16 053 35

Гърция обяви какво очаква от Северна Македония

Буяр Османи на посещение в страната

Гърция обяви какво очаква от Северна Македония
Снимка: БГНЕС/EPA

Гърция и Северна Македония ще задълбочат своето партньорство. Това обяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от Нова Македония.

Дипломатът е на посещение в Гърция. Обсъждат се двустранните отношения и Преспанския договор.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопули разговаря с дипломата. Тя заяви, че двете държави са в нов продуктивен период и се очаква подобряване на сътрудничеството.

Гърция подкрепя европейската интеграция на македонската държава. Повтаря се, че основно условие е спазването на принципите на добросъседство.

Преспанският договор е от ключово значение за двустранните отношения. Очаква се одобряването на три основни споразумения.

Предстои среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гърците

  66 1 Отговор
  очакват СРМ да приеме, че Гоце Делчев е грък

  Коментиран от #14

 • 2 ГоШо

  29 4 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Гърция подкрея европейската интеграция на македонската държава. алооо правописа журналя пущай флекс уорд

  Коментиран от #28

 • 3 Дааа византий

  108 6 Отговор
  Не очаквайте нищо хубаво от Гърци, Румънци и Сърби, отново заедно ще заговорничат срещу България!! Правят го вече 100г.!

  Коментиран от #4, #6, #7, #12

 • 4 Гладният китаец

  55 4 Отговор

  До коментар #3 от "Дааа византий":

  Гърция и Сърбия най-вече
 • 5 Сертаки

  12 47 Отговор
  Браво. Така трябва да се разбират комшийте. КВО СА КАЗАЛИ. Не ми купува къща купи си комшия. Ние кво си купихме завист и злоба. Човек да е болен няма да ни почука вратата. По добре да умре отколкото да моли за мечешка услуга

  Коментиран от #8, #25

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 смерш

  47 3 Отговор

  До коментар #3 от "Дааа византий":

  А Албания хитро се възползва от "братските "ни православни противоречия и бавно,но сигурно, подкрепяна открито от САЩ и задкулисно от Турция,върви към Велика Албания и осъществяване на ислямската дъга в Европа през Балканите

  Коментиран от #23

 • 8 Студена пот

  23 7 Отговор

  До коментар #5 от "Сертаки":

  Говорейки за мъртви.. през 2015 г. по време на въздушното учение Tiger Meet в Иконио(Коня), 8 бойни самолета F-16 на турските ВВС се сблъскаха с 4 френски Rafale. И осемте турски бойци бяха виртуално свалени от френските бойци. Всъщност турските F-16 бяха свалени с Метеор, преди турците дори да успеят да реагират..
 • 9 Кси

  44 1 Отговор
  Гърците 28г ги държаха, докато си защитят интереса, сега пак ги привикват, да се придържат към тяхното решение, а иначе ги подкрепяли за ЕС, без уредени отношения с БГ, да ги бяха подкрепили преди 28г когато не бяха уредени гръцките взаимоотношения, много им плоска подкрепата
 • 10 ХайлАдолф

  11 0 Отговор
  Дрън дрън и статийката е готова .....
 • 11 Зиги

  29 1 Отговор
  Тези македонци ми писнаха , да въртят интриги зад гърба ни , да ни мразят...ама каквото искат да правят .
 • 12 Джингиби

  6 3 Отговор

  До коментар #3 от "Дааа византий":

  Сега и македонците се включват в агитката !
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 БУ-ХА-ХА-ХА

  22 1 Отговор

  До коментар #1 от "Гърците":

  А северните гърци имат ли териториални претенции към Гърция (каквито имат към България) 🤣😁🤣😁🤣🤣🤣
 • 15 Смешник

  6 1 Отговор

  До коментар #13 от "Македон":

  Луд умора нема само се поти
 • 16 Осман Буяри

  19 6 Отговор
  Византийците за пореден път доказаха, че са женски полови органи!
 • 17 смерш

  6 1 Отговор

  До коментар #13 от "Македон":

  Забравяш Филипополис "македоне",каквото и да значи това "македон"!
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Диамантената ръка

  15 0 Отговор

  До коментар #13 от "Македон":

  А Скопие и Охрид наши
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 един от многото

  5 0 Отговор
  Кръстника винаги трябва да се слуша!
 • 23 Калбо

  3 0 Отговор

  До коментар #7 от "смерш":

  Това го знам повече от 25 ГД гледах предаването всяка неделя на Кеворкян Димитри Иванов каза че американците това е тяхната цел Димитри Иванов беше голям журналисти светла му памет
 • 24 😆😆😆😆😆😆

  8 0 Отговор
  Скоро излиза от печат Енциклопедия Македоника,която свободно ще можете да четете в менюто на МаcDonalds
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Saiman

  4 0 Отговор
  Гърция Да си гледат своите вътрешни работи да не се мъчи там да си слагат газин на чужди куове
 • 27 Saiman

  2 3 Отговор
  Гърците да не се обаждат на чужди проблеми Да си гледат своите проблеми защото тия произлизат от турско турски произход

 • 28 Танкова

  7 2 Отговор

  До коментар #2 от "ГоШо":

  И как да очакваме новата държава Северна Македония да приеме българските искания за историческите факти и истини,когато български журналист говори за "македонска държава"...Никой не ни е виновен освен нашата собствена глупост
 • 29 Хитри гърци

  4 1 Отговор
  Ще печелят от търговия Двама се карат , третия печели.
 • 30 Абе

  5 0 Отговор
  След като се разбраха българите от срм и гъците от Гърция, че няма такава държава "Македония" как аджеба пък има "македонци"
 • 31 Дааа византий

  4 0 Отговор
  Румънците ни удариха нож в гърба в междусъюзническата, през първата световна война! Над 25 000 българи умират и биват избити в румънски лагери 1916 - 1920г., а ако ти попаднат донесения на българския генерален щаб от 1916г.(публикувани във в--к Зора, Утро които имам)ще видите описани жестокости на румънци над българското население в Добруджа, които надхвърлят турските - цели села избити, изгорени живи жени деца..!! А сега "скъпите" румънци искат да пращат румънски учебници за румънското малцинство у нас ( справка гр.Игнатиево!!!) Така, че не отписвай румънците друже! Лошото е че всички са се облажили от България и се държат! Затова наши приятели за н-ти път го казвам са техните съседи Унгарци, Хървати, Албанци и т.н. , но малко правим в тая посока!!!! А те съседите ни галеници на Великите сили са се надували като въшки и с Унгарска , Албанска и т.н. територии и кръв!!!

  Коментиран от #33

 • 32 Кирчо

  2 0 Отговор
  Всичко това след палежът на Българското знаме.
 • 33 Копанар

  1 0 Отговор

  До коментар #31 от "Дааа византий":

  Град Игнатеево четът само злато и пари ,С тези учебници румънски само печките ще си палят
 • 34 Ники

  3 0 Отговор
  Ето част от договора, подписан с Гърция от Преспа: "... Не е имало държавна структура, която да се е подчинявала на византийско, а по-късно и на българско владичество [Наставна Програма, VII ОСНОВНО, 2004, с. 7 , Съдържание - Създаване и разпространение на македонската средновековна държава ]. Държавата Самуил в никакъв случай не може да бъде произволно наречена "македонска" Наставна Програма, VII ОСНОВНО, 2004, стр. 1 -Задачи - да разбере значението и приноса на средновековната македонска държава на Самуил в историческото развитие на Македония ]. Този термин не се среща в източниците. Самоидентификацията на Самуил като „Цар на българите“ не трябва да се тълкува от гледна точка на съвременната национална държава, а с имперска идеология, като противоположна сила на „римляните“, в неговата държава са живели различни популации, но той никога не се е обаждал себе си "Цар на Македония". След разпадането на държавата му регионът е наречен от византийците „Тема България“ като административна единица. ОБЩА ЗАБЕЛЕЖКА: Няма източник, който да споменава славяните като македонци през Средновековието. Славянското население на Македония е било под византийско, българско или сръбско управление. Той никога не е образувал държавна формация, наречена „македонска“. Славяните са посочени само като "роби" и никога като "македонски славяни"." Превел съм го с "Гугъл преводач"
 • 35 Ники

  3 0 Отговор
  Ето още малко от договора: "ОБЩИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ: Целият този разказ има за цел да покаже, че така нареченото "македонско" етническо малцинство като ясно разграничение от сърбите, гърците и българите не е било даденост от самото начало, а се е формирало отгоре надолу с участието на предимно условия на Втората световна война и Гражданската война. Този процес започва в междувоенния период и продължава в специалните условия на Втората световна война, чрез SNOF и славяноезичните батальони Аридея-Едеса и Флорина-Кастория и Гражданската война в Гърция, чрез NOF и славянофоните, които са служили в DOS. ..." И ако някои смятат, че българите ще отстъпят с натиск, то гърците няма да дадат дори милиметър от това, което искат.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.