Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 20:47 3 937 20

Кой печели президентските избори

  • казахстан-
  • избори-
  • резултати-
  • президент-
  • касим - жормат токаев

Новият президент на Казахстан е сега действащият Токаев

Кой печели президентските избори - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 20 ноември Казахстан проведе предсрочни президентски избори. Това стана след като преди няколко месеца бяха направени кардинални промени в конституцията на страната. Основаната промяна е въвеждането на 7-годишен мандат на президента и невъзможността да кандидатства за втори такъв непосредствено след първия.

Малко след официалния край на изборния ден, стана ясно, че 68.70% от имащите право на глас кахастанци, са гласували. От 12 милиона, които имат право на глас, близо 8 милиона са го упражнили. Първите предварителни резултати ще бъдат обявени на пресконференция в понеделник сутрин (бел. ред. местно време)

„С лекота на сърцето направих честния си избор днес. Всичко е напълно прозрачно. Смятам, че на страната са необходими реформи. Наскоро дойдох от Южна Корея, която за 40 години направи истински скок в административното си развитие, а на Казахстан, това е повече от необходимо. Дойде време за добри промени. Вярвам в това“, казва Зарина Бижанова, след като даде своя глас.

„Не крия – гласувах за Токаев. Откакто е на власт, толкова много промени направи! Не искам никой да обиждам, но от както се помня (а аз съм възрастен човек), не е имало толкова много промени. Да вземем дори само намалените лихвени проценти за младите“, казва Алмагул, която е дошла в избирателната секция със своя внук. Много казахстанци отидоха до урните заедно със семействата си.

Първите предварителни резултати показват, че Касим-Жосмат Токаев печели изборите с гласували за него 82.45%. На второ място е Жигули Дайрабаев - кандидатът от партия «Ауыл» («Село»). Изненадата е третото място. То е за най-младия кандидат Каракат Абден, чиято кандидатура е издигната от Националния алианс на професионалните социални работници.

Изборите в Казахстан се провеждат чрез гласуване с хартиена бюлетина. Не стои на дневен ред въвеждането на електронно гласуване. Членовете на избирателните комисии, за разлика от България, не получават пари за участие в изборния процес.

Кой печели президентските избори


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    19 2 Отговор
    Един достоен Президент
  • 2 Скоро Казахстан

    24 23 Отговор
    пак ще е част от Руската империя. Скоро народите ще бъдат пак в една държава, всички заедно в нерушим съюз.

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 3 Бачкам Киро

    11 14 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро Казахстан":

    Да да прав си,някъде около 36 март,ХА ХА ХА !!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 интересно

    17 18 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро Казахстан":

    Какво общо има Казахстан с Русия,че трябва да е част от Русия. Светът вече не е това, което беше, народите вкусиха свободата и посрещат с оръжия вече окупаторите,а не със цветя. Русия първо да излезе от блатото където се вкара сама в Украйна,като мислеше, че ще я посрещнат със цветя и за два дни щеше да завземе Украйна,а вече 9 месеца яде шамари

    Коментиран от #16

  • 6 Гошо тъпооооото

    9 4 Отговор
    Всяка държава, която принуждава способната част от населението си да работи за благото на неспособната част, е обречена на упадък и изчезване от картата на света.

    Коментиран от #9

  • 7 Дааа

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро Казахстан":

    Вън от всякакво съмнение!
  • 8 народна демокрация

    7 3 Отговор
    Този печели с повече проценти от Путин.
    На второ място някакъв си Жигули от партия Село - с мижави 3 %
  • 9 тоз

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо тъпооооото":

    Чакам скоро да изчезнат от картата на света уж Великата Британия ,САЩ, Франция ,Испания и Португалия.

    Коментиран от #10

  • 10 Много има да чакаш

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "тоз":

    Всъщност докато цъфнат налъмите

    Коментиран от #12

  • 11 Тръмп

    7 6 Отговор
    Това е следващата страна, която ще се откъсне от каишката на Москва!

    Коментиран от #13, #14, #20

  • 12 Бесен- _Язовец

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "Много има да чакаш":

    Но пък за сметка на това догодина пр00сия вече ще е на сметището на историята, където и е мястото, нашите продажни подлоги тоже!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Калпазанин

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "интересно":

    Правилно, ама каквс свобода? като нашата ли? Ако на либерастията и простотията викаш свобода запази си я за себе си
  • 17 Живковист

    1 0 Отговор
    В душите на Народа остава този Цар,който е работил за Него..
  • 18 Прав си..

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Едуард Петров-Едо":

    Само че Путин отиде Там не за да спасява Токаев,а едно от Предмостията на Русия.Ако не беше пратил десантурата,сега в Казахстан щеше да е на волана някой клоун като Зеленски..
  • 19 Алма Ата

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Едуард Петров-Едо":

    КАКТО в Украйна ,така и тези безредици в Казахстан бяха инсценирани от Русия с опит за държавен преврат и за да влязат руските войски в Казахстан и да отстранят за да сменят Касим Токаев и отново да си възвърнат и затвърдят позицията на Русия в Казахстан...!!!
    Само че този сценарии не проработи и достатъчно бе "китайския тигър" само веднъж да ревне на Путин и да му заяви че няма никаква работа в Казахстан и че трябва незабавно да напусне Казахстан и руските десантчици си събраха парцалите и се изтеглиха за три дни, а скоро след тях и безредици в Казахстан затихнаха, като днес Казахстан дава убежище на голям брой руски.дезертьори и бягащи от мобилизацията руснаци и не признава окупацията от Русия на Крим и източна Украйна...!!!
    Казахстан също като Украйна си дава ясна сметка, че няма държава в Света , която да е в орбитата на Русия и да е богата и с процъфтяваща икономика и дори такива супер богатите на петрол страни, като Казахстан или Венесуела са в колапс вследствие на руското влияние и зависимост, затова се стремят да се откъснат от Русия ..!!!
  • 20 да да

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Руската империя можеше да заличи в основите тези бивши 15 държави...но все пак днеска има 15 свободни републики..А какво направиха европейци в Америка..къде са местните индианци ..в резервати,като животни..Това е разликата между Русия и така наречения западния либерален свят..сащ..Лошите руснаци освободиха България..А къде бяха европейски държави?.Нямали интерес..а Русия имала,който съвпада с Българския.. трябва да помним..които са врагове , а които само се правят на приятели..