Last news in Fakti

15 Април, 2023 04:30 1 883 28

15 април 1919 г. Съветска Русия създава ГУЛАГ

  • гулаг-
  • ссср-
  • репресии-
  • мерки

Терор срещу собствения народ

15 април 1919 г. Съветска Русия създава ГУЛАГ - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

На 15 април 1919 г. с декрет на съветската власт са създадени трудово-възпитателните лагери, наречени ГУЛАГ (Главно Управление на Лагерите).

Те са подразделение на Народния комисариат на вътрешните работи в СССР през 1934-56 г., ръководещо трудово-поправителните лагери. При системата на масови репресии и произвол в лагерите попадат много политически неудобни за съветската власт хора.

Затворниците работят безплатно при строителството на пътища и промишлени обекти в Сибир. Поради тежките условия на труд, глада и болестите смъртността е изключително висока. Истината за неспазването на елементарните човешки права в лагерите разкрива А. Солженицин през 1973 г. в книгата "Архипелагът ГУЛАГ".

Първото решение на съветските народни комисари за разстрел или депортиране на класовите врагове е взето през септември 1918 г., насред гражданската война, припомня "Дойче веле". Паралелно се изграждат първите лагери за престъпници, но разликите между едните и другите са пределно размити. "Червеният терор" в съветска Русия е последван от брутална война срещу селското население, в която загиват над 6 милиона души. Садистичният произвол на ЧК /комисията за борба срещу контрареволюцията/ е заменен в крайна сметка от наказателна система с правила за робски труд, която през 1929 става част от реформата на наказателното право, довела до създаването на ГУЛАГ - главното управление на лагерите, за което световната общественост научава благодарение на творчеството на Солженицин.

Историята на ГУЛАГ е историята на една война срещу собствения народ, продължила няколко десетилетия. Руското общество все още не се е възстановило напълно от нея, обяснява писателят Йорг Барбовски, автор на книга по темата. Работниците са били жертвани в името на безсмислени гигантски проекти /само при строителството на в крайна сметка негодния за корабоплаване Беломорски канал загиват 25 000 души/. В кулминационните времена на ГУЛАГ - от 1929 до началото на десталинизацията - през лагерите преминават към 20 милиона души. Броят на жертвите е неизвестен, тъй като десетки хиляди загиват още при депортирането, а голяма част от архивите са изгубени.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    15 30 Отговор
    Това вече е история. Имало е и по-лоши времена в Европа.

    Коментиран от #8

  • 2 ерго

    27 30 Отговор
    Ние за ГУЛАГ знаем ,но не знаем на коя дата и година в Америка е пристигнал първият кораб с чернокожи роби и до коя година корабите са доставяли роби на Америка ....ако може статия на тази тема .

    Коментиран от #23

  • 3 Гулаг

    36 15 Отговор
    съществува в Русия дефакто и до днес. Русия никога не е преставала да бъде антихуманна диктатура.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Артилерист

    14 21 Отговор
    Направих си труда да прочета огромната книга на Солженицин. Западната пропаганда я прехвалва, но редица руски учени и творци твърдят, че написаното не отговаря на истината. Не мога да кажа как точно е било, но книгата е написана много грамотно. В по-голямата част от фактологията преобладават мнения на отделни лагеристи, което поражда съмнение в обективността. Във всички случаи има и много истина, особено що се касае до превишаване на правомощията на недобросъвестни служители-натегачи, кариеристи, нагаждачи, алчни битовисти, уредени некадърници връзкари, тъпанари, самовлюбени природно жестоки извратеняци, фатмаци, старовойнишко манталитетници... Наистина времето е било смутно, преломно, революционно, но принудата, а в някои случаи и жестокостта, е била в повече, за сметка на убеждението и човечността. В такива преходни етапи това по-скоро е неизбежно. Да не се вглеждаме сега в изкривяване на реалността и при нашенския "преход"...

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Историк

    13 11 Отговор

    До коментар #6 от "Артилерист":

    "В по-голямата част от фактологията преобладават мнения на отделни лагеристи, което поражда съмнение в обективността." Така е, много по-достоверни са разказите и данните от надзирателите престъпници.

    Коментиран от #16

  • 8 Тва са най-лошите

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Понеже не само,че са съвецки,но и са руски.
  • 9 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    10 8 Отговор
    Понеже не само,че са съвецки,но и са руски===================================================== Робството в двете АМЕРИКИ е продължило над 240 години.Робството и резерватите за индианци са много хуманни защото не са ,,СЪВЕЦКИ И РУСКИ,,.Всяка от така наречените велики сили в своята история е завладявала и експлоатирала територии и население от НОВИЯТ СВЯТ.Дали ще е ГУЛАГ ,РЕЗЕРВАТ,РОБСТВО ,КОНЦЛАГЕР И Т.Н,ТОВА СА РАЗЛИЧНИ ИМЕНА НА СИСТЕМА ЗА ПОДТИСНИЧЕСТВО НА ЕДНИ ХОРА
    НАД ДРУГИ С РАЗЛИЧЕН ЦВЯТ НА КОЖАТА ,РЕЛИГИЯ ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. ПРАВИЛНОТО КОЕТО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ В МОМЕНТА Е ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ И ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА МИЛИОНИТЕ ЖЕРТВИ НА ТЕЗИ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ И ТЕРОР СЪЗДАДЕНИ ОТ ЧОВЕК ПРОТИВ ЧОВЕКА,А ЗА В БЪДЕЩЕ ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ ТАКИВА ПЕРИОДИ .
  • 10 Сандо

    6 11 Отговор
    Взели са пример от англичани и американци,какво толкова,така се прави.А колкото до Солженицин - ами творението му е създадено по време на емиграцията му,без достъп до документи и материали,доказано е ,че в голямата си част е неверно и има сериозни подозрения,че е поръчково творение.Също така има и сериозни подозрения относно престоя му в лагера и какви ги е вършел там.Не е случайно,че от няколко години в Русия има искане за дегероизацията на Солженицин,вкл. и събарянето на паметниците му.

    Коментиран от #24, #26

  • 11 Заглавийце Слънце

    4 6 Отговор
    С венци и славно е озаглавено :
    "15 април 1919 г. Съветска Русия създава ГУЛАГ"

    Също както би могло да се напише "15 април 1919 г. Съветска Украйна създава ГУЛАГ"

    Или "15 април 1919 г. Съветска Грузип създава ГУЛАГ"...Сталин е грузинец, а по-късно Хрусчов е украинец.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оня

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Артилерист":

    Според мен най-добрата книга за лагерите е Левый берег на Варлам Шаламов.Авторът е прекарал 17 години на Колима.
  • 14 Факти

    8 3 Отговор
    Русия винаги се е избивала сама, гладомор, комунизъм, алкохол, 20%от хероина се ползва там, Путин....

    Коментиран от #22

  • 15 Аспарух

    10 3 Отговор
    24.02.22г.Путлер превърна Русия в ГУЛАГ.
  • 16 Наивник

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Надявам се щом си историк, да напишеш за бъдещите поколения историята за лагерите в Австралия за "антивакърите" и да не описваш само обясненията на надзирателите.
  • 17 някой

    6 9 Отговор
    Някой да си направи труда , да извади данни . Колко хора загиват при прокопаването на Суецкият Канал . При много по-добри климатични условия , от Сибир. Какво казва Соложеницин , в самият край на своя живот , стъпил отново на руска земя. За американските военни бази които обграждат Русия . В една зверилница , когато всеки един момент , могат да те превърнат на храна . Проявата на милост , и състрадание , значи самоубийство. Тежките моменти , изискват още по- тежки решения , на които се вижда резултата , след 20-30- 100 години. На практика Сибир спасява Русия , когато цялата и европейско индустриално-производствена база е в състояние на каменен прах. По железопътните линии изградени с много страдания и жертви вървят ешалоните към фронтовете . От заводите, изградени също с много страдания и жертви . А иначе ??? План -"Ост " и 100 000 000 избити руснаци.
  • 18 007

    6 4 Отговор
    Не са си губили времето. Веднага са започнали терора, който продължава и до днес при джобния фюрер. Историята показва че най големите из р0ди са били джобен формат. Явно тогава комплексите са най големи, сравнявайки се с нормалните хора. 🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇸🇧🇬
  • 19 ...

    2 0 Отговор
    Завзички тука. Концлагерите не почват от Германия, а Русия.

    Коментиран от #21

  • 20 СВОБОДЕН

    0 2 Отговор
    От времето на първия ци0нистки конгрес, когато Р0тшилд отправя заканите си, та чак до наши дни, руския народ е подложен на масов ген0цид от страна на най-античната форма на фашизъм.
    Мисля чв, знаете КОЯ Е ТЯ ?!?
  • 21 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "...":

    Първите концлагери са създадени по време на англо-бурската война в Южна Африка, от англичаните преди 125 години. В тях затварят семействата на бурите, които се борят за независимост! По време на Втората световна война в САЩ се създават концлагери в които са натикани всички американци от японски произход!
  • 22 Булба67

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Факти":

    А, никой не говори за американските ,,Японци" хвърлени в лагерите след Пърл Харбър ! Колко хиляди бяха събрани и колко бяха жертвите от тях ?
  • 23 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ерго":

    Истината е че преди да има робство в Америка в Русия са се продавали деца жени и мъже като животни по пазарите. Руснашките люде нито тогава нито сега са ценилли човешките права и живот. Това е дълбоко закодирано в тяхното светосещане. Да унищожават грабят и убиват. Дадените жертви в Русия и СЕСЕСЕРЕ са повече от всички войни в които са участвали.

    Коментиран от #27

  • 24 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Взели са пример от англичани и американци,какво толкова,така се прави.А колкото до Солженицин - ами творението му е създадено по време на емиграцията му,без достъп до документи и материали,доказано е ,че в голямата си част е неверно и има сериозни подозрения,че е поръчково творение.Също така има и сериозни подозрения относно престоя му в лагера и какви ги е вършел там.Не е случайно,че от няколко години в Русия има искане за дегероизацията на Солженицин,вкл. и събарянето на паметниците му..==================== Не знам творбата на СОЛЖЕНИЦИН дали е поръчкова .но има много примери за подобни поръчки.Даже и БЪЛГАРИЯ навремето си изпати от подобна поръчка Спомнете си за атентата срещу ПАПАТА през 1982 г.когато целенасочено САЩ ОБВИНИХА ДЪРЖАВАТА НИ ЗА ТОВА И ФИНАНСИРАХА ЕДНА ЖУРНАЛИСТКА КЛЕЪР СТЪРЛИНГ ДА НАПИШЕ КНИГА..След като се разбра ,че нямаме нищо общо с това деяние не последва ивинение от страна на американците.Ако беше обратното сигурно цяла БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ВЛЕЗЕ В СПИСЪКА МАГНИТСКИ.Много е лошо когато в политиката и междудържавните отношения се прилага,,ДВОЕН АРШИН,,от силните към слабите.
  • 25 Роза

    1 0 Отговор
    Концлагерите-независимо дали са фашистки,или комунистически-са позорна страница в човешката история!Да не допуснем никога това зловещо минало да се повтори!!!
  • 26 Блядостан

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Така е... прав си като Консомолскя Правда. И Офицерите в Катинската Гора бяха избити от немците. Подводницата Курск я потопиха американците. А АЕЦа в Припят не е избухвал никога. За тези лагери и нечовешките мъчения там има толкова доказателства че е смешно да твърдите че не са съществували.
  • 27 ерго

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД":

    Това го разправяй на децата ,на които им внесохте западното хомосексуално обучение и се оптвате да ги убедите , че те НЕ са това , което са и че лъжата е истина . Хора са се продавали като роби , векове наред на амеериканските и европейски пазари, какво буташ само към Руските крепостни .....като игнорирате западното робство и си мислите , че ще се забрави и ще убедите Изт. Европа , че единственият световен злодей е Русия ....това няма да им се получи на сащисаните .
  • 28 Рико

    2 0 Отговор
    Минаха десетки милиони за десетки години през лагерите. И какво построиха? Робът не може да гради! Гради свободният човек.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания