Last news in Fakti

18 Септември, 2013 11:21 1 338 1

Стрелецът от Вашингтон чувал гласове

  • сащ-
  • вашингтон-
  • стрелец-
  • командване на военноморските системи

Мъжът е страдал от тежко психическо разстройство и параноя

Стрелецът от Вашингтон чувал гласове - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Стрелецът, който почина след като уби 12 души в щабквартирата на Командването на военноморските системи във Вашингтон е бил идентифициран като бивш военнослужещ от американския флот, пише Би Би Си.

По-рано се появиха сведения, че нападателите са двама или трима, но в последствие стана ясно, че стрелецът е само един – 34-годишният Аарон Алексис, съобщиха световните агенции.

Мъжът  е страдал от тежко психическо разстройство и параноя. Той е бил под наблюдение и често казвал, че „чувал гласове". Информацията за лечението му е потвърдена и от членове на семейството му.

Според някои американски медии мъжът е участвал в спасителните операции след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, като се предполага, че в последствие може да е получил пост-травматичен стресов синдром.

Освен това Алексис е приел будизма, бил е набожен и според негови приятели е искал да стане монах.

По време на пресконференция във Вашингтон началникът на полицията Кати Лание заяви, че мъжът е бил решен да убие колкото се може повече хора. Тя заяви, че 34-годишният стрелец е щял да продължи да убива ако полицията не го бе обезвредила.

Алексис е бил арестуван за притежание на пистолет, свързан с инциденти през 2004 г. и 2010 г. и е бил освободен от служба във Военноморските сили през 2011 г., след като зачестил броят на случаите на неподчинение от негова страна, съобщава телевизия „Скай Нюз“.

Въпреки това, Алексис имал достъп до силно защитената военноморска база във Вашингтон. Той е бил нает от от фирма подизпълнител на компютърният гигант Hewlett-Packard, за да работи като електротехник в базата.

Според работодателите си, Алексис започнал работа в базата миналата седмица, но от ФБР заявиха, че е бил във Вашингтон от август 25 и отсядал в редица местни хотели.

Дворът на военноморската база, образува лабиринт от сгради и улици, които са защитени от въоръжена охрана и детектори за метал и служителите трябва да показват своите документи за самоличност на врати и портали.

Но Алексис е носел законно получен пропуск и в по-късен етап е имал възможност да вземе пистолет от полицейски служители на мястото на инцидента, заявиха от ФБР по време на пресконференция.

Според информация на АП нападателят е носил три оръжия. Източници от федералните агенции заявиха, че той е имал автомат АР-15, ловна пушка и пистолет, който е отнел от полицай на местопрестъплението.

Кметът на града Винсент Грей заяви, че е озадачен как Алексис е имал работа и достъп до двора.

"Трудно е да се повярва, че някой с досие като неговото може да получи свободен достъп и  пълномощия, за да влезе в база", заяви той пред Си Ен Ен и допълни: „Знаем, че това е един от най-сигурните съоръжения в страната. Така че, не е за вярване как е възможно това да се случи."

Американският президент Барак Обама нареди през вчерашния ден знамената в Белия дом и Капитолия да бъдат смъкнати наполовина. Той заяви, че това е „поредната печална масова стрелба" и определи случая като "страхлив акт".

Алексис започна да стреля малко след 8 часа сутринта в понеделник, когато много от служителите пристигат на работа на базата. Той застреля 12 души преди самият той да бъде застрелян от служители на реда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Американдрийм