Last news in Fakti

25 Април, 2021 14:45 4 312 55

Чехия: Доказана е българската следа във взрива

  • емилиян гебрев-
  • чехия-
  • боеприпаси-
  • българия-
  • българска връзка-
  • русия-
  • милош земан

Русия ще си плати за този терористичен акт, ако бъде доказана нейната връзка

Чехия: Доказана е българската следа във взрива - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чешките правоохранителни органи са установили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г. Това заяви днес чешкият президент Милош Земан в извънредно обръщение по телевизиите "Прима" и "Си Ен Ен Прима нюз", предаде БТА.

Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България, заяви Земан. По думите му е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че "може да се смята за доказана българската следа". Президентът призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването на инцидента във Върбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

"Ако узнаем, че се оправдават подозренията /за причастност на Москва към експлозиите/ (...) Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт", посочи Земан. Ако обаче тези подозрения бъдат опровергани, това ще означава, че става дума за игра на специалните служби, която може да има сериозни последствия за нашия вътрешнополитически живот", добави чешкият президент.

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Върбетице са възникнали през последните седмици. "Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Върбетице досега през последните шест години," каза той, пише агенция БГНЕС.

Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. "От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Върбетице. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX (който е наел складове за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено", допълни Земан.

Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби се считат за причини за експлозиите във Върбетице. "Работим с две версии - че експлозиите във Върбетице са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси, и втората версия - че агентите на чуждестранни специални служби са виновни за това," каза Земан.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    56 7 Отговор
    нали уж Чехия е демократична и правова държава, е как седем години не ви стигнаха да го разследвате този случай, както трябва

    Коментиран от #5, #52

  • 2 ТаУмВзе

    42 7 Отговор
    Чехите им го е измислила сините венци Харис, а ние сме си роби по принцип. Краварите търсят как да изнесат Конфликта си, че са в цветна гражданска война. А Китай бре?
  • 3 Хамлет

    41 3 Отговор
    Да бъдеш или да не бъдеш? Чех или чехльо? Това е въпросът..
  • 4 Реалист 2

    45 5 Отговор
    Мръсни игри. Но в България не сме изненадани. От 30 години вървим по щатско-турска атлантическа свирка, а това означава : с "бойците на въоръжена опозиция" от Идил и украинската киевска хунта.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ужас

    42 2 Отговор
    Много, много ще се радвам, ако това са го извършили руските служби. И още повече ще се радвам, ако са го извършили "отровителите" на Скрипал Петров и Баширов. Това би означавало пълна безпомощност на западните служби спрямо руските. Но всичко това не е вярно.

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    3 44 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист 2":

    Ееех , де да бяхме вървели към пълна депортация на русопитешката проказа и закон за признаване на русофилията за държавна измяна !! Ама има време ! Ма може и да няма нужда , като гледам електората на БСП с каква скорост пълни "последния дом" след 4-5 годинки ще се отървем от тая краста !!

    Коментиран от #13, #47

  • 9 Stefanie 🎲

    47 3 Отговор
    Е защо въобще не изчакахте подозренията ви да се потвърдят или опровергаят и едва тогава да предприематеили не мерки срещу Русия? Какво значи изгонване на редица дипломати само по подозрение? Така преди години постъпи и Англия. Подозрения имали. Къде отиде максимата: невинен до доказване на противното ? Това само показва колко Западният свят е беззъб, безпомощен, озлобен и завидлив към Русия. 1/8 от сушата на планетата, 20 % от горските масиви, 20 % от незамръзналата питейна вода. Менделей нова таблица ще трябва да прави, че има нови природни ресурси открити там. Ядрен арсенал несравним с друга държава. И най - важното не си дават природните богатства да бъдат експлоатирани от чужди фирми. Е как да не я мразиш една такава Русия и да не я петниш ден и нощ с пропаганди и лъжи?

    Коментиран от #22, #45, #48

  • 10 България

    3 30 Отговор
    България е парализирана от метастазите на руските шпиони.
  • 11 случаен

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    спокойно бе госте, какво си се наежил, задавам само един логичен и обикновен въпрос, не съм казвал кой е виновен, и кой какво е правил, ако са имали информацията и са я прикрили, значи чехите са русофилите
  • 12 ДжафДжаф

    34 0 Отговор
    Гюбрев си признал, че е излъгал разрешаващите органи като е заявил износ за Тайланд, а пък оръжието се е оказало в Чехия на път за Украйна. Ако има държава и Прокурор би следвало Гюбрето да бъде арестуван и осъден на база собствените му признания като успоредно с него бъдат арестувани чиновниците и политиците, които са разрешавали този износ вероятно срещу съответен подкуп! Гюбрета като този превърнаха България в терористична държава. Този дърт брадат козел не просто следва да бъде ликвидиран, но и останките му следва да бъдат накиснати в киселина за да не замърсяват територията!
  • 13 Хихихи..

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Много лют мечтател си бе,каун,ама да идеш в Крим да "воюваш" срещу ватенките още не ти е минавало през ума,нали?

    Коментиран от #38

  • 14 Територия

    8 17 Отговор
    В бг територията от 2001 година до сега има 17 регистрирани взрива във военни обекти. Едва ли всичките са случайност.

    Коментиран от #17

  • 15 Бесен Язовец

    33 2 Отговор
    Доказано е от чешката прокуратура още 2014г че инцидента в скалда за боеприпаси е вътрешен инциден с прокуроско постановление! 7 години по - късно чехите доказаха единстврно, че са едни слуги на краварите и нищо друго не са доказали!
  • 16 ПЕНКО

    30 1 Отговор
    ДОКАЗАНА Е ЧЕШКА СЛЕДА В ЗАКУПУВАНЕТА НА ЧЕЗ-РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ И Е ДОКАЗАНО - ЧЕЗ ОГРАБВАНЕ НА БГ - ЕНЕРГОСНАБДЯВАНЕТО НИ !!!!!!!!!!!!!!! КОЛКО ЧЕЗ ТРЯБВА ДА ЕЛИМИНИРАМЕ !?!?!?!?
  • 17 КОНТРАТА

    25 0 Отговор

    До коментар #14 от "Територия":

    Всички инциденти са дело на наквалифициран персонал от малцинствен произход!
  • 18 Донатело

    34 0 Отговор
    Както изглежда нищо не са доказали . Само било подозрения. Но изгониха Руските дипломати !!!!!
    Пълни мижитурки са това.
  • 19 Първанов

    29 0 Отговор
    надушвам Чешка връзка с взривовете в Горни Лом -агентите Ремек и Душан са забелязани от един дървар да пълзят към завода с раници .от които са стърчали фитили .Дърваря е забелязал съмнителни ампули .и както казва той .от дъпгогодишната му практика на дървар .е 100% сигурен че става въпрос за БОВ-НОВИЧОК .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахахах

    1 22 Отговор
    Най тайнотонруско звено е разкрито мухахахах дотук с качеството на руските служби русофилистични поклонници
  • 22 Евала.....

    30 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stefanie 🎲":

    И къде е правдата сеги.... да защитаваме снабдителите с оръжия на бандитите и убийците на свободни хора или хората които предотвратяват това като им унищожават оръжията... а сега, де!!!!
    Аз бих предпочел второто и това са положителните герои във филма!!!!!
  • 23 Саманта

    26 0 Отговор
    Според думите на президента Милош Земан е необходимо да се изчакат резултатите от разследванията на взривовете преди да се правят някакви заключения .

    А до сега 7 години какво правиха ?
  • 24 старата песен

    15 0 Отговор
    чех(л)ите са си чех(л)и.

    Още от времето, когато господарите им англичанина чембърлейн, французина деладие, американеца рузвелт ги дадоха на хитлер и той ги разпарчетоса за има няма 8 часа.

    цялата ВСВ война работеха за хитлер и го снабдяваха с хора за концлгерите му.

    сега тръгнали пак да стават чех(л)и на англосаксонските- ционисти олигарси( нов сион- нов световен ред), дето спонсорираха хитлер през 30- те години, преди това Троцки, Ленин, Свредлов, Зиновиев, Каменев да вършат зулумите си срещу руснаците.
  • 25 ИСТИНАТА

    20 1 Отговор
    Чехите са същите свирчовци, като нас!!! Защо не изгониха западните дипломати, когато ядяха долнокачествената храна от ЕС, опакована в опаковки за първо качество, а!?!
  • 26 Asdfg

    24 0 Отговор
    Внимание! “Ако се докаже съпричастност на Русия!” Е как изгониха дипломати без да са сигурни във вината на Русия?!?
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    КАЖЕТЕ КОЙ Е ПОЛУЧАТЕЛЯ НА САПУНИТЕ И ДЕЗОДОРАНТИТЕ ?:))))
    ...................... .................. ........................
  • 28 Asdfg

    15 0 Отговор
    И чехите да кажат защо са изличили досието на бившият затворник Буци?!?
  • 29 куци коне

    16 0 Отговор
    Според него е установена връзка между български оръжеен търговец Емилиян Гебрев и взривовете във Врбетица. бъпреки, че самият Гебрев категорично отрича.


    Освен това чешкият президент не изключи, че случващото се около историята с взривете във Врбетица е игра на специалните служби, която може да има сериозни последици за страната му. А последиците вече са на лице, като се има предвид безпрецедентния дипломатически скандал с Русия.
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    СЕГА ОСТАВА РАШКИТЕ ДА НАМЕРЯТ ЧЕШКИ БОЕПРИПАСИ В
    СИРИЯ .. В НЯКОЙ СКЛАД НА АЛ КАЙДА :)))
  • 31 Обикновен човек

    5 17 Отговор
    Чехите здраво го набиха на ватниците!! Само санкции до дупка ще откажат пияните ушанки от това да извършват терористични действия по целия свят!!

    Коментиран от #36, #37

  • 32 таратанци

    11 1 Отговор
    Голяма мушенгия с тия взривени складове . Айде чехите мълчаха до сега . Ами нашия ?
  • 33 Казанлъчанин

    2 4 Отговор
    Чакайте бе,вие и нашия Арсенал сте готови да затворите! Нека се бият хората,като им се бие,ама ние хляба си вадим оттука,деца храним,ток,вода,телефон,данъци,Ковид! Вярно,войната и оръжията са грях,ама с юмруци и ритници ли да се бият армиите?
  • 34 лорд Минчев

    10 1 Отговор
    Да им отперем един въпрос на пражките бираджии!Ало внуците на Швейк а стига с тези шменти капели!До сега не сме чули да си взаимодействате с българската прокуратура,следствие и спецслужби!Докато не го оповестите си заврете писанията на едно удобно място!Дебили нас не ни интересува по колко версии работите а неопровержими доказателства които да предоставите на българските офиьиални власти!Май боравенето с фалщиви данни ще грумне в лайнявитевиръце!

    Коментиран от #44

  • 35 Данакоплатец

    13 3 Отговор
    Вън ЧЕЗ от България.Чешката държава снабдява терористите от Ислямска държава и SS батальоните в Украйна с оръжие използвано срещу мирните граждани на съответните държави.
  • 36 А НЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Обикновен човек":

    ОБИКНОВЕННИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТОЛКОВА Г Л УПАВ
  • 37 правси донякъде

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Обикновен човек":

    те така го набиха и на хитлер през 1938 г., че господарите им чембърлейн, деладие и рузвелт, ги дадоха на хитлер дето ги разпарчетоса и му работеха на ишлеме и по концлагерите.

    сега господарите им англосаксонско- ционистките олигарси, пак ги вкарват във беля, но този път руснаците няма да ги спасяват.

    ще си бъдат гастербайтери на немците и ще ги обслужват, за съжаление и ние сме васали на тази западна англосаксонско- ционистка олигархия.
    а те са с 100 % държавни и корпоративни дългове от БВП, без икономически растеж, създадоха пандемията за да си напечатат хартийки, но за съжаление само отлагат кризата и фалита си.
  • 38 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #13 от "Хихихи..":

    Първо в Крим никой не "воюва" , пък и няма смисъл , те сами си умират от глад и жажда най-вече , щото водата им е по-кът от бензина !! Щото джуджето бензин може и да закара , ама вода йок !! И плюс това за Крим има кой да бере грижа , ама българските русопитеци , чети дебилопитеци само майката природа ще излекува и то скоро , само гледай ! Собствените им деца ги е срам от тях и не искат да чуят за видиотените им простотии !!
  • 39 Звукорежисьор

    3 5 Отговор
    Няма как да няма българска следа: Още през 1980-те беше направен многосериен шпионско-оръжеен филм по сценарий на Богомил Райнов и с главен герой чекист-разведчикът Емил Боев! След 2000г. просто са реализирали филма в действителсност! И в България, и в Чехия, а може би и другаде?!
  • 40 223

    8 1 Отговор
    След като малко прекалиха с влизането в ролята как се опълчват на Русия за да се харесат на Ширхан отвъд океана, сега чехите се чудят как да излязат от ла....ната които изсипаха. Чехите помнят как Турция го отнесе след свалянето на самолета в Сирия и как бизнеса и туризма им пострадаха. Русия само спомена че ще преразгледа двустранните отношения както и бизнеса между двете страни и чехите дадоха заден.Мисля че скоро ще видим визита на чешкия президент в Москва. Килимчето го чака. Може да се чуе с Ердоган какво трябва да говори и прави като отиде.
  • 41 !!!?

    3 12 Отговор
    И маститите чешки русофили като Земан признават тероризма и шпионажа на кремълската клика, но само нашите русофили-продажници злобеят и отричат !!!?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Адвокатъ

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "лорд Минчев":

    Доказателствата са същите, като за Скрипал - "Highly Likely". А, и "Една жена на пазара каза".
  • 45 Франко.

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Stefanie 🎲":

    Стеф,подлудяваш ме,като пишеш,с такъв плаМ за необятната Русия!!!.Винаги твой!!!.Ф.франко..
  • 46 В.В.П.

    4 1 Отговор
    Браво на момчетата от гру...Ликвидирайте и другите заводи , складове и кенефи..!!!Да не забравите и ,Арсенала,,??.!!.И мрънливите търговци,,подлогите на янките...
  • 47 Дивуй

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Някой гост много се задържа на гости .
  • 48 !!!?

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Stefanie 🎲":

    Е как така руския Гулаг не си дава природните богатства да бъдат експлоатирани от Запада, като именно от това живее. Самия Кремъл знае, че е суровинен придатък на Запада и Китай !!!?
  • 49 Всичко пием от ракия до бензин

    6 0 Отговор
    Това е много голяма кражба на много оръжие,имаше такива взривове на складове с много оръжие и в България.Като няма държавни купувачи оръжието изчезва по този начин и след това го продават на черно
  • 50 !!!?

    0 1 Отговор
    Кремъл налага санкции на руския мужик !!!?

  • 51 Иван

    1 0 Отговор
    Чехите първо гонят 18 руски дипломата после правят разследване за взривения склад. Светът съвсем се побърка.
  • 52 Shadow Fiend

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "случаен":

    Щото чехите са некадърници
  • 53 Чехите са кадърни, но са стисна ти за

    0 0 Отговор
    Гушата в този момент, както и ние, и дежурните Полша и 3 те Балтийски Пуделчета, трябва в Хор да се лае срещу Русия!!! Чехите търгуват най много с Оръжие, след Русия от Бившите соц, държави, но тука е една Скалъпен акция, за очерняне на Русия!! А Гебрев неможе да си намери място!!! Няма да мине само с "разстройство" след Новичок, той нее Разхлабително!! И той седи на два стола!!!
  • 54 Според Чехите, Гебрев си платил Аванс,

    1 0 Отговор
    След което си взривил складовете!!! Много Смешно, та жалко и това е Българска следа???Яко са стиснати Чехите за гушите!!! ?
  • 55 Охраната(полицай) са продавали Оръжие в

    0 0 Отговор
    Чехия, и накрая, са гръмнали склада, да не могат да се остановят липсите!!! Както се прави при нас, позната схема!! Баширов и Петров имат по 10 Клонинга??? Търговеца Гебрев казали за къде е било предназначено Оръжието??? Явно, това, което казва няма значение за никой!!! Баширов и Петров!!! Скрипал, Навални, Готвача на Путин, Москва Кремъл, Русия и Обратно!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания