Last news in Fakti

23 Август, 2021 14:33 4 666 19

Талибаните са обсадили силите на съпротивата, но искат преговори

  • афганистан-
  • талибани-
  • панджшир-
  • ахмед шах масуд

Панджширската долина, която е известна с естествената си защита, никога не е била завладявана от силите на СССР или талибаните в предишни конфликти

Талибаните са обсадили силите на съпротивата, но искат преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните обявиха днес, че техни бойци за обградили силите на съпротивата в Панджширската долина, но се стремят да преговарят, вместо да се бият с тях, предаде АФП.

Съобщението последва неясни съобщения за сблъсъци в нощта срещу понеделник, като в проталибански акаунти в социални мрежи се твърдеше, че се струпват още бойци, а бившият вицепрезидент каза, че силите на съпротивата се държат.

Талибански бойци „са разположени близо до Панджшир“, заяви говорителят Забиула Муджахид, казвайки, че те са обградили района от три страни.

„Ислямският емират се опитва да реши този проблем мирно“, добави той.

Акаунти в социални мрежи, подкрепящи съпротивата, отрекоха твърдения за изтласкване, като на свой ред обявиха, че на бойци на талибаните била устроена засада и те били разгромени.

Панджширската долина, която е известна с естествената си защита, никога не е била завладявана от силите на СССР или талибаните в предишни конфликти. Тя остава последното голямо убежище на антиталибанските сили, водени от Ахмад Масуд – син на прочутия муджахидински лидер Ахмед Шах Масуд.

Бившият вицепрезидент Амрула Салех също е там, като снимки от последните дни в социални медии го показват как говори с Масуд.

Говорител на антиталибанския Национален фронт за съпротива заяви пред АФП през уикенда, че техните сили са подготвени за „продължителен конфликт“, но биха предпочели да преговарят за правителство с широка база.

„Условията за мирно споразумение с талибаните са децентрализация – система, която осигурява социална справедливост, равенство, права и свободи за всички“, каза говорителят Али Майсам Назари.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибаните

    47 1 Отговор
    сега разполагат с най - скъпото и модерно военно оборудване , завещано им от американците !

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Талибаните атакуват

    10 2 Отговор
    Те(Перничани) в Перник вече режат ръце, дори са преследвали някакъв до Белград и Суботица в Сърбия !
  • 3 Ке Сан 68

    9 28 Отговор
    Ако съм на мястото на талибаните ще ги започна както са се събрали на летището с минохвъргачен минометен и артилерииски обстрел от околните височини.Направо ще ги побъркам.

    Коментиран от #7

  • 4 Миро

    35 1 Отговор
    С бойци по чехли и чаршаф преговорите са винаги трудни ,дълги и неопределени. Винаги става дума за пари и нищо не е сигурно.
  • 5 И какво

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Талибаните":

    Маймуна с ядрена установка...
  • 6 Американските частни не са били

    31 3 Отговор
    добре дошли в Авганистан. Тази емиграция няма нищо общо с талибаните. Това си е тяхната страна. Просто 2001 11 септември беше предлог за нахлуването в страната, както и убийството на бизнес партньора на Буш. Според мен ако страната до 1 година започва да процъфтява, то цял свят ще се усети кои са били истинските терористи.

    Коментиран от #18

  • 7 Миро

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ке Сан 68":

    Извинявам се господине но те не са на летището а са в някаква долина на километри от там където вие ще атакувате. Там атаката е абстрактно понятие което го има само в главата на цивилизован човек. Там няма атака,няма отстъпление. Няма нищо. Деня започва с чай. Слагаш чехлите,сресваш брадата,взимаш калашника и отиваш на война. Вечерта се прибираш в къщи. Жени,деца проблеми. И утре пак. Каква атака какви 5 лева?! Времето там тече бавно и бавно и няма нищо общо с това което си мислиме тук.

    Коментиран от #10

  • 8 Хайдути

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Талибаните":

    Е и САЩ като разполагаха какво направиха. Там са планини, пещери трудно се живее, трудно дори се придвижваш. Това са като нашите хайдути навремето или партизани. Трудна работа на пръв поглед те не могат да направят нищо на талибаните, но само на пръв поглед и талибаните го знаят това. Ако ги оставят те ще се свържат с някоя външна сила и ако успеят да се въоръжат нещата стават сложни. Примерно ако Русия им помогне от таджикистан.
  • 9 сиси

    17 0 Отговор
    Джапанки, чаршафи и мотоциклети са най-мощната армия. Танкове, хелихоптери и изтребители са слаба ракия.

    Коментиран от #15

  • 10 Ке Сан 68

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Миро":

    А Нима не живеят добре?
  • 11 пешо

    17 2 Отговор
    ридакцията, истината с превземането е малко по-различна, но карай, да не издребняваме...
    а иначе - панджерският лъв, шах масуд, от противник на съветските войски, стига до това, да каже, че ако господ един ден реши той да бъде победен, би се предал единствено на руснаците.
    та, така...
  • 12 Българина

    15 4 Отговор
    сащ оствиха оръжие на талибните за да го използват срещу Русия. същия номер като в Сирия. по важното е къде ще е следващото краварско нахлуване, имам чувството, ще е в европа и на Блканите.... или Украйна

    Коментиран от #13

  • 13 пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българина":

    в 404 ще ги боли едно място южно от кръста. те са фенове на тая болка, както е известно, но тук раб'тата ще бъде кървава. та, има много да мислят, преди да се решат.
    по-скоро, ще спретнат някой номер, от тия, дето ги прилагат труженичките с понижена социална отговорност (по ввп).
  • 14 ами

    11 0 Отговор
    защо не ги унищожат сега силите на НАТО...нали дронове ала бала. Ей ги събрани на едно място. Или май е друга играта.
  • 15 Ма те не се сражават, защото

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "сиси":

    Армията, която алианса обучавал и въоръжаване не можеше да ги понася. Амитата не бяха добре дошли там. Никой освен онези, с които се правеха далаверите не ги обичаше. В един момент изчезнаха и армията им се освободи и на секундата се сляха с народа си. Всичко друго е фалшива постановка
  • 16 Aйша

    2 4 Отговор
    Ахмад Масуд,образован във ВеликоБритании и
    кво да очакваме ?Цял САЩ избягаха , ха тоя
    тифтерчик ша умори талибаните !
  • 17 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩО САЩ И РУСИЯ НЕ ИЗБИЯТ ТАЛИБАЛИТЕ ---УАЙ - КОНЦЕНТРИРАНИ СА !?!?!?!?!?
  • 18 за 20 години

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Американските частни не са били":

    присъствие в афганистан армията изкара няколко десетки трилиона долара от хероин, и въобще от опиумния мак, за какво демекрация говорим като ставаше въпрос само и единствено за пари от наркотици, единствено съветската армия и правителство когато нахлу през 1979г. им построй жилища, заводи и училища, които се ползват и до днес, а американската армия отиде за да застане на входа и изхода на хероина, не за да помагат на бедния Афганистански народ, които сега е още по беден, сега да се готви Венецуела, че там суров петрол блика навсякъде, а народа тъне в глад и мизерия.
  • 19 dron

    0 4 Отговор
    Съвсем скоро талибаните ще почнат да се бият помежду си ,както винаги са го правили досега.Явно само пред чужда инвазия се обединяват...
    Русофилистиците не знам к,ви училища са строили,но по спомени
    има около милион убити афганистанци по време на руската окупация.
    Как са ги съчетавали тези дейности ми е непонятно.
Новини по държави: