Last news in Fakti

17 Септември, 2021 15:30 2 313 27

САЩ успокоиха Франция: Оставате наш жизненоважен партньор!

  • сащ-
  • франция-
  • подводници

Китай заяви, че САЩ, Австралия и Великобритания сериозно увреждат регионалния мир и стабилност

САЩ успокоиха Франция: Оставате наш жизненоважен партньор! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определя Франция като жизненоважен партньор в Индо-Тихоокеанския регион, в коментари, насочени към успокояване на френския гняв, след като САЩ, Австралия и Великобритания постигнаха сделка за снабдяване на Австралия с подводници, съобщава "Ройтерс".

Трите държави заявиха, че ще установят партньорство в областта на сигурността за Индо-Тихоокеанския регион, което ще помогне на Австралия да придобие американски подводници с ядрена енергия и да отмени сделката за подводници с Франция на стойност 40 милиарда долара.

Франция реагира гневно на загубата на сделката, като я нарече "нож в гърба".

Изказвайки се на пресконференция след срещи между американските и австралийските министри на външните работи и отбраната във Вашингтон, Блинкън каза, че Вашингтон иска да намери всяка възможност да задълбочи трансатлантическото сътрудничество в Индо-Тихоокеанския регион и че Франция е жизненоважна за това.

"Ние си сътрудничим невероятно тясно с Франция по много общи приоритети в Индо-Тихоокеанския регион, но и навсякъде по света. Ще продължим да го правим. За нас тези отношения и партньорство имат фундаментална стойност", коментира Блинкън.

Той добави, че американските служители са в контакт с френските си колеги през последните 24-48 часа, за да обсъдят сделката, включително преди обявяването.

Френски служител, който говори при условие за анонимност, каза, че американците не са ги информирали, докато френските власти не са видели съобщения в медиите за сделката и не са се обърнали към своите колеги от САЩ с въпроси.

През 2016 г. Австралия избра френския корабостроител Naval Group за изграждане на нов подводен флот на стойност 40 милиарда долара, който да замени подводниците "Колинс", които са на повече от две десетилетия.

САЩ и техните съюзници търсят начини да отблъснат нарастващата мощ и влияние на Китай, по-специално военното натрупване, натискът върху Тайван и разполагане в оспорваното Южнокитайско море.

Белият дом в четвъртък защити решението на САЩ, отхвърляйки критиките от страна на Китай и Франция за сделката.

"Ние не търсим конфликт с Китай", заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Китай заяви, че САЩ, Австралия и Великобритания "сериозно увреждат регионалния мир и стабилност".

"Според нас става дума за сигурност в Индо-Тихия океан", каза Псаки. Тя каза, че ще остави на Австралия въпроса - защо да търси технологии от САЩ.

"Ние не виждаме в това поне от наша страна регионално разделение. Ние виждаме в това области и въпроси за сигурността, които искаме да поемем заедно", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краводер

    47 2 Отговор
    Франция е умрела френска болонка най-големият бежански център в Света.
  • 2 ТаУмВзе

    31 2 Отговор
    Краварска офанзива, след бегаскус от Афганистан. Никой няма да ви прости бе! Камо ли Китай.
  • 3 Дамммм

    30 2 Отговор
    Ма още ли света не е научил,че трябва НЕ да слуша САЩ какво говори-а да гледа какво прави....в случая франсетата са като нас,......ни

    Коментиран от #8

  • 4 гадно

    43 1 Отговор
    Дръпнаха им сделка за 40 милиарда и сега ги успокояват трай коньо за зелена трЕва.
  • 5 3.14К

    26 1 Отговор
    Анатолий, напиши как Бадън забрави името на премиера на Австралия и го нарече "момчето доле" (за екрана).
  • 6 Пучо Капучо

    23 1 Отговор
    Джендърите взаимно се успокояват, колко трогателно...А бай Дончо каза че до три годинки Америката я няма и той щял да стане пак президент...на индианците. Умен Дончо излезе тоя, ей...
  • 7 пешо

    19 1 Отговор
    така, де! за няколко милиарда ли ще правите проблем сега!
  • 8 2001

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дамммм":

    Колко трябва да си т@п да се явиш на оръжеен конкурс в Австралия която е създадена от англииски затворници част е от комонуелт и пинчер на Сащ.
  • 9 Kcanba

    40 1 Отговор
    взеха им парите и ги успокояват!)))
    Преди туй 5 милярда за Мистрали изтърваха и платиха милярд неустойка на Русия!!!
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    36 1 Отговор
    За думата на янките питайте вождовете на племенат живели в Америка‼️ Вижте как НАТО не се премести "нито инч на изток" след събирането на ГДР и ГФР ‼️ Вижте от колко договора се оттегли САЩ само за последните години ‼️

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ттт

    29 0 Отговор
    САЩ откраднаха на Франция договора за доставка на подводници за 40 000 000 000 $. Все едно да влезеш в дома на някого, съвсем явно да му откраднеш бижутата, да забършеш жена му и да го убеждаваш, че ти е жизненоважен партньор.
  • 13 ттт

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Какво ли са казвали на Навални "не се притесмявай, ние сме с тебе, ще те защитим". Сещате се, какво му се случва в затвора и САЩ само го съветват "отваряй Д-то, ще те боли по-малко".
  • 14 един от многото

    12 0 Отговор
    Бъдете спокойни , при първата възможност пак ще ви пуснем по пързалката!
  • 15 факт

    8 1 Отговор
    Успокоителното за френьите е че Китай ще претопят Аустрелиа
  • 16 Да се

    11 0 Отговор
    държат франсетата за германците!!! Ако искаме да я има Европа, а да не сме филиал на САЩ, майката му е в СОБСТВЕНИ ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ!!!! Нека не забравяме, че Франция е третата по сила ядрена държава!!!! Време е се еманципираме от англосаксонците, които нинаги играят заедна срещу Европа!!!
  • 17 Олга

    14 0 Отговор
    Американски бренд: да обереш партньора си (Франция) до шушка (според различни данни до 60 млрд.) и да го заобичаш още повече. Много топли, дружески отношения - кой кого ще изяде първия.

    САЩ започнали да оглозват и Европа както ранее предупреждавали експерти.
  • 18 Госあ

    8 1 Отговор
    Франция не е зле наистина да останат фактор в тихоокеанския регион, но това може да стане ако бъдат приятели с Китай.
  • 19 Госあ

    7 0 Отговор
    От цялата западна сган, франсетата са ми на сърце, обаче много се радвам за тоя шамар. След врътката с мистралите и железниците с Русия. В единия случай швабата ги прекара, са англосаксите. Много се радвам.
  • 20 кочо

    15 0 Отговор
    Г-Н МАКРОН ПРОЧЕТИ КОЙ Е ГЕНЕРАЛ ДЕ ГОЛ И ТОГАВА ВЯРВАЙ НА АНГЛИЧАНИ И АМЕРИКАНЦИ.
  • 21 От страни

    4 0 Отговор
    Това че са пасивен партньор не трябва уточняване. Примера на Афганистан показа че не ги е грижа за никой. Така каза бидоня - контрактните отношения с нищо не ни задължават.
    За тия го знам отдавна - работих там (във съседна държава) и един ме издаде за един мой факап и после дойде и се хили и ми стиска ръка, казва че ми е направил услуга, че ми е приятел. Той даже не разбра колко е тъпо това.
  • 22 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Не се случило нищо значимо,просто за пореден път англосаксонците показват,че считат всички други за по-низши от тях,даже и французите .А съдбата както винаги обича да си прави шеги и сега си направи шега с Франция-спомняте ли си как Франция развали договора с Мистралите и в чий интерес го направи!?
  • 23 Казуар

    0 2 Отговор
    Русоидите пак изпаднаха в делириум тременс.
  • 24 Танев

    3 0 Отговор
    Прецакаха Русия за Мистралите и после стянкат боли а
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ...ВИЖ КВО СКЪПА МОЯ
    ФРЕНСКА МАЦКО...
    ...СКЪПА МОЯ ПАРТНЬОРКЕ...
    ...ИЗТОЧИХ ТИ
    ОТ ТВОЯТА БАНКОВА СМЕТКА
    ЕДНА ДРЕБНА СУМИЧКА
    - НЯКЪДЕ ОКОЛО
    ПЕДЕСЕ МИЛИАРДА
    ЩАТСКИ ДОЛАРА
    И СИ ГИ ПРИСВОИХ
    И ДАЖЕ ВЕЧЕ ГИ ИЗХАРЧИХ....
    ...МА ТИ НЕМА
    ДА МИ СА СЪРДИШ... НАЛИ...
    ....Е МОЕ ДА СИ ПОРЕВЕШ МАЛКО...
    ....МА ДА ЗНАЙШ,
    ЧИ АЗ МНООО ТА УВАЖАВАМ
    И ОБИЧАМ
    И ША СИ ПРАДЪЛЖАВАШ
    ДА СИ МИ БЪДЕШ ПАРТНЬОРКА...
    ...И ДА СИ ПРАЯ КЕФА С ТЕБЕ...
    ....НЪЛ ТЪЙ ...
  • 27 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Тоя мръсен трик са го измислили англичаните, това си е техен патент! Французите са започнали работата по тая сделка, похарчили са не малко пари, и сега англо-австралийски НАНАЙ! Сега французите и германците трябва да признаят независимостта (в ЕС) на Шотландия и Уелс, а Северна Ирландия да се присъедини към Ирландия! След което пълна блокада на Лондон, па се допускат само англичани за изселелване в САЩ и Австралия! Усещам как французите зсилват активността си и на Балканите, и то в нескрита конкуренция със САЩ! Френския фаворит на Балканите е бил и е Сърбия! А сърбите направиха (не без френска помощ), на пук на американците, акцията "Открити граници" със Македония и Албания, с което заобикалят въпроса за признаване на Косово! Очаквам и у нас французите, в неявна договорка с Русия, да се опитат да подлеят вода на американците! Може да ни предложат 16 бр. изстребители Мираж на цената на 8-те Ф-16 и да им врътнат същия номер на американците! Каракачан да му мисли как ще връща милиардите, платени в предплата на американците - може би от чехмеджето на БОКо?! На Херо Мустафа й предстоят тежки дни!