Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 07:23 11 579 32

Полски шофьор: Няма да отидем на Острова само за да спасим Коледата на британците

  • великобритания-
  • шофьор-
  • бензин-
  • лондон-
  • недостиг-
  • ес-
  • европа-
  • шофьори-
  • бензиностанции-
  • доставки-
  • криза-
  • борис джонсън

Никой шофьор няма да се върне само за 3 месеца

Полски шофьор: Няма да отидем на Острова само за да спасим Коледата на британците - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания изпитва остър недостиг на шофьори на товарни камиони. Това се отрази сериозно на доставките за хранителните магазини и бензиностанциите и предизвика паника сред части от населението. Във все повече магазини има празни рафтове, а голяма част от бензиностанциите в страната вече не разполагат с бензин. Междувременно и един лекарски съюз предупреди, че заради липсата на гориво по бензиностанциите скоро лекари няма да могат да посещават пациентите си. Пандемията и Брекзит са основната причина за появилата се липса: заради пандемията отпаднаха или бяха отложени много часове по шофиране и изпити за придобиване на правоспособност, а заради Брекзита поне 20 000 шофьори на камиони - основно от Източна Европа - напуснаха Острова и сега не желаят да се върнат.

"Никой шофьор няма да се върне само за 3 месеца"

Според експертни оценки, Великобритания се нуждае спешно от поне 100 000 шофьори. За да се справи с кризата, британското правителство ще мобилизира 150 военни, които да зареждат бензиностанциите с гориво. Други 150 също са в готовност. Освен това миналата неделя Лондон обяви, че ще издаде спешно визи за шофьори от чужбина, които ще бъдат валидни до 24 декември. Те ще бъдат ангажирани основно със зареждането на бензиностанциите с горива.

Полските шофьори на товарни камиони гледат с насмешка на офертата. Както става ясно от разговори с няколко шофьори на ТИР-ове, поляците не са склонни да се местят само за три месеца. "Благодарим Ви, господин премиер, но няма да се възползвам от възможността", казва пред "Ройтерс" по този повод Якуб Пайка, с когото от агенцията са разговаряли на един паркинг край Варшава. "Никой шофьор няма да се върне за някакви си 3 месеца, само за да не се провали Коледата на британците", казва 35-годишният поляк, който заради Брекзит е трябвало да напусне Острова.

"Не си струва за тези пари"

Пайка знае, че във Великобритания би изкарвал повече пари, но те не са достатъчно обезщетение за "всичките несгоди и опасности, на които са изложени шофьорите на Острова", казва той. В тази връзка полякът посочва например усилията по преместването в чужбина, раздялата със семейството, както и опасността от скачащи върху камионите бежанци, които се опитват да прекосят Ламанша. И 60-годишният Ячек Рембиковски е работил на Острова. Цели седем години. Заради Брекзита обаче се върнал в Полша. "Нямаше никаква яснота какви ще са условията за работа за шофьорите на камиони и дали след излизането на Великобритания от ЕС ще можем да останем там. А и вече исках да се връщам у дома", казва Рембиковски пред "Ройтерс". И той няма намерение да заминава отново за Великобритания. Премиерът Борис Джонсън твърди, че сегашният недостиг на шофьори в страната не е само британски феномен. Затова мнозина се питат дали и бензиностанциите в Германия могат да останат без горива.

И в Германия има достатъчно работа за шофьори

От браншовия съюз на фирмите от петролната промишленост бият отбой: "В Германия в момента нямаме никакви трудности с доставките на горива за бензиностанциите", казва пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ) шефът на организацията Кристоф Бендер. И енергийният експерт Мануел Фрондел от изследователския институт RWI не вярва, че ситуацията във Великобритания може да се повтори в Германия. Според него, сегашната криза на Острова се дължи на липсата на работна ръка. На Острова дълго време шофьорите бяха зле платени и се разчиташе основно на работна ръка от Източна Европа. Тя обаче беше прогонена от Брекзит, припомня той. Сега кризата във Великобритания е толкова остра, че някои от големите вериги за хранителни стоки вече предлагат огромни заплати - над 60 000 евро годишно - в опит да привлекат нови шофьори.

"Европейският трудов пазар прие с отворени обятия онези работници, които си тръгнаха от Острова заради Брекзит", казва в тази връзка ръководителят на федералния съюз "Спедиция и логистика" Франк Хустер. А това означава, че и други страни имат нужда от шофьори. Тоест: британската мярка със спешните работни визи за шофьори от чужбина може и да няма особен ефект. Работещите в ЕС шофьори не могат просто така да прекъснат договора си и да заминат за три месеца за Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    170 4 Отговор
    Подкрепям. Да гимоставим сами да се оправят с проблемите си. Това важи за всички страни. Защото вчера имаше новина, че и в Испания имало недостиг на шофьори.

    Нека да видят, че има нужда от добре платени професии, извън IT ориентираните, финансите и някои други.

    Коментиран от #18

  • 2 14 ноември

    85 22 Отговор
    Да ваксинираме Бойко
  • 3 А сега

    96 2 Отговор
    Каквото сам си направиш...
    .
  • 4 Великата Британия

    109 3 Отговор
    се трансформира в Мавритания и понастоящем е островно посмешище.Нещо като остров Тамбукту,и там са нямали шофьори..
  • 5 Иван

    78 4 Отговор
    Да наемат Мехмед Али Агджа и неколко кардинала....и синът на Роналд Рейгън.
  • 6 плюс минус

    104 2 Отговор
    От векове някои от англичаните се изживяват като господари, а другите - слуги.
    Дори в последните години отвориха врати за други народи, част от които им станаха лакеи, а друга част, по-необразованата, станаха търтеи.
  • 7 надарена кака

    42 5 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 8 психо

    43 2 Отговор
    Там най много да отиде някой който сега е без работа

    Коментиран от #10

  • 9 Шофьор

    8 20 Отговор
    Що аз съм съгласен 3 месеца 30 хиляди паунда МОЖЕ ДА СИ НАПУСНА РАБОТА И ДА ТРЪГВАМ ОЩЕ ДНЕС
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай ив

    36 27 Отговор
    АЗ ЗАТОВА СЪМ ПРОТИВ НЯКОИ ГЛУПАЦИ В БЪЛГАРИА ,КОИТО ПРОПАГАНДИРАТ УПОРИТО ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ,АКО ТОВА СТАНЕ ,НИЕ ЩЕ СМЕ МНОГО ПО ЗЛЕ ОТ БРИТАНЦИТЕ . МНОГО ""ЛИДЕРИ,""
    (ГЛУПАЦИ) НЕ МОГАТ ДА ОЦЕНЯТ ПРЕДИМСТВАТА НА ЕДИННО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСВО И ЕДИНЕН ТРУДОВ ПАЗАР НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И ОТДЕЛНО НЕБЛАГОПОЛУЧИЯТА С ВЪВЕЖДАНЕ НА ВИЗИ И МНОГО,МНОГО НЕПРИЯТНОСТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЕВРОПА. И ОГРОМНИТЕ ПАРИЧНИ ПОТОЦИ КЪМ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕКНАТ !!!2782

    Коментиран от #16

  • 12 Перо

    44 2 Отговор
    Проблема на тъпите англичани не е в Брекьита,а в малоумното ръководене на държавата! Има какво,много да учат от бившата колония САЩ,особено имиграционната политика! Поляка е много прав. Ще изкарат Коледа и Нова години,без гориво! Заплащането е конкурентно и в други страни от ЕС! Кое налага кандидатите да изтърпят всички лишения,бюрокрация,разходи и отговорности за 2-3 месеца?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Перо

    56 0 Отговор
    Нали тъпите англичани заложиха на мургавите от Индия,Пакистан,Джамайка и др. Изглежда само социалните помощи ги интересуват! Нека си ги осиновяват и отглеждат! Сега ще започнат да гърмят и другите бомби:селско стопанство,логистика,складове,строителство,услуги и т.н. Не е виновен Брекзита,а малоумното държавно ръководство!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Перо

    41 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бай ив":

    Да бе, понеже БГ се пръска от чужди гастербайтери,та и нас ще ни сполети. Ние сме най-бедната държава в ЕС,точно защото сме слугинаж и пазар на чужди стоки от ЕС и ни обират парите до дупка и ни налагат законодателство за чужди интереси! Една Сърбия има по-добър стандарт!

    Коментиран от #26

  • 17 666666

    25 1 Отговор
    Хахаха наглите смешници сами се наиграха.Сега е момента Русия да превземе острова докато армията им извършва доставки по домовете
  • 18 Anonymous

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Абсолютно. Няма две мнения по въпроса. Отделно с този Брекзит колко млади хора прецакаха включително и мен. Да се оправят както могат. Като са могли да пълнят гушки за сметка на другите сега ще плащат.
  • 19 Борето Джонсън

    18 0 Отговор
    Идиоти,сър
  • 20 Голем кеф ми е

    16 0 Отговор
    Хахахх много се радвам, заслужават си всичко, нали така го пойскаха😂
  • 21 Клитор

    2 8 Отговор
    Като ви заменят автономни камиони ще ревете пак.

    Коментиран от #32

  • 22 Display

    10 2 Отговор
    Кой век ще стане това.......пък и представи си 40т на автопилот и задръстване на магистралата след завоя..........
  • 23 WhiteNoise

    6 0 Отговор
    60k евро на година.. огромна заплата :)
    Мамооо смех. Некой особено икономичен току виж задели 15-20к на година. И се едно е изкарал половин казарма в соц-а. благодарско
  • 24 Рон Джереми

    8 0 Отговор
    Дааа,за коледа ще гледат "Сам в къщи" и ще благославят родата на Борко...
  • 25 гуньо

    9 0 Отговор
    Бей тез 150 воени ще спасят цяла англия сигурно ще карат по 24 часа всекиден дори ще пикаят на сидалките че да не се бавят.
  • 26 Бай мъдо

    6 8 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Абсолютни глупости. Ако не е ЕС сме умрели. Цените ще са по 3, за сметка на това ще ядеш и купуваш боклуци. А това за Сърбия ме умори от смях, ти по далеч от кръчмата до границата ходил ли си въобще?
  • 27 БОКОКРАД

    2 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА ПОМОГНЕ НА АНГЛИЯ, А ТЕ ВЕДНАГА СЕ ОТЗОВАХА СЪС САЩ И НИ БОМБАРДИРАХА САМООТВЕРЖЕНО ПРЕЗ ВОЙНАТА , ...... БЛАГОДАРИМ ИМ ЗА ЖЕРТВИТЕ - 4 500 ................ ИМА И ОЩЕ ....
  • 28 ПКП

    1 1 Отговор
    Рaдaн Кънeв
    Лидeрът нa ДCБ Рaдaн Кънeв прeд Нoвa тeлeвизия c кoмeнтaр зa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв, кoйтo в пeтък cвикa cрeщaтa нa прaвитeлcтвoтo c пoдкрeпящитe гo пaртии.
    Aбe, бaй Х.й ти c кoгo ce държиш тaкa, бe. Тoвa дa нe ти e мaхaлaтa, тoвa дa нe ca ти 90-тe гoдини?!"
  • 29 Пловдив

    3 0 Отговор
    При нужда от 100 хиляди шофьори, ми е много интересно как ще решат проблема 150-те военни. Сигурно ще са все рамбовци или най-малкото агенти 007, за да карат по хиляда камиона едновременно!
  • 30 1122

    4 0 Отговор
    Оставете ги тия мързеливи англичани да се оправят сами,те са свикнали други да им работят,от други държави да вземат всичко,колко държави са им КОЛОНИАЛНИ ВЛАДЕНИЯ,сега гладни ще седят,ама няма да се хванат да работят.Нацията им вече се е изродила.Гледат само на работата лекото и на хляба мекото тарикати.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хубаво ми е

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Клитор":

    Това никога не може да стане
Новини по държави: