Last news in Fakti

3 Август, 2023 22:51 3 040 19

Извънредни мерки! Пентагонът слага командоси на корабите в Ормузкия пролив, за да спират иранските нападения

  • сащ-
  • иран-
  • пентагон-
  • ормузки пролив-
  • персийски залив

Длъжностни лица казаха, че морските пехотинци и моряците от флота ще осигурят сигурността само при поискване от участващите кораби

Извънредни мерки! Пентагонът слага командоси на корабите в Ормузкия пролив, за да спират иранските нападения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Армията на САЩ обмисля да качи въоръжен персонал на търговски кораби, пътуващи през Ормузкия пролив, в нещо, което би било нечувано действие, насочено към спиране на Иран да завзема и тормози цивилни плавателни съдове, казаха четирима американски служители пред Асошиейтед прес в четвъртък.

САЩ не предприеха тази стъпка дори по време на така наречената "Танкерна война", която завърши с еднодневна морска битка между ВМС на САЩ и Иран през 1988 г., която беше най-голямата за ВМС след Втората световна война.

Въпреки че официални лица предложиха малко подробности за плана, той идва, тъй като хиляди морски пехотинци и моряци както на десантния кораб USS Bataan, така и на USS Carter Hall, десантен кораб, са на път към Персийския залив.

Тези морски пехотинци и моряци биха могли да осигурят гръбнака на всяка мисия на въоръжена охрана в пролива, през който минават 20% от целия световен суров петрол.

Мисията на Иран в ООН не отговори веднага на искане за коментар от АП относно предложението на САЩ.

Четирима американски служители, които говориха при условие за анонимност, за да обсъдят предложението, признаха широките му подробности. Длъжностните лица подчертаха, че не е взето окончателно решение и че дискусиите продължават между американски военни служители и арабските съюзници на Америка от Персийския залив в региона.

Длъжностни лица казаха, че морските пехотинци и моряците от флота ще осигурят сигурността само при поискване от участващите кораби.

Батаан и Картър Хол напуснаха Норфолк, Вирджиния, на 10 юли на мисия, която Пентагонът описа като "в отговор на неотдавнашните опити на Иран да застраши свободното движение на търговията в Ормузкия проток и околните води". Батаан премина през Гибралтарския проток в Средиземно море миналата седмица на път за Близкия изток.

САЩ вече изпратиха бойни самолети A-10 Thunderbolt II, изтребители F-16 и F-35, както и разрушителя USS Thomas Hudner в региона заради действията на Иран в морето.

Разполагането привлече вниманието на Иран, като неговият главен дипломат каза на съседните нации, че регионът не се нуждае от "чужденци", осигуряващи сигурност. В сряда паравоенната Революционна гвардия на Иран започна изненадващо военно учение на спорни острови в Персийския залив, в което участваха множество малки бързи лодки, парашутисти и ракетни части.

Подновените военни действия идват, когато Иран обогатява уран по-близо от всякога до нивата за оръжия след пропадането на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    12 3 Отговор
    А сега де...!
  • 2 Бум

    23 6 Отговор
    Иран ще ги щракне

    Коментиран от #6

  • 3 Вие вярвате

    24 1 Отговор
    ли че в този акт ще има нещо доброволно.
    Лично аз...... не.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Урюрвкос

    46 9 Отговор
    кой помоли Пентагона за това???? Когато работеха яко сомалийските пирати Пентагона си мълчеше и нищо не виждаше. Сега чак разбрахме за връзките на пиратите и английските застрахователи, добре че руснаците им удариха два шамара и се скриха.
  • 6 Роки

    9 18 Отговор

    До коментар #2 от "Бум":

    Иран може само на Путин да щракне онази работа
  • 7 Мефистофел

    31 4 Отговор
    "Армията на САЩ обмисля да качи въоръжен персонал на търговски кораби"

    А пастирите наясно ли са, че присъствието на представители на въоръжените сили на която и да е страна на търговски кораб, автоматично го поставя в категорията на военен такъв. С произтичащите от това мерки и последствия. Като например невъзможност да използва цивилни пристанища, без специално разрешение за цел и време на пребиваване. Да не говорим и че става легитимна военна цел.
    От нюз бг да прочетат морското право.

    Коментиран от #11

  • 8 САЩ

    14 4 Отговор
    Планираме Иран да са следващите. Няма , разбира се,нищо при тях, но ще търсим пак химическо о.ъжие.
  • 9 Въпросче

    10 2 Отговор
    А защо Саудитска Арабия не се погрижи за сигурността на товара си, а чака на американската армия да се главоблъска да осигури стабилност на петролните пазари? Нали имат милиарди инвестирани в оръжие и син правят вечеринки с иранците? Сама, може би защото белите чаршафи още не могат само да се погрижат за собствената си сигурност и чакат на чужденци да ги пазят. Саудитците знаят само да лежат по канапетата и да се друсат.
  • 10 Стратега

    14 5 Отговор
    Те ро ри зъм по Щатски!
    Според конвенцията за търговските кораби, на тях не може да има оръжие или каквито и да е командоси!
    САЩ озурпират търгговския флота,
  • 11 Юристът,

    9 19 Отговор

    До коментар #7 от "Мефистофел":

    То голям специалист се извъди по морско право. Искаш да кажеш, че всеки кораб с мисионери и военни на борда е военен, тъй ли? Дрънкаш наизуст.
    Вместо да се радваш, ще американците искат да осигурят сигурност на петролните доставки плюеш. Знаеш ли колко 4-5лв/л. ще ти стане бензинът на колонката, ако спре трафикът с петрол от там?
    Иран провокира от известно време, защото иска санкциите да бъдат облекчени срещу тях. В играта са нанесени и Саудитска Арабия, която е дълеко от това да е приятел на Иран.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 12 Ъъъ

    4 1 Отговор
    Истинските новини от фронта са на вести.ру.

    Коментиран от #13

  • 13 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ъъъ":

    Точно така е и няма Значение че Руското население изобщо не вярва на тия "Вести.Ру.",важното е че НИЕ вярваме и зарад тях!
  • 14 Мефистофел

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Юристът,":

    Ти се правиш на юрист, ти си и този който дрънка наизуст. Коментар 10 съвсем правилно е казал, че дори огнестрелно оръжие не е разрешено на търговските кораби. Иначе щяха сами да се справят със сомалийските пирати. Но те много добре знаеха, че корабите са беззащитни.
    Колкото до санкциите и бензина за 4-5 лева, и тук си измисляш. Санкциите са незаконно наложени от САЩ. Санкции може да налага само Съветът за Сигурност на ООН. Отделни държави не могат. Дори и Парламентарната асамблея на ООН не може. Поне недей да лъжеш, че си юрист. По-добре вземи се образовай. Информацията е обществено достъпна, чети. Всички наложени санкции са юридически произвол на глобалистите, а марионетните правителства изпълняват.
  • 15 Хххххойчо

    6 0 Отговор
    Краварите постигнаха целта си, слаб Европейски съюз на който да дава заеми с определени от него лихви защото Евросъюза фалира, а когато дължиш пари задължително си наведен и си се хванал за палците на краката
  • 16 Мефистофел

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Юристът,":

    Допълнение към 14
    Току-що проверих. Жалко, че тук не са разрешени линковете. Ограничения, налагани от отделни държави не се наричат санкции (както ти споменах). Наричат си се ограничения - търговски, икономически, финансови ... и т.н. Потърпевшата страна може дори да възприеме наложените ограничения като търговска война, икономическа война, финансова война ... За такава война могат да се възприемат дори митнически налози. Нали знаеш, че война не значи непременно бойни действия? Правиш се на юрист, значи трябва да си наясно.
    ПП. Освен ако не говориш наизуст. Чети.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Простите кравари ще ядът боя отново

    5 1 Отговор
    Кравари светът не ви иска, само марионетки като наш Ники фашиста може да иска ваши бази!
  • 19 Казуар

    1 0 Отговор
    Големият проблем при Ормузкия пролив е, че Иран има теритария и от другата му страна и се получава нещо подобно като Босфора в Турция.