Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 12:37, обновена 29 Ноември, 2022 16:09 2 696 4

Висок процент избирателна активност

  • казахстан

Към 14.00 ч местно време над 50% от казахстанците гласуваха на предсрочните избори за президент

Висок процент избирателна активност - 1

Членът на Централната избирателна комисия Сабила Мустафина обяви активността на казахстанците на президентските избори в Република Казахстан. „По данни на областните комисии и градовете с републиканско значение към 14:05 ч. на 20 ноември 51,16% от общия брой граждани, включени в избирателните списъци са упражнили правото си глас“, казва Сабила Мустафина на брифинг в ЦИК.

Предсрочните президентски избори, които се провеждат днес в азиатската държава, стартираха в 7.00 ч. местно време. Те ще продължат до 20.00 ч. Във всички 10 101 секции в цялата страна и 17 секции в представителствата на Република Казахстан в 16 чужди държави гласуването започна безпроблемно.

Какво каза една от двете кандидатски за президент на Казахстан след като гласува? „ Разбира се, че се притеснявам. Сега да изчакаме резултатите от изборите. Посетихме 12 региона с агитационни и пропагандни дейности“, сподели Салтанат Турсинбекова. Тя е напълно доволна от извършената предизборна работа и нейната продължителност.

Като кандидат за избор на президент на Република Казахстан Турсинбекова е издигната от републиканското обществено сдружение "Казахстански аналари - дастърге жол". Турсинбекова и нейният щаб проведоха предизборни събития в Астана, Алмати и Шимкент, в областите Акмола, Атирау, Източен Казахстан, Караганда, Костанай, Мангистау, Павлодар, Северен Казахстан, Туркестан.

„Хората искат промяна. Промяната трябва да започне незабавно. Тези промени трябва да са в социалните, икономически и политически сфери. Днес гласувах за истински реални реформи“, каза Мейрам Кажъкен - кандидат от Общността на профсъюзите на Казахстан "Аманат", след като гласува заедно с цялото си семейство.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадзета "Политико"

    3 0 Отговор
    Политиците знаят най-добре как да променят нещата без да ги променят..
  • 2 Русенец

    4 1 Отговор
    17 секции извън граница за държава с 19 млн население. Колко секции зад граница имахме ние?

    Коментиран от #3

  • 3 от плажа

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Ние казахстанци ли сме ? Не ни трябват секции, а достъп до гласуване дори и да съм на плажа в Тенерифе .

    Коментиран от #4

  • 4 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "от плажа":

    Покрай вашият достъп над 60% от гласувалите зад граница са гласували за една партия, която не е етническа, ама изобщо.