Last news in Fakti

24 Август, 2021 13:10 2 289 20

До 24 часа Байдън решава за евакуацията от Кабул

  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани

Бойци от радикалното движение на талибаните влязоха в Кабул без бой на 15 август и установиха пълен контрол над афганистанската столица в рамките на няколко часа

До 24 часа Байдън решава за евакуацията от Кабул - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да реши в рамките на следващите 24 часа дали да удължи срока за военната операция за евакуация на американци от Афганистан след 31 август. Това съобщи в понеделник Ройтерс, позовавайки се на източник в администрацията на Вашингтон.

Според тази информация някои съветници на американския президент се противопоставят на удължаването на операцията от съображения за сигурност. Представител на администрацията заяви, че Байдън може да съобщи намеренията си по този въпрос на извънредната среща на високо равнище на Г-7 за ситуацията в Афганистан, която ще се проведе във вторник чрез видеовръзка.

Бойци от радикалното движение на талибаните влязоха в Кабул без бой на 15 август и установиха пълен контрол над афганистанската столица в рамките на няколко часа.

Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития.

Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех каза, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността на държавата според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните.

Западните държави евакуират своите граждани и персонала на посолствата си. Евакуацията на афганистанците, които си сътрудничат с коалицията и техните семейства, също е в ход.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    20 1 Отговор
    Съмнявам се,че мистър Сенилност може да решава каквото и да е било.

    Коментиран от #19

  • 2 Генчо

    19 0 Отговор
    а може и да забрави
  • 3 джаба

    14 0 Отговор
    пак бързо бе за неговите гадини.....изгонете мустафата веднага
  • 4 факт

    2 5 Отговор
    Да сравнявате Кейдилак с бмв е като да сравнявате расов състезателен кон и куче помвиар.

    Коментиран от #10

  • 5 Додо

    16 0 Отговор
    Докато пенсионерът почне да възнамерява да мисли талибаните превзеха Афганистан.
  • 6 Aйша

    7 1 Отговор
    Е "ф"тина стока ,даже по ,от китайская !
    САЩ , НАТО не успяха и ГОЛИВУД в действие !
  • 7 Иван

    12 1 Отговор
    До 24 часа боклука Байден решава дали му се полагат 10 % от парите на избягалия афган Ашраф Гани.
  • 8 Мишки

    13 3 Отговор
    Байдън вече е директор на водопад! Или ще се изтеглят по въздух до 31 Август или ще ги изтеглят под земята!!! Смешна работа в какво се превърна САЩ в посмесище за света. Вече всички знаят че САЩ може да изпрати 5 самолета да хвърли 10 бомби и после ще се прибере в дупката си.
  • 9 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Деменция! Свирено е вече. ПАК ПРЕЦАХТЕ СВЯТ!
  • 10 Aйша

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "факт":

    Ако помивиара е : Кадилак , то танковете у
    "бмв" ша ги смачкать на минутата (Вие МАЙ
    СТЕ ЖЕНСКО ОТ ЕДНОПОЛОВО А ) !

    Коментиран от #12

  • 11 Костова

    11 0 Отговор
    Каквото и реши Байден, няма да отмие срама от масовото, паническо бягство на американците от Афганистан. Дори английските медии му удариха конструктивна, яка критика. Байден 36 часа не вдигал телефона на Джонсън с оправдания от кабинета му, че президента се занимава с документация.
  • 12 факт

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Aйша":

    клоун къде сравни Кейдилак с разпадащите се немски краткотрайни клодзети?!
  • 13 Костова

    4 0 Отговор
    Американската армия в Афганистан 5 пъти надвишавала по численост талибанскине бойци. За техниката да не говорим. Интересни въпроси предизвиква факта, че американците здравата се уплашиха и дори не дочакаха организирано, достойно изтегляне.

    Коментиран от #18

  • 14 Гледач

    1 6 Отговор
    Тук в момента сме двама трола. Пишем с по 5-6 ника и плюем по Америка. Да живеят тираните Путин, Сталин и Пол Пот.

    Коментиран от #16

  • 15 РОТШИЛД

    4 0 Отговор
    ТОЯ ДЯДКА НИШО НЕ РЕШАВА
  • 16 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гледач":

    Знаем това. Ама плюете по Русия а не по Хамериката. Ама пак - евала че го признаваш.
  • 17 От страни

    3 0 Отговор
    Ами те показаха висш пилотаж по евакуация: в краварското посолство взели и изгорили хиляди паспорти на афганистанци които работели за тях. Уж да ги предпазят от талибите а после рекли че не могат да ги вземат че не са им направили визи, а след като нямат и паспорти няма къде да слагат и визите. Германците натоварили самолета не с бежанци а с бира - 22,5 тона бира. Ами, викат не моем да я оставим германски данъкоплатци са я купели за германскио войник. И всички заедно го измислиха - ще помолим Русия да ги прибере на време докато се правим че им правим визи. Направо Айнщайн им завижда на акълите.
  • 18 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Костова":

    То не е баш така, Костова. Половината дето ги сметали са "мъртви души" - няма ги в реалноста но са ги водели за да прибират финансирането. Останалите 40-45 процента са селяни, влезнали в казармата заради парите - хич не са воини. Само 5-10 процента са реални, обучени от американците войници.
  • 19 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПСР":

    То има кой да реши. Талибите са им дали срок до 11 септември - символично е нали?
  • 20 От страни

    1 0 Отговор
    Когато трябваше да напълнят Европа с либийци не им трябваха паспорти и визи. Товареха ги на корабите като добичета и айдииии за Италия. Ама щом се стигна до евакуацията на афганци помагали на краварите се оказа че е трябвало време за полагането на визи. Бухаха.