Last news in Fakti

15 Юни, 2021 16:28 1 273 2

Премиерът на Косово предложи на Сърбия да подпише „мирна декларация за ненападение“

  • албин курти-
  • мирна декларация за ненападение-
  • тристранна среща-
  • напрежение

Отговорът на Сърбия обаче остава неясен

Премиерът на Косово предложи на Сърбия да подпише „мирна декларация за ненападение“ - 1
Снимка: БГНЕС

На преговорите в Брюксел премиерът на Косово Албин Курти е призовал властите в Белград да подпишат „мирна декларация за ненападение“. Съответното обяви самият той пред журналисти, коментирайки резултатите от тристранна среща на представители на Брюксел, Белград и Прищина, предава TACC.

Отговорът на Сърбия обаче остава неясен.

„Отношенията ни трябва да се подобрят на принципа на реципрочност, съществуващите в Сърбия национални съвети за босненци и албанци може да бъдат създадени и в Косово. По този начин тази реципрочност може да доведе до намаляване на напрежението. Мисля, че Косово и Сърбия трябва да подпишат декларация за мир, в която да става ясно, че нито една от страните няма да атакува другата. Мирната декларация за ненападение ще допринесе за стабилността на региона“, изрази увереност Курти.

„Липсата на взаимно признаване е същността на нашите отношения“, обобщи премиерът на най-младата държава на Балканите.

Според Брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, сключени на 19 април 2013 г., в Косово трябва да бъде създадена Общност на сръбските общини (ОСО), самоуправляващ се орган на сърбите, живеещи в републиката. Вучич многократно е заявявал, че страната му е изпълнила частта си от Брюкселските споразумения, докато косоварите са спрели този процес.

В миналите години бившият президент на Косово Хашим Тачи многократно заявяваше, че няма да позволи създаването на Общността на сръбските общини. Според него условията са се променили и създаването на структурата ще доведе до появата на „втора Република Сръбска“. В същото време според него Косово може да се обедини с Албания.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    6 1 Отговор
    Точната дума е признаване, ако Сърбия подпишат каквото и да е с Косово, все едно тук да подпишем с Кърджали! И нашите и сръбските проблеми нямаше да ги има ако не беше османската кочина и остъците след тях така наречени малцинства. Няма малцинства няма проблем
  • 2 БОЖЕ

    6 1 Отговор
    ШИПТЪРИТЕ,ТЪРГОВЦИ НА ЧОВЕШКИ ОРГАНИ ИСКАТ ВЗАИМНО ПРИЗНАВАНЕ,ТЕ СА КАТО ТИКВУН,НИКОГА ПОВЕЧЕ.
Новини по държави: