Last news in Fakti

6 Декември, 2022 12:00 857 5

Белгия продължава да излиза от ядрената енергетика със затварянето на втория реактор на АЕЦ Тианж

  • белгия-
  • ядрената енергетика-
  • аец тианж

Белгия продължава да излиза от ядрената енергетика със затварянето на втория реактор на АЕЦ Тианж през 2023 г.

Белгия продължава да излиза от ядрената енергетика със затварянето на втория реактор на АЕЦ Тианж  - 1
Снимка: Туитър / Luis Cáceres

Белгия продължава да излиза от ядрената енергетика със затварянето на втория реактор на АЕЦ Тианж, предаде белгийската агенция Белга. Реакторът ще продължи да произвежда електричество до края на януари. След това ще бъде изключен от мрежата за постоянно, потвърди говорителката на оператора на централата – „Електрабел“. По-рано третият реактор на АЕЦ Доел също беше изключен от мрежата.

Дългоочакваното излизане от ядрената енергетика на Белгия влезе в сила на 23 септември, когато третият реактор на АЕЦ Доел беше изключен за постоянно от мрежата. Това се случи няколко дни преди предвиденото закриване на реактора на 1 октомври, тъй като ядреният му горивен цикъл приключи.

Втория реактор на АЕЦ Тианж ще бъде изключен за постоянно към края на януари 2023 г. Предвидената дата за закриване е 1 февруари. Въпреки това реакторът ще продължи да работи до 31 януари и така ще продължи да произвежда електричество до края на законовия срок, тъй като има достатъчно ядрено гориво. През този период електроцентралата няма да работи на пълни обороти.

След затварянето на двата реактора в Белгия ще останат пет електроцентрали. Останалите ще бъдат затворени през 2025 г. Понастоящем правителството преговаря с „Електрабел“ за удължаване експлоатацията на четвъртия реактор на АЕЦ Доел и на третия реактор на АЕЦ Тианж с десет години. Преговорите вървят трудно, дори „Електрабел“ потвърди по-рано днес, че са били отложени.

Първият реактор на АЕЦ Тианж беше неочаквано закрит поради проблем с една от двете парни турбини. Въпреки това операторът на електропреносната мрежа „Елиа“ не очаква проблеми със сигурността на доставките на електрическа енергия и се надява ядреният реактор да заработи отново възможно най-скоро.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    29 1 Отговор
    Реакторите в Тианж работеха с десетилетия при открити пукнатини в корпусите, а ние затворихме 4 здрави, понеже не беше удобно на ЕС да имаме силна енергетика.
  • 2 БезЯдресна

    13 2 Отговор
    Евро ставайки безядрена, един ден ще остане и без оръжията, защото вече няма АЕЦ-ове да произвеждат такива .... това е дългосрочния план.
  • 3 Тошо

    24 2 Отговор
    ДАВАЙТЕ ВСЕ ТАКА,ЗЕЛЕНАТА ПРОСТОТИЯ ЩЕ ВИ ИЗЯДЕ ГЛАВИТЕ.
  • 4 Някоя си

    18 1 Отговор
    Атомната енергия е най рентабилната екологична енергия... Ще го усъзнаят това някой ден....
  • 5 .......

    4 0 Отговор
    Те и нашите ще затворят.Само дано не ни гръмнат уж заради авария...В пещерите ли искат да заживеем?
Новини по държави: