Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 13:18 1 337 7

ЕС: Нормализирането на отношенията Сърбия - Косово е предварително условие за еврочленство

  • еп-
  • косово-
  • сърбия-
  • крим

Евродепутатите са загрижени и от нарастващото влияние на Китай в западната ни съседка, както и в региона на Западните Балкани като цяло

ЕС: Нормализирането на отношенията Сърбия - Косово е предварително условие за еврочленство  - 1
Снимка: Shutterstock

Депутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент изразяват безпокойство от непрекъснатата подкрепа на Сърбия за анексията на Крим от Русия в Общото събрание на ООН. Това се казва в приетия днес доклад за напредъка на страната по пътя ѝ към ЕС.

Евродепутатите са загрижени и от нарастващото влияние на Китай в западната ни съседка, както и в региона на Западните Балкани като цяло, особено от липсата на прозрачност при оценката за влияние върху околната и социалната среда на китайските инвестиции и заеми, се казва в документа.

Освен това те призовават Сърбия да покаже убедителни резултати в реформирането на съдебната система, свободата на изразяване и борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово е приоритет и предварително условие и за двете страни за присъединяването им към Общността“, заявяват те и напомнят, че 5 страни-членки все още не са признали Косово като отделна държава.

Те апелират към тях да го направят, като припомнят, че неговата независимост е необратима.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Необратима

    5 0 Отговор
    Защото сме казали, че е необратима. А анексията на Крим не е необратима защото сме казали, че не е необратима. Впрочем не съм сърбофил, те са били и са врагове на БГ, просто отбелязвам факти.
  • 3 Хахаха..

    4 1 Отговор
    Сърбия изчаква,Сърбия не вярва на Запада,Сърбия следи ходовете на Русия..
  • 4 Българин

    7 2 Отговор
    Ако братята сърби имат акъл, ще си стегнат една яка икономическа, а защо не и военна връзка с проспериращ Китай . Ако тръгнат като нас... Турци и янки ще им разграбят енергетиката и икономика , децата им ще избягат, а накрая ще подарят останалото на мюсюлмани. Както дадоха Косово.

    Коментиран от #6

  • 5 Павел пенев

    8 0 Отговор
    ЕС да забрави за това предварително условие. ЕС е крайно време да се намеси в полза на България за присъединяването на РСМ към нашата страна както ГДР към ГФР.
  • 6 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    И си се нарекъл българин!? Вероятно защото минаваш за патриот в собствените си очи ей така заедно със сърбоманията (братята сърби?) и раболепието към азиатските варвари ( китайци или руси) и нихилизма и пораженството си към българските действителност (децата бягат, мюсюлманите превземат ) ... Няма такива идиоти като като българските "патриоти" !
  • 7 Кси

    1 0 Отговор
    Сърбите винаги тачат на 2 стана, тъй са свикнали, тито с изтока и запада