Last news in Fakti

19 Март, 2022 06:27 1 199 5

Белгия ще продължи да ползва ядрена енергия

  • белгия-
  • ядрена енергия-
  • електроцентрали

Атомната електроцентрала Тианж 3 близо до границата с Германия и АЕЦ Дул 4 край Антверпен ще продължат да работят до 2035 г.

Белгия ще продължи да ползва ядрена енергия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия ще продължи да използва ядрена енергия десет години по-дълго от планираното, съобщи министър-председателят на страната Александер де Кро, предаде NOVA, позовавайки се на ДПА. Това означава, че атомната електроцентрала Тианж 3 близо до границата с Германия и АЕЦ Дул 4 край Антверпен ще продължат да работят до 2035 г.

През 2003 г. Белгия реши да закрие атомните си електроцентрали, но засега все още не се е освободила от този енергоизточник. Над половината от консумираната електроенергия през 2021 г. е била генерирана от атомни централи, показват данните на мрежовия оператор Елиа.

Дебатът за това как Белгия ще гарантира енергийните си доставки стана още по-актуален след началото на войната в Украйна, която постави под въпрос притока на нефт и природен газ към по-голямата част от Европа и изстреля нагоре цените на енергоносителите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Толуп

    10 2 Отговор
    Боко толупа ще спи цял ден понеже в ареста е дремал на пейката.
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    14 1 Отговор
    ТОЧНО ТИЯ ФАШИСТИ БЯХА НАЙ-АКТИВНИТЕ
    ....
    ДА СПРЕМ ,4-ТЕ БЛОКА НА КОЗЛОДУЙ
  • 3 Онзи

    16 0 Отговор
    А нас ни карат да затваряме реактори. Двойни стандарти.

    Коментиран от #5

  • 4 Бай Тошо

    12 0 Отговор
    Плюем комунизма в БГ но точно през тоя режим са построени всички водоеми и ел централи
  • 5 ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Онзи":

    Двойни стандарти? Май само очетата ти са затворени и залепени с двойна лепенка. Белгийската федерална министърка на енергетиката Tinne Van der Straeten, от Зелената партия, преди да поеме министерството е съсобственик - 50% партньор на юридическа фирма, на която един от големите клиенти е Газпром. След като заема поста през 2020 тя работи върху пълното разрушаване на белгийския обществен ядрен сектор и замяната му с газови електроцентрали в унисон със страстното желание на активистите за опазване на околната стреда в последните 20 години. И разбира се между снабдяващите с газ е Газпром.
    - Какво още трябва да се случи за да проумеят русифилистиците кои са ни враговете?
    - Какво още трябва да се случи за да проумеят непредубедените, че европейските елити са си продавали гражданите, което си е равносилно на държавна измяна!
Новини по държави: