Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 19:30 1 060 6

Ердоган и Путин са обсъдили обстойно „зърнената сделка“

  • реджеп тайип ердоган-
  • вадимир путин-
  • разговор-
  • зърнената сделка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин. Турският лидер е изразил увереност, че ще бъде създадена атмосфера на сътрудничество за разрешаване на въпроса за зърнените доставки

Ердоган и Путин са обсъдили обстойно „зърнената сделка“ - 1
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, съобщи Анадолската агенция.

От управлението по комуникациите на кабинета на Ердоган съобщиха, че двамата лидери са обсъдили въпроси от регионалния дневен ред с акцент върху последните събития в руско-украинската война.

Ердоган е отбелязал, че Анкара продължава да предприема необходимите инициативи с всички страни с цел разрешаване на проблемите, свързани с прилагането на Истанбулското споразумение за доставки на зърно (от пристанищата на Украйна – б.ред.).

Турският лидер е изразил увереност, че ще бъде създадена атмосфера на сътрудничество за разрешаване на въпроса за зърнените доставки. Според него конструктивният подход по темата би оказал стимулиращо въздействие върху двете страни по въпроса за завръщане към диалога.

Ердоган благодарил на Путин за „искрените думи“ по отношение на Турция и него лично пред дискусионния форум „Валдай“ на 27 октомври. Там Путин, цитиран от ТАСС, е определил Ердоган като „силен лидер и сложен, но последователен и надежден партньор“, който не позволява да бъде притискан и да бъде ръководен от интересите на трети страни.

От своя страна Путин е заявил, че Русия би могла да обмисли възобновяването на участието си в споразумението само след детайлно разследване на обстоятелствата около атаката с дронове срещу руски военни кораби в пристанището на Севастопол, както и след гаранции от страна на Киев, че няма да използва хуманитарния коридор за военни цели, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

ТАСС съобщи още, че зърненото споразумение е било обсъдено днес отново и от министрите на отбраната на Русия и на Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар, като разговорът се е провел по инициатива на турската страна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    4 4 Отговор
    жужето е до орехите на Едро
  • 2 Зеленски

    0 2 Отговор
    защо не е с тях
  • 3 Ердоган е пояснил

    2 2 Отговор
    На полуръста, че ако нападне корабите със зърното, кораба Москва ще се обгради от другите руски кораби, на дъното на Черно море 😂
    Турция въобще няма респект към ватника и хамстера от бункера добре знае това 😂
  • 4 Ердоан пак ще крадне житото

    0 2 Отговор
    Тоя грузинеца ердоан (пионка на Сорос като Путин) свали руски самолет ,ликвидира руския посланик на една изложба ,а алкална от раЗия не смее да гъкне
  • 5 Спрете коридора

    0 1 Отговор
    Спрете шиания коридор! Зърното пристига в Европа, но цените на стокито по магазините не поевтиняха. Нито олиото, нито хляба.
  • 6 Ердо е шефа

    2 0 Отговор
    Ердоган е набил канчето на Путюн, от името на ООН, Китай и Индия!
Новини по държави: