Last news in Fakti

5 Ноември, 2013 14:27 1 395 0

И Индия с мисия до Марс - Видео

  • индия-
  • марс

Индия става третата страна след САЩ и Русия, която самостоятелно разработва и изстрелва космически апарат към Марс

Индия успешно изстреля в орбита ракета с космически апарат Mangalyaan, който е предназначен за изследване на Марс, предаде Би Би Си.

Сондата трябва да достигне Червената планета след 300 дни. За носител е използвана ракетата PSLV - С25, която е създадена от Индийската космическа агенция.

Индия става третата страна след САЩ и Русия, която самостоятелно разработва и изстрелва космически апарат към Марс.

Ракетата носи на борда на Mangalyaan (Кораб до Марс) пет изследователски модула. Два от тях ще направят 360-градусови снимки на повърхността и ще търсят минерали на Марс. Един от инструментите ще изследва атмосферата, а друг ще направи карта колко вода има, ако изобщо има. Петият инструмент ще търси следи от метан в атмосферата на съседната планета. Досега телескопи от Земята засякоха следи от метан. В същото време изпратеният от НАСА роувър Curiosity не успя да потвърди наличието на газа в атмосферата.

Около 95% от метан в атмосферата на Земята се произвежда от микроби. Ако той бъде открит на Червената планета, може да се предположи, че има възможност да съществува дълбоко под повърхността на планетата биосфера. Все пак не трябва да се пропуска и възможността метанът да е следствие на вулканична дейност.

Цената на индийската мисия е $72 млн., което е сравнително евтина цена за този полет.

18 месеца отне на Индия да изгради ракетата, сондата и изследователската апаратура. Критици на мисията се питат доколко е разумно в разгара на икономическата криза в страната, девалвацията на националната валута и ширещата се бедност е да се пръскат пари за този проект.

Защитници на мисията до Марс посочват, че резултатите от проучванията ще донесат ползи на икономиката. Индия е дом на бедни хора, но също така е развиваща се икономика и член на Г-20, отбеляза Ниша Агравал, изпълнителен директор на Oxfam за Индия.

Изстрелването на апарат за Червената планета ще изостри в близките месеци космическото съперничество между Индия и Китай, прогнозират анализатори на отношенията между двете държави. Индия вече води с едни гърди и има всички шансове да стане първата държава от Азия, която има самостоятелна мисия за проучване на Червената планета.

Статистиката показва, че досега само Европейската космическа агенция, НАСА и Роскосмос са единствените, които могат да се похвалят с успешни мисии на Марс.

През последните години в Азия се разгоря космическа надпревара между Индия, Китай, Япония и Южна Корея. Не трябва да се подценяват усилията на Иран и бляновете на управляващия комунистически режим в Северна Корея. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания