Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 07:23 2 941 4

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава

  • казахстан-
  • президент-
  • избори

Казахстанците избират бъдещия си президент измежду шестима кандидати, като две от тях са жени

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава - 1

На 20 ноември в Казахстан се провеждат предсрочни президентски избори. Близо 12 милиона казахстанци, които имат право на глас, ще отидат от урните в 10 101 избирателни секции разположени на територията на цялата страна. Изборният ден започва в 7.00 ч. И приключва в 20.00 ч. местно време. Гласуването е само с книжни бюлетини. Битува мнението, че електронното гласуване може относително лесно да бъде манипулирано.

Особеното при тези избори е, че сред одобрените кандидати има две жени – Карат Абден и Салтанат Турсинбекова. Последната има над 30-годишен стаж в държавната администрация, от които 10 години във Върховния съд и още толкова в Върховната прокуратура на страната. Последните 6 години е правозащитник, като основната ѝ линия е защита правата на хората, социалното равенство.

Сред останалите четирима претенденти са настоящият президент Касъм-Жомарт Токаев - кандидат от Народната коалиция, който се очертава да бъде фаворит на днешните избори. Жигули Дайрабаев е кандидатът от партия «Ауыл» («Село»). Поради аналогията на името му с едноименната марка автомобил много ще гласуват за него и се очертава в случай на балотаж, то той да бъде между него и сегашният президент Токаев.

Останалите двама кандидати са Мейрам Кажъкен - кандидат от Общността на профсъюзите на Казахстан «Аманат» и Нурлан Ауесбаев - кандидат от Националната социал-демократическа партия.

Новият президент ще бъде избран за срок от 7 години. Това става възможно след направени промени в конституцията на страната. Те гласят, че президентът има право на един 7-годишен мандат без право на втори такъв. Но с прекъсване от един мандат, той може отново да се кандидатира за най-висшия пост в страната.

Интересен момент е, че едно от условията, дадено лице да кандидатства за президент на страната е, то да има стаж от минимум 5 години в държавната администрация. Това донякъде предизвика спор сред общественици, журналисти и наблюдатели. Някои казват, че по този начин не се дава възможност на представители на бизнеса, които биха могли да помогнат със знания в областта на икономиката. Други обаче са на мнение, че за да управляваш държава, трябва задължително да си започнат с администрацията, а това е възможно само ако имаш стаж в нея.

Казахстан е деветата по големина държава в света. Тя разполага с невероятно много природни залежи, което е прави особено привлекателна сред инвеститори от Западна Европа. Страната успя предсрочно да изпълни икономическата си програма 2030 и вече започна реализирането на следващата – 2050.

Който и да е следващият президент на Казахстан, той ще има отговорната задача да продължи започнатите ключови реформи от Токаев, а именно преминаването на държавата от супер президентска към парламентарна република и процеса на демократизация, както и да продължи да развива икономиката и да привлича чуждестранни инвеститори.

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    2 9 Отговор
    още една държава измислена от болшевиките
  • 2 Джамбурдан Барамбаев

    3 0 Отговор
    НАТО не ни е Цел! Имаме си по-важни..
  • 3 Калпазанин

    7 2 Отговор
    На тез им пожелавам само да не се продадът и те на дявола а той се нарича фащ
  • 4 Ислам

    2 1 Отговор
    Ще стане голям проблем със сигурност в западните страни и съединените щати ще нагласят изборите кандидат който ще бъде подчинен на тях и това още един проблем за целия свят защото ще има отново провокация за русия