Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 09:03 2 829 3

Нови партии се появяват преди парламентарните избори

  • казахстан-
  • избори-
  • президент-
  • касим - жормат токаев-
  • коментар

Част от тях ще са от опозицията в Казахстан

Нови партии се появяват преди парламентарните избори - 1

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че преди парламентарните избори в страната, които трябва да се проведат през първата половина на 2023 г. няколко политически партии ще могат да изпълнят съответните условия и да получат регистрация.

"Говорихме за това, че нови партии ще получат регистрация, процесът е в ход. Изкуствено не можем да регистрираме партии, които нарушават закона, ако те действително го правят. Създаваме благоприятни условия. Смятам, че преди началото на парламентарни избори, няколко партии ще могат да изпълнят съответните условия и да се регистрират. Мисля, че това е в наш интерес", каза Касим-Жомарт Токаев в избирателна секция № 59 в Двореца на учениците в Астана, където гласува на проеждащите се днес президентски избори.

Той припомни, че парламентарните избори ще се проведат по нова смесена система. Токаев уточни, че ще направи отделно изявление кога ще се проведат парламентарните избори до края на годината. „Очаквам интересни хора, включително и опозиционни, да влязат в резултатите от изборите за законодателен орган на нашата страна“, завърши държавният глава.

Днес в Казахстан се провеждат предсрочни президентски избори. Близо 12 милиона казахстанци, които имат право на глас, ще отидат от урните в 10 101 избирателни секции разположени на територията на цялата страна. Изборният ден започна в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч. местно време. Общо шестима са претендентите, като от тях две са жени. За пръв път в историята на страната жени се кандидатират за президент.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    Има ли нови хранилки за нищоправци?
  • 3 Име

    0 0 Отговор
    Украина 2 серия?