сиганинът на кон не е сиган ли.....и прабългарин да го наречеш все тая. С конниците на Аспарух са дошли и голяма тумба сигани, това е истината. Питай сиганите бургуджии в североизточна България които се имат за истински стари българи.
  • 56 123

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "Илирите":

    Първите цигани в Римската Империя са през 1065г, до 14 век са разселени на Бaлkанския полуостров и Чехия. Първите турци навлизант на балканския полуостров през 1345г, в България за постоянно през 1365г.Ако не са били докарани на полуострова от Кантанузен като наемна армия нямали и да бъдат в Европа.Армията на турците се е състояла от бедни турци, местни християни от анатолия и по късно от Балканите и такива които са ислямизирани и араби всичките търсещи грабеж.В района на северо източна България 500 000 Българи са отведени и продадени в робство в Западна Анатолия, на тяхно мясо са доведени насилственно жителите на Кония след разгрома и клането на Караманите от Османците които са ислямизирани арменци и азери.

    Коментиран от #57

  • 57 Те търсещи грабеж

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    Са всички нашественици включително и тези дошли с Аспарух.
  • 58 Кога това

    3 3 Отговор

    До коментар #53 от "Не е вярно":

    В началото на 20 век ли? Защото сега азерите в Иран са над 40 милиона

    Коментиран от #59

  • 59 123

    3 2 Отговор

    До коментар #58 от "Кога това":

    12 милиона са Иранските азери
  • 60 Да чета ли?

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Чети повечко":

    Ама, аз като пиша кога са стъпили ромите в Европа, то пише най-рано през 8 и 10 век. Ти си учил история през социализма, а там да ви учили на това. Моята майка също твърдеше, че ромите бяха с Хан Аспарух. Но уви, няма доказателства за това.
    Просто напишете "when did gypsies settle in Europe".
  • 61 Бай кой?!

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "Като Косово":

    Бива да си неграмотен, но надминаваш и себеси.

    Там живеят арменци над хиляда години!

    Каква плодивитост, какви пет лева?!

    Коментиран от #64

  • 62 РУМИ

    0 2 Отговор
    Цитат от Корана.Ако Турците не се бият с вас, и вие не се бийте с тях те ще бъдат воините на исляма.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Фасил л..

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "Бай кой?!":

    Не знам, кой от кога там живее! Честно.Но знам, че по всяко право-територията принадлежи на Азърбейджан. Има видео със възрастна арменска, бабичка със внуците нарамила дисагите и я питат на къде е тръгнала. А тя съвсем спокойно отговаря! Прибирам се вкъщи Ереван.минаха 27 години от как ни заселиха в На горни карабах"чуждата земя", какво си мислиха, че като са минали 27-30години Азери те ще забравят какво им сторихме, нима си мислиха, че няма да се върнат. Цитирам я буквално и горе долу картината се изяснява.
  • 65 Бай Х*Й

    0 0 Отговор
    Виж на колко години е азерската държава и замъчи завинаги!
  • 66 Кан Крум

    1 0 Отговор
    ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА МАЛЦИНСТВА, НО КОНФЛИКТИ ИМА САМО ТАМ, КЪДЕТО ИМА АЛТЕРНАТИВНИ НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ, КОИТО ЗАСТРАШАВАТ МОНОПОЛА И!!!
  • 67 капуткин

    2 0 Отговор
    Армения има договор за военно сътрудничество с русия от тях да търси помощ
  • 68 Зелен домат

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бабикянска работа":

    Колкото и да се опитваш да преиначиш събитията, няма да ти се получи. Ще те харесват само тези дето са още под османско иго. Петикантроп платен.