Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 09:27 1 913 6

САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата

  • климат-
  • глобално затопляне

Група, представляваща европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова Съединените щати бързо да се върнат към договора

САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата, предаде ДПА.

Това ще стане в деня, когато се навършва една година, откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от най-новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне, посочва БТА.

САЩ - най-голямата икономика в света и на второ място по парникови емисии след Китай - са първата държава, напускаща споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от почти всички страни. Това на практика ще вкара администрацията на Тръмп в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти.

Съединените щати напускат Парижкото споразумение на фона на президентските избори, на които президентът републиканец се изправя срещу кандидата на демократите Джо Байдън. Смятан за фаворит, Байдън обеща да присъедини незабавно Съединените щати отново към договора, ако бъде избран.

Ройтерс припомня, че по време на кампанията за изборите през 2016 г. Тръмп обеща да извади САЩ от споразумението, което според него би навредило на американската икономика.

Група, представляваща европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова Съединените щати бързо да се върнат към договора. В противен случай страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреди базираната в Ню Йорк компания Блек Рок (BlackRock), която управлява най-големия портфейл от активи в света, предаде Ройтерс.

ДПА припомня предупрежденията на учени, че са необходими драстични действия, за да бъде предотвратено повишаването на средната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища - целта, заложена в Парижкото споразумение. Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    16 1 Отговор
    Ми Гретето Тунберг да им се скара...или наградата я направи по-малко устата... ;-)

    Коментиран от #4

  • 2 ха ха ха

    11 3 Отговор
    БРАВО! БРАВО! ТРЪМП 2024!
  • 3 Кво прай ся

    12 1 Отговор
    Грети Крейзито? Да отиде с платноходка до Америка и до направи един истеричен скандал на Дони. Иначе няма да вярвам че се грижи за природата, а всичко е било за пачка евраци.
  • 4 Stéphanie 🎲

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    "Няма в какво да упрекнем едно дете, което иска да види докъде ще стигне властта му над възрастните".Това младо момиче има лице на киборг, който не познава емоциите - нито усмивка, нито смях, нито учудване, нито изумление, нито мъка, нито радост. Глупостите на децата винаги са грешка на родителите или на възрастните около тях. На 16 г. никой няма собствена мисъл. Тя нанася щети на Разума, въплъщавайки лошата идея на философа Ханс Йонас да се откажем от разума, размишлението, аргументацията, демонстрацията, с други думи от философския дебат, за да предпочетем "евристиката на страха": т.е. трябва спешно да уплашим, за да променим. Грета Тунберг убива Сократ втори път и дава нов тласък на софистите. 
  • 5 Гост

    5 0 Отговор
    До тук с мантрите им за по-чист въздух. А ще продължат ли да налагат санкции на чижди страни, които не спазвали споразумението?
  • 6 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Подкрепям с две ръце. Това е една от най-грандиозните шашми за зомбиране и източване на огромни средства.