Last news in Fakti

14 Юли, 2022 20:30 1 356 12

Белгия ще затвори първата си атомна електроцентрала през септември

  • белгия-
  • „eнжи енърджи груп“-
  • (engie energy group)

Фламандски министър иска тя да остане отворена

Белгия ще затвори първата си атомна електроцентрала през септември - 1
Снимка: Shutterstock

Белгийският атомен реактор „Дул 3“ (Doel 3) може да бъде изключен от електрическата мрежа на 23 септември, съобщи в четвъртък, 14 юли, говорителят на оператора „Eнжи Енърджи Груп“ (Engie Energy Group). Това предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Белгийският федерален закон за прекратяване на използването на атомна енергия предвижда работата на реактора да спре не по-късно от 1 октомври. „Според настоящите прогнози това вероятно ще се случи в нощта на 23 срещу 24 септември“, каза говорителят на „Енжи“ Неле Шерлинк. „Дул 3“ ще е първият, затворен в рамките на белгийския „атомен изход“.

През този период приключва цикълът на ядреното гориво, който е свързан с известни ограничения.

„След последното спиране за поддръжка миналото лято, централата възобнови работата си малко по-рано“, обясни Шеерлинк. „Беше направен допълнителен анализ, за ​​да се види дали реакторът може да продължи работа до 30 септември, но се оказа, че това не е възможно“.

Също в четвъртък фламандският министър на енергетиката Зухал Демир поиска „Дул 3“ и „Тианж 2“ (Tihange 2) да останат отворени по-дълго, за да се гарантира електроснабдяването. Затварянето на реактора „Тианж 2“ е планирано за 1 февруари идната година.

„Нуждата не познава закони, но разбира се, трябва да се направи по безопасен начин“, каза тя по Радио 1.

Енергийният министър заяви, че Европа е в центъра на най-голямата енергийна криза след Втората световна война. „Русия затвори газовия кран и в Украйна има война. Затова трябва да гарантираме, че имаме достатъчно енергия“, каза тя.

Белгия има федерален план за извънредни ситуации, който може да се активира при недостиг на природен газ. Политиката, свързана с ядрения сектор, ядрения горивен цикъл, научноизследователската и развойната дейност както в областта на ядрения синтез, така и в ядреното делене, остава изключително подчинена на федералното правителство.

През 2003 г. федералният парламент на Белгия прие закон, забраняващ изграждането на нови ядрени блокове, предназначени за промишлено производство на електроенергия чрез ядрен разпад. Със закона се ограничава и експлоатацията на съществуващите реактори до 40 години. Наскоро законът беше изменен, за да остави двата най-нови реактора („Дул 4“ и „Тианж 3“) отворени, но това все още се обсъжда с „Енжи“.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    21 0 Отговор
    Пращаме ви другарката Пръмова, тя ще ви оправи
  • 2 аналнатабербок

    20 0 Отговор
    браво! и тулумберг ще е доволна!
  • 3 Тиква

    21 0 Отговор
    Тия сами се изтребват. От много акъл. Зимата идваааа. Ние дуаме кавала още сега. За зимата ще му мислим.
  • 4 пожелание

    13 1 Отговор
    Ами с време да си купуват свещи ,защото ще стоят на тъмно и студено !!
  • 5 NPP КОZLOДУЙ

    10 0 Отговор
    А ние затворихме 4 реактора.
  • 6 Така така

    12 0 Отговор
    А ел.ток за новите ел.коли откъде? - от Атомните централи на Русия.
    Колко предвидливо!
  • 7 Зарзаватчия

    14 0 Отговор
    Министър Зухал Демир е чистокръвен фламандец. Може и да е брат на кмета на Лондон, който е чист албионец.
  • 8 Механик

    7 0 Отговор
    "Белгия ще затвори първата си атомна електроцентрала през септември"
    Коментар:
    И ще го ЗАБЕЛИ!
  • 9 Демир от чукурова

    3 1 Отговор
    Трябва и в Булгария да има минис търка с такова етническо име.
  • 10 Гран плас

    2 0 Отговор
    Белгия има толкова много електричество, че всички пътища- магистрали, първокласни, второкласни, междуселски и всякакви са осветени през цялата нощ. През нощта е светло като ден.Освен това, всичките им влакове са с електричество, а градовете им греят от светлини.Едно време ние сме взели организацията на електроразпределението от Белгия, както и много други неща-конституцията, орнаментите на Лъвов мост, Орлов мост, монархическото устройство и др.Прекрасна страна, идете да я видите , има евтини билети до летище Шарлероа.
  • 11 Пивоварски

    2 0 Отговор
    Дреме им на белгийците, нали си имат най-хубавата бира в света и най-вкусния шоколад.
  • 12 Соломон

    5 0 Отговор
    Тези български АДМИНИСТРАТОРИ, които са ОТГОВОРНИ за СПИРАНЕТО на 4-те блока от АЕЦ " Козлодуй", както и отпадането на ПРОЕКТИТЕ "Южен поток" и АЕЦ "Белене", трябва да бъдат разследвани, като НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !
Новини по държави: