Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2023 17:09 2 473 19

Кулеба към Германия: не повтаряйте грешката на Меркел

  • нато-
  • дмитро кулеба-
  • украйна-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • война-
  • членство в нато

Украинският външен министър Кулеба отново призова за покана за Украйна да се присъедини към НАТО

Кулеба към Германия: не повтаряйте грешката на Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пред АРД украинският първи дипломат Дмитро Кулеба припомня, че на Украйна ѝ е било обещано присъединяване към Алианса още през 2008-а година. Оттогава насам обаче НАТО не е предприело почти нищо, за да се превърне членството в реалност. "Смятаме, че сега е най-добрият момент за взимането на решение за отправяне на покана – с разбирането, че присъединяването може да се осъществи само тогава, когато предпоставките го позволяват. Т.е. не говорим за незабавно присъединяване, важно е това да се отбележи", казва Кулеба пред германската медия.

Може ли да се говори за въвличане на НАТО във войната?

Още новини от Украйна

Украинският външен министър отхвърля опасенията, изразени от съюзници в НАТО като Германия и САЩ, че ако Украйна бъде поканена да се присъедини към Алианса, те ще се окажат въвлечени във война. "Смятаме, че поканата няма да въвлече във война никого. От политическа и от правна гледна точка поканата е политическо послание към Украйна за присъединяване към Алианса и би показала, че процесът е в ход. Член 5 от устава на Алианса би се задействал само в случай, че Украйна вече е официално негова членка – поради това присъединяване ще има само тогава, когато всеки има готовност за това – това са две различни неща", посочва Дмитро Кулеба пред АРД.

В същото време той отправя призив към германското правителство "да не повтаря грешките на федералната канцлерка Меркел от 2008-а година, която тогава се обяви ясно против интеграцията на Украйна в НАТО". Министърът акцентира върху последствията от тази позиция – още по-агресивно поведение на Русия, враждебност спрямо Запада и сегашното нападение срещу Украйна. "Всичко това се свързва със срещата на върха на НАТО от 2008-а година в Букурещ, когато страните не проявиха достатъчно смелост за това историческо решение, което би донесло сигурност на евроатлантическата зона", смята Кулеба.

Членство на Украйна в НАТО ще предотврати нови войни

На въпроса какви конкретни очаквания отправя към германския канцлер Олаф Шолц, украинският външен министър казва: "Членството на Украйна в НАТО е път към мира. Щом Украйна се присъедини към Алианса, повече войни в Европа няма да има – за това става дума. Тъй като Русия повече няма да дръзне да атакува Алианса. Вярно е, че членството в НАТО няма да спре сегашната война, но може да предотврати бъдещите войни в Европа. А и европейските политици нямат нищо да загубят, ако отправят поканата и отворят пътя за присъединяване на Украйна към НАТО".

Според Кулеба в момента Путин не е в състояние да реагира по някакъв по-съществен начин на подобна стъпка – тъй като има вътрешни проблеми, за които трябва да се грижи. Затова грешките от срещата на върха в Букурещ през 2008-а година не бива да се забравят и в бъдеще да се избягват такива стъпки, казва още Кулеба.

"Украйна не е бреме, Украйна е плюс"

Пред АРД украинският външен министър отбелязва, че и бъдещото членство на Украйна в ЕС е било предмет на големи дискусии, но в крайна сметка страната му е получила статут на кандидатка. Сега – според него – ситуацията с НАТО е сходна. "Защо постоянно се търсят алтернативни решения? Защо не можем просто да разработим цялостно решение на европейската архитектура за сигурност, което да включва и Украйна? Украйна не е бреме – Украйна е плюс. Тъй като без нашата армия източният фланг изобщо не би могъл да бъде защитен", казва Дмитро Кулеба.

Украинският външен министър е убеден, че отношението към въпроса трябва да бъде рационално, а не мотивирано от страх, стари стратегии и концепции. Кулеба смята, че що се отнася до гаранциите за сигурност, важи следното: "Президентът Байдън и канцлерът Шолц казаха, че Украйна заслужава гаранции за сигурност, за да се защити срещу руската агресия – с разбирането, че тези гаранции ще важат до момента, в който Украйна се присъедини към НАТО. Поради това на гаранциите не бива да се гледа като на алтернативи на членството, а като на нещо, което ще запълни вакуума между сега и момента, в който Украйна ще стане член на Алианса".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    56 3 Отговор
    тоа офлюх, дето персонално обиждаше политиците и премиера на германия, сега дава наклона сравнявайки с меркелицата?? Долнопробните бандеровски политици учат и и дърпат ушите на "цивилизованата еуропа"???
  • 2 Франкенщайн

    48 1 Отговор
    Голяма досада са тез просссссДите. Таралеж у гащите. Създадоха чудовище и ще берат големи ядове с тях. Че и ние сме в кюпа.
  • 3 🙄🙄🙄

    42 4 Отговор
    Заради тези боклуци ще намял детските добавки защото не стигат парите за военна подкрепа на Украйна🙄, шолц и компания са в минало, само "Алтернатива за Германия"!
  • 4 орка бандеровска

    40 2 Отговор
    няма да правите като меркел!!
    И сега искаме - пари, танкове, самолети, хотели за жените ни, храна, море!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гого

    31 4 Отговор
    този злобен нацист ако изперкам един като съм зад него дали ще му оправя мирогледа заедно с погледа
  • 7 май ще ядосат германците дето им дадоха

    25 4 Отговор
    около милиард армаган днес
    Кирлеба към Германия: не повтаряйте грешката на Меркел
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мнение

    34 4 Отговор
    Твърдо съм убеден, че Украйна никога няма да стане член на НАТО по обясними причини! Пледирам военният блок НАТО,спешно да бъде разпуснат като тогава варшавския договор! Само тогава светът ще си отдъне от незавидната му милитаристична роля на световен полицай!
  • 10 Любомир

    20 2 Отговор
    Този какво иска повече? Присъединен е към полигона на Нато за изтребване на укри и руснаци. Тестване на военна техника , замърсяване на атмосферата, гепене на пари и то той и Зелко Най-много. За нато и тези спонсорите също се обогатяват от парите събрани на хората от Европа и да не говорим за печатницата отвъд океана. Ненаситни укри.
  • 11 нннн

    28 4 Отговор
    Храни куче, да те лае. Тия, колкото и да изпросят, все ще са недоволни. Пълним каца без дъно.
  • 12 Отряд1

    22 4 Отговор
    Аз мисля, че Украйна целенасочено опитва да използва Европа и страните от НАТО, за да прокара своите интереси. В крайна сметка, Украйна може да я няма преди да се присъедини като страна членка.
    Съжалявам за народът на Украйна. Политиците им се опитват да въвлекат Европа в една откровенно опасна игра.

    Може би е време народът на Украйна да излезе на протест за мир, а не за НАТО!

    НАТО е военен съюз! А Русия е една държава с достатъчно възможности да изтрие цялото човечество от лицето на земята (няколко пъти) ...

    НЕ НА УКРАЙНА В НАТО!
  • 13 НАтО ви ритна

    14 2 Отговор
    Никога няма да тръгне срещу Русия
  • 14 така така

    11 1 Отговор
    Какво да я "повтарят"?? Шолц стана нов фюрер и вкара Германия във война срещу Русия (за 2-ри път!!)..
  • 15 Лъжец!

    3 0 Отговор
    Те и сега са във война срещу Русия! И камъните да питаш, ще ти отговорят!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ЗЕЛЕНСКИ И КУЛЕБА

    2 1 Отговор
    ТИЯ ДНИ ЩЕ НАПАДНАТ ЗАПАДА С МИЛИОННАТА СИ АРМИЯ , А ДЕНКОВ КИРО И БОКО ЩЕ ИМ ПОМАГАТ КОЙ С КВОТО МОЖЕ - ТОЕСТ НИЩО ! А ПРЕЗ НАС ЩЕ МИНАТ КАТО ПРЕЗ МАЛКА ГАРА С НАШИТЕ СИ СНАРЯДИ И ОРЪЖИЯ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ссс

    1 0 Отговор
    Медиатора да ми го махне
Новини по държави: