Last news in Fakti

11 Април, 2013 15:34 27 357 47

Астрофизикът Стивън Хокинг: Спасявайте се от тази планета!

  • стивън хокинг-
  • астрофизик-
  • земя
Астрофизикът Стивън Хокинг: Спасявайте се от тази планета! - 1
Стивън Хокинг

Човечеството няма да изкара и хиляда години, ако не си намери ново място за живеене извън пределите на „нашата крехка планета“. Това е предупреждението на прочутия британски астрофизик Стивън Хокинг, който влиза в Топ 10 на съвременните гении, отправено по време на лекция в Лос Анджелис и цитирано от Си Би Ес и АП. 71-годишният учен, прикован към инвалидна количка, призова за по-активно усвояване на Космоса в името на спасението на човешката раса.

Идеята да се търси нов извънземен дом за човечеството Хокинг вече е изказвал и през 2006 г., а през 2011 г. заяви: „Нашият единствен шанс за дългосрочно оцеляване е да не се спотайваме на планетата Земя, а да се разселим из Космоса".

Хокинг вярва, че в много части на Вселената съществува биологичен живот, но препоръчва да се избягват контакти с него. „Някои форми на съзнателен живот могат да представляват огромна опасност за нас. Не изключвам, че нашата планета може да бъде покорена и разграбена от извънземни“, казал е той в едно от своите популярни телевизионни предавания през 2010 г.

Като аргумент ученият предлага да се вгледаме в опита на самото човечество. „Ако извънземни някога ни посетят, резултатът в много отношения ще бъде такъв, както от експедицията на Колумб за коренните жители на Америка“, изтъква той.

В медицинския център в Лос Анджелис, където е изнесъл своята лекция, на Хокинг е била демонстрирана лаборатория за стволови клетки, с помощта на която се търсят методи за забавяне на развитието на амиотрофичната латерална склероза – неизлечимо дегенеративно заболяване на централната нервна система, с каквото е бил диагностициран и самият Хокинг преди 50 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ууууу

    0 1 Отговор
    Ама пък голям красавец ей

    Коментиран от #3

  • 2 кик

    3 1 Отговор
    глпости изказани от хуманойд с 4овешко мислене....защо трябва вси4ки да са като колумб?и да разграбват и пля4косват?извънземните са тук и ни контролират да не се изтепаме.....те са ни създали
  • 3 Рiчко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ууууу":

    ...... но е по-умен от цялата ти рода и бъдещото ти поколение взети заедно.. как може да си толкова тъп и да нямаш капка съвест да обсъждаш външния му вид, като нищо не си чувал за него.. не може ли един път да не плюем, а да мислим като зрели хора..
  • 4 Човек

    0 1 Отговор
    ти ли ще ни кажеш кога да умрем!???
    То всеки ще умре някой ден!
    (Не искам да обиждам, но този може да ме убеждава за това)
    Явно са те объркали с БОГ !?
  • 5 Бра4еда

    1 1 Отговор
    Да живее Господ ...
  • 6 ...

    1 1 Отговор
    някви ганьовци дето не могат да си напишат името коментират един от най-великите умове на нашето време...welcome to Bulgaria
  • 7 Бхд БхД

    1 0 Отговор
    Май има и други в ТОП 10 в света учени,и то повечето от БГ .
  • 8 A, dano

    1 1 Отговор
    "Човечеството няма да изкара и хиляда години"

    А, дано си прав. Съдейки по всичко, със сигурност е така и това е хубавото!

  • 9 Щандартенфюрер

    1 0 Отговор
    То па един живот да му го набия.
    Да се свършва и това е.
  • 10 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    По добре да го набием на виновните!!
  • 11 миро

    1 0 Отговор
    Еййй...толкова неграмотност и простотия в тази България.....че, и надежда за оправяне имаме !!! ....аммеее....тя нацията ни е тъпа ,то ни е в кръвта ! На 80% българите са като онези тъпи изхвър..ци по-долу...!!!
    .....абе ...м..ната му ...ама ще се мъчим !!!
  • 12 тъпчо

    0 1 Отговор
    хокинг е извънземен в човешко тяло
  • 13 Стар Българин

    1 0 Отговор
    Ха, да вземем после да унищожим и другите планети, като нашата. Ейй, големи унищожители сме хората, поне по-голямата част.
  • 14 das

    0 0 Отговор
    един от най-великите учени :)
  • 15 Асан

    2 0 Отговор
    Няма да са плашите! Ку дойдат извънземни, жа им интегрираме един катун цигани, жа избягат и извънземни и дявол....
  • 16 истината

    0 0 Отговор
    И сам господ бог,ще ни покаже правилният път.
    ХОРА трябва да бъдем хора,а в България не останаха много хора така че няма проблем.Затова сме в това полжение.Бойко,Станишев и мн.др.
  • 17 dus

    0 1 Отговор
    Тоя не мога да му гледам физиономия....Тоя е известен със заболяването си и със външния си вид а не с научните си постижения той всъщност какви постижения в науката има? Тея констатации всеки полу-идиот може да ги направи " Човечеството няма да изкара и хиляда години" еми логично то човечеството за 100 години на няколко пъти беше на косъм да се затрие :D "Някои форми на съзнателен живот могат да представляват огромна опасност за нас. Не изключвам, че нашата планета може да бъде покорена и разграбена от извънземни" Тоя астроном ли е или автор на научно фантастични романи :D сега ще ме обвинят че се подигравам с великия учен ама наистина какъв учен е той и с какво е известен,ако не с външния си вид и заболяването си?
  • 18 Коста

    0 2 Отговор
    Не смятам да се заяждам с външния вид на човека. В момента просто няма как да го послушам. А и той пример не дава, като Буда да речем. Не нашия Буда....
  • 19 бати батев

    1 0 Отговор
    Хокин е гении оборил теорията на Айнщайн,за нас неговите изказвания могат да ни се струват странни но те имат дълбок смисъл
  • 20 Даниел

    0 0 Отговор
    спасявай се ти , ама по -скоро
  • 21 бай Георги

    0 1 Отговор
    Никакъв чеп не става от Хокингс!Болестта така го е обсебила,че вече само глупости говори.Всъщност,той никога не е говорил нещо смислено и не знам защо е определен за гений.Може би гений на глупостта!
  • 22 ЕР784

    1 0 Отговор
    То,,Човечество" кога е имало?...!Просто ще се сменят поробителите! Няма да е по-лошо от сегашното.Така че споко!
  • 23 раптор

    0 0 Отговор
    Абе хората сме си излседователи по природа! Обичаме да усвояваме нови територии. Човека просто иска да подплати жилението си за знания с някаква логика. Пък дали ще оцелеем или не, не мисля че той знае. Със сигурност завладяването на слънчевата система би донесло облекчение за нашата планета. Все пак в космоса има адски много ресурси и най-вече енергия. Аз съм мечтател, не от тези дето вярват в разни псевдонаучни твърдения за извънземни и прочие, ами от тези които искат да видят човечеството в нова, по светла епоха. В Библията пише, че сме създадени по образ господен. Защо да не затвърдим това твърдение, ставайки по-независими от Земята.
  • 24 раптор

    0 0 Отговор
    Човека просто стимулира допълнително космическия ренесанс който възникна в следствие на това, че и други държави освен Русия и Сащ почнаха да развиват своята космонавтика. По мое мнение цялото човечество тр да се обедини около тази идея и да даваме поне 3-4% от световното БВП за космически цели. Това е една от най-добрите и перспективни инвестиции които можем да направим.
  • 25 лйлкйлйж

    0 0 Отговор
    е на, да видиш с какво е известен. Прочети малко за него после да не се чудиш.

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D0%BD_%D0%A5%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3
  • 26 Тракторист

    1 0 Отговор
    То човечеството върви към гибел, откакто се е ръкнало, така че...Рано или късно ще умрем.Важно е как ще изживеем времето, което ни остава!
  • 27 муспи

    0 0 Отговор
    Човечеството (бялата раса - друго няма) отдавна е заробено от извънземни дяволи, - евреите са тяхните бесове. Примерът който дава този е неудачен - американските индианци ги избива еврейския гешефт а не Колумб или следколумбовите бяли хора. Ето едно доказателство че небялите уж хора са напълно овладяни от окупаторите. Когато евреите движат търговията с негри роби, защо не ги продават в Европа която е до Африка, а правят скъпи с тогавашните кораби транспортирания да Америка? Бялият човек го знае, - защото в Европа не може да ги продават, докато в Америка с неморалното си бяло население, все заточени затворници или авантюристи и лумпени, под абсолютната власт на евреите, е от лесно по лесно. А един въпрос - щом няма Бог, какво значение има какво ще стане не след 1000 години, а след 50 - 10? След нас потоп! Защо този съвет към още неродените хора? За да прави добро ли? Но добро което нищо не коства не е добро, доброто е саможертва - а как без Бога? От скука ли, или от безразличие към живота - така и така ще мре, а при неговея случай е даже изгодно. От служба към тези дяволи дето са завладяли Земята.
  • 28 Спокойно българи

    1 0 Отговор
    На Иринчето & им е станало скучно, че напоследък нещо много спокойно взе да става в тая държава и хоп - малко стрес, па ако ще това да е най-голямото празнодумие, което сме чели наскоро.
  • 29 Асан де

    1 1 Отговор
    Няма да са плашите! Ку дойдат извънземни, жа им интегрираме един катун цигани, жа избягат и извънземни и дявол....
  • 30 Гост

    1 0 Отговор
    Ако имахте дори малка част от интелекта на този човек, може би щяхте да разберете "глупостите" които приказва. Но нали все пак това го отличава от всички нас.
  • 31 чичо ви

    1 1 Отговор
    Да търчим да гоним Михаля из вселената ? Хора, никъде другаде освен на земята няма да се чувстваме човешки. Ами по-добре да си я пазим с всичките сили и акъл, които имаме, че както сме я подкарали ...
  • 32 Дидо

    1 0 Отговор
    Стига кълвете на глупости бе! Все едно ще живеете вечно. Просто пазете природата и не правете лошо на другите
  • 33 Фокусника

    1 0 Отговор
    До 31- чичо ви: Ало чичооо, ти тук човешки ли се чувстваш??? И къде си бре, в Бг-то или навън???? Щото в Бг-то нищожен процент от живущите се чувстват човешки! Та... ти си стой тук, щом искаш!:)))))

    Коментиран от #43, #44

  • 34 раптор

    0 1 Отговор
    Ау че тъмно и кисело племе... Прекрасни сте в това да ви текът сополите! Учете повече, трудете се повече и няма да сте такива мизерници. Знанието ще образува вашия по-светъл образ: Образование!
  • 35 гнида

    1 0 Отговор
    Дано не е прав.Нали знаете че е брилянтен ум и прогнозите му са много реални.Болен е от много тежка болест и лекарите не са му давали много живот.Този човек е феномен и определено има какво още да направи за човечеството.
  • 36 браво

    0 0 Отговор
    Заболяване [редактиране]Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза)[5], Хокинг не спира активната си научноизследователска дейност.

    Като дете се занимавал с конна езда, като ученик в Оксфорд бил носови (на анг. cox) в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появили след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Докторите му казали, че едва ли ще живее повече от 1-2 години. Въпреки това, той не се отказал да се бори с болестта си. Той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира — един от лицевите мускули на бузата, под окото.[6] Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му.[6] За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.[6]

    Повечето от вас, само да кихнат и търчат за болничен, а човека продължава да работи.....жалки сте, "В царството на слепите, едноокия е цар"
  • 37 т-рекс

    1 0 Отговор
    Това, че е умен този незначи че всички трябва сляпо да му вярват и да го следват! Мислете с главите си щото населението е толкова заспало и зомбирано чее тихо. Нека обеденим усилията си в опазванито и реновирането на нашата планета, нашия ДОМ майка земя! Кой е този луд който да иска да умори майка си за да иде при някоя мащеха? Пак ви повтарям използвайте израстъка над раменете си по често и по трезво. Тоя като толкова не му се стои на земята да си го изтрелят в космоса и да се свършва и без това иска да дезертира.

    Коментиран от #40

  • 38 Пантелей Пътник

    0 0 Отговор
    Навит съм!
    Паля Жигулата и си бия камшика.
    Кога тръгваме???
  • 39 кик

    1 0 Отговор
    никъде не може да иде 4ове4еството със сегашите примитивни технологий....
  • 40 примат

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "т-рекс":

    Човек първо трябва да се научи КАК да пише, преди да почне да коментира хората, които знаят КАКВО да пишат.
    Как стои въпросът при рептилийте, не знам.
  • 41 муспи

    0 0 Отговор
    Човекът вече е поробен и съвършенно зомбиран, - мисли си че при преселването ще си получи всеки билет?! За толкова летящи чинии няма метал на земята, а и да ги правят от пластмаса пак няма да стигнат, още повече че за избраните ще са метални.
  • 42 Баба ти

    1 0 Отговор
    Ние Българите в момента си имаме много по сериозни грижи около собственото си оцеляване от оцеляването на земята. Предлагам да съберем пари и да направим една ракета като Стар Трек и да изстреляме с нея всички политици да си търсят нова планета а на нас и тук си ни е добре.
  • 43 Дедо ти

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Фокусника":

    Какво Бг, бе? Човекът ти говори за майката Земя. Ти си хвърчи където искаш.
  • 44 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Фокусника":

    Що ти за къде си тръгнал ? :D Юпитер може би ?
    Все още не е решено как човек ще иде да живее на друга планета. Да не говорим, че само милардери ще могат да си го позволят.
  • 45 защо

    0 0 Отговор
    азщо ? след като сами сме унищожили тази пленета!да си търсим друга?човека е наи-големия кенеф,унищожава всичко за пари ,заслужаваме си съдбата,да идва по бързо края !!!!!!!!!!!!
  • 46 Христофор

    0 0 Отговор
    Две планети си приказвали Едната казала :Знаеш ли май съм хванала някакви хора Другата отговорила :Не се притеснявай временно е ще ти мине
  • 47 муспи

    0 0 Отговор
    Все едно Маргарет Тетчар дава съвет - да се пазим от други цивилизации, за да не излезе като с американските индианци. - Няма добро зло, а кой как се нареди за сметка на другите.