Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Септември, 2023 19:25 4 422 130

Експерт: В какво украинците превъзхождат руската армия

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • игал левин-
  • дронове-
  • мини

Украинците успяват по-бързо да откриват целите, да взимат решения и да нанасят удар на бойното поле

Експерт: В какво украинците превъзхождат руската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първата руска отбранителна линия е пробита. Означава ли това, че настъплението на украинските сили ще се ускори?

Игал Левин: "Драконовите зъби", както още се наричат бетонните пирамиди, сами по себе си не бяха проблем. Проблемът е защитната зона на първата отбранителна линия, както я наричат в медиите. Тя е преодоляна и украинската армия се придвижва към Токмак. Сега се водят боеве за основната линия на отбрана.

Проблемът обаче не е в тези укрепления. Проблемът е в огромния брой мини, както и в това, че настъпление от такъв мащаб се извършва от украинските сили в условия, в които никой досега не го е правил. Така че когато казваме, че контраофанзивата върви бавно, е редно да се запитаме дали имаме подходяща база за сравнения. Факт е, че Украйна в момента поставя стандарти, решава проблеми, напредва на бойното поле и вече се водят боеве на така наречената „линия на Суровикин". За никакво отстъпление на Украйна не може да става дума.

Можем ли да кажем, че проблемът с мините е вече решен?

Левин: Украинците отдавна умеят да се справят с мините. Но разчистването на мините не е нещо, което се върши бързо. Има и друго нещо: невъзможно е да се минира абсолютно всичко. Ако се навлезе по-дълбоко на територията на врага, там не може да се минира всичко. Има магистрали, по които има движение и откъдето пристигат доставките. Руснаците са минирали много плътно предната линия на отбраната. Но колкото по-навътре прониква украинската армия, толкова по-малко значим ще бъде този проблем.

Руската армия изглежда също се учи и се справя вече по-бързо?

Левин: Те също искат да живеят и да, учат се. Украинците първи използваха дроновете FPV (First Person View), които са снабдени с камера и предават видеокадри, но руснаците бързо изкопираха това от тях и сега също ги използват. Руската армия разполага и с дрона „Орлан“, който има добра видимост и е бърз. Предимство на украинците обаче е по-голямата бързина, с която се взимат решения и се нанася огнен удар на бойното поле. В това отношение руснаците се справят по-зле от украинците. Освен това руснаците не навсякъде имат на разположение необходимите технически средства. Вижда се също и това, че Украйна е по-добра в унищожаването на оръдията на противника. Това си личи от статистиката: на всеки пет или шест унищожени руски оръдия се пада по едно украинско. Тези данни показват, че Украйна е по-бърза в откриването и нанасянето на ударите.

А как се справят двете страни с дроновете? Кой борави с тях по-ефективно?

Левин: Най-важната разлика е, че в миналото разузнавачът, командващият и онзи, който нанася ударите, бяха все отделни роли. Вярно е, че имаше и системи като "Байрактар", които едновременно откриват, вземат решение и нанасят удар. Но тези системи бяха по-скоро изключение от правилото. Днес има безпилотни летателни апарати, които са така модифицирани, че да носят бомби. По този начин и разузнавателните средства вече могат да нанасят удари.

Но как разузнавачите, които никога не са били обучавани да нанасят удари, а и не е в тяхната компетентност да вземат решения, все пак го правят?

Левин: Според класическото определение за войната тя е хаос, а ролята на командването е да подреди този хаос и да не позволи на безпорядъка да я превърне в неограничена, абсолютна война, на която не влияят никакви международни конвенции. Днес съществуват четири Женевски конвенции и поправки към тях, като последната е приета през 1949 година. В онези години все още не е имало дронове или хеликоптери. През 1990-те години започват да се появяват безпилотни летателни апарати – предимно разузнавателни. Така че този хаос не идва от нищото. Никъде нищо не е регламентирано. Използването на дронове, роботи, безпилотни летателни апарати го няма в конвенциите. Не е регламентирано по никакъв начин и това, разбира се, създава известен хаос. Но при украинците този хаос е добре организиран.

Автор: Олга Тихомирова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    28 75 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #46

  • 2 Засега в

    26 15 Отговор
    жива сила щото при тях мобилизацията върви по-добре, като посвършат хората ще видим...
  • 3 Шойгу

    29 20 Отговор
    Няма да се плашите. Руската армия се отбранява активно в Украйна и бандера няма как да стигне до Москва. Няма да позволим това.
  • 4 ЛОКО

    59 13 Отговор
    КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ ФАШИСКИЯ ДОИЧЕ ВЕЛЕ
  • 5 Експерт

    64 21 Отговор
    ЕДИНСТВЕНОТО В КОЕТО УКРИТЕ ПРЕВЪЗХОЖДАТ ВЕЛИКА РУСИЯ, СА ЛЪЖИТЕ , ПРОСИЯТА И ХЛЕНЧЕНЕТО.ААА И ЧУВАЛИТВ В КОЙТО ГИ ПОЛАГАТ

    Коментиран от #12

  • 6 Запознат

    25 8 Отговор
    Утре очаквайте още унищожено ПВО С-400.
  • 7 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    26 46 Отговор
    НЕБЛАГОДАРНО ПЛЕМЕ СА РУСНАЦИТЕ . Японско-руската война (1905г) е първата война , в която неевропейска държава разгромявава и побеждава европейска . Така бързо е разбит мита за непобедимите руски армии .

    През Първата Световна Война, Русия пак се дръвчи на цивилизования свят , защитавайки виновника за избухването й Сърбия и напада Австро-Унгария . Германия пък сe притичва на помощ на Австро-Унгария и Русията яде здрав пердах, здраво го закъсва , и капитулира позорно, сключвайки на 3 март 1918 г. сепаративен мир с победителите - Австро-Унгария , Германия и България .

    И проси от САЩ да се намесят и помогнат . Чак след намесата на САЩ Германия е победена в Първата световна война .

    После през 30- те години, Русията проси от САЩ помощ за индустриализацията си и тя е направена от хиляди американски инженери и американски фирми, защото Русия преди това си е избила интелигенцията .

    Същото става и през Втората Световна война . Русия и Германия сключват пакт и нападат Полша и така започва ВСВ. Дръвчи се Русия на Германия и пак яде здрав бой . И пак търчи да проси от САЩ храни и оръжия , САЩ пак помагат с всичко – храни, оръжия, метали, гориво , като пак влизат на страната на Русия във войната .

    И после Русия започва да хапе ръката, която я спасявала три пъти . И сега пищят , че САЩ помага на Украйна ! Ами защо не пищеше като САЩ помагаше на Русия ?

    Коментиран от #16, #26, #80

  • 8 В броят трупове

    37 9 Отговор
    Ги превъзхождат
  • 9 Пръц

    37 8 Отговор
    То затова Русия е в Украйна а не обратно
  • 10 1111

    38 6 Отговор
    Аве ай стига глупости! Откъде ги копаете тия експерт-хуелизатори?
  • 11 Експерт

    19 4 Отговор
    От експерти България е на къчето в г@за!!!!
  • 12 българин

    11 23 Отговор

    До коментар #5 от "Експерт":

    Поне ги погребват по християнски, а не като сталинисто-сатанистите директно в мобилните крематориуми.

    Коментиран от #24, #51

  • 13 В Нищо

    43 13 Отговор
    Путин просто ги "жали",нема накъде.Ако караше по американски,щеше да ги изтрепе до крак заради 2 май 2014.Лично за мен укрите са адски неприятни твари,нещо като сингарели с ракети " Made in USA"..

    Коментиран от #18, #22

  • 14 мхааа

    14 24 Отговор
    Смелата орда на Путя е нацвъкала тонове мини на квадратен .метър.
  • 15 стоян георгиев

    33 13 Отговор
    3динственото с което укрите превъзхождат руската армия 8/1-10 /1 е спсобността им директно да се телепортират към най близките гробища.
  • 16 гражданин

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Пищят защото са жалкари и не са учили история.
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    31 12 Отговор
    И НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР МНОГО ПРЕВЪЗХОЖДАХА РУСКАТА АРМИЯ :))

    Коментиран от #20, #32

  • 18 Рико

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "В Нищо":

    На 100% вярно.
  • 19 Шопо

    23 3 Отговор
    Язе не знам как е ,ама и така не е .
    Сбират укранците по друмищата ,нема дръти ,нема млади ,и невести даже още не брали здравецо
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Швейк

    10 22 Отговор
    Да,но руснаците са по-добри в излагацията.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МирО

    25 5 Отговор
    Превъзхождат ги по броя мобилизирани, скоро ще мобилизират и последната урка, за това джуджакът в кииф открива нови гробища.
  • 24 Авьер Гага Уз

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Приятел,сатанистите ще ги търсиш основно зад Океана.
  • 25 Научих нещо ново

    18 3 Отговор
    С една дума, схемата юруш без никаква мисъл, значела бързо вземане на решения...
  • 26 Миен

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Браво, много добре и правдиво написано! Руснаците, га йедоха кифтета, ни риваха!!!
  • 27 хаха

    17 5 Отговор
    По скоростно сеене на бандеровски трупове по земята, която вече е така наторена с тях, щото културите вече ще изсъхват от прекомерното наторяване.
  • 28 ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА

    11 2 Отговор
    Верно ли бе???
  • 29 Как в кво?

    17 7 Отговор
    В поемането на щатски и еврейски уъйуве дълбоко в разпорените бандерски парделюхи.

    Коментиран от #76

  • 30 Контраюрушът се провали

    26 6 Отговор
    Фащ губят поредната си война.
  • 31 Ами какво се получава....

    7 13 Отговор
    Втората яко яде дебелата тояга....
    От вече Първата.....
    С тактика стигат до Балтика !
    Редник Александров.
  • 32 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    11 24 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да, да , прав си, пак руски лъжи бълваш . Червената армия има двойно числено превъзходство над Вермахта и пет пъти повече самолети и танкове . И въпреки това само за три месеца Вермахта разгромява тази паплач, взима 5 милиона пленници от червената орда и стига до Москва .

    После цели три години Червената орда от 6 милионна броя срещу два пъти по-малобройния Вермахт не може да си върне , което Вермахта е взел само за три месеца .

    Ако не са били САЩ и Британия да окажат огромна помощ на СССР-то и Червената му орда , СССР-то отиваше в Китай .

    Та руснаците трябва да целуват праха от стъпките на САЩ , защото без САЩ сега Германия щеше да граничи с Китай .

    Коментиран от #36, #60, #130

  • 33 ами то

    22 4 Отговор
    украйна получи от запада оръжия на стойност по голяма от целия военен бюджет на русия , украинците имат 1 млн армия а относно откриването на целите това го прави запада който после подава данните на украйна. спор няма , че на руснаците не им е лесно да се бият срещу ресурсите на нато

    Коментиран от #67

  • 34 Щом наште путинофили грачат !!!

    10 16 Отговор
    Значи ВСУ и АЗОВ пердашат ушанките !!!

    Коментиран от #42, #47

  • 35 гробаря

    18 9 Отговор
    окраинците превъзхождат руснаците с многобройните гробища и ожромните жертви . руснаците никога няма да ги стигнат !
  • 36 Абе папагалче

    21 6 Отговор

    До коментар #32 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    САЩ създадоха и финансираха Хитлер. Чети история, само с къркане и плюскане не става.
  • 37 Заку Рамафани

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Циба е мой":

    Туземец е бил 13 г. ти роден баща ,зап лодил невръстната тии майка на 11г.възраст.Не се учудвам ,че вече си прадядо.
  • 38 баба Мара

    17 3 Отговор
    съд за този наркоман съсипа страната и народа си колко имения закупи вече един път не каза преговори и мир а само даваите оръжие украинците защо се пръснаха по света никои не иска да се бие за родината в българия лежат по плажовете и никои не отива да помага при наводненията
  • 39 Пишман експерт

    7 4 Отговор
    В нищо!
  • 40 хаха

    16 5 Отговор
    Разчистването на мините не е проблем на укрите, те изпращат напред цели отряди от отвлечените украинци в минните полета, където стават на парчета от мините и така докато не остане никой, после отново започва отвличането и, като през това време руснаците отново минират и всичко се повтаря отново.
    Това е причината Зеленски да обяви Десет квадратни километра за нови гробища, които да приемат 600 000 хиляди нови бандеровци.
    Човека гледа в перстектива и се грижи за 50% от тези, които няма да останат непогребани на фронта, за да може Киевската хунта да захлебва от заплатите на "живите" мъртви.

    Коментиран от #50

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лост

    8 3 Отговор
    Само българския нац.отбор при Д.Пенев играеше според Й.Кройф като„ организиран хаос„.
  • 44 Антируснак

    6 18 Отговор
    Слава на Украйна! Разгром на руския нацизъм!
  • 45 истината

    18 4 Отговор
    Последните 24 часа загубите на ВСУ са над 900 бр. много западна артилерийска техника, средства за РЕБ, контрабатарейна техника, БМП и МПС. Всичко е скраб.

    Коментиран от #57

  • 46 Ти не си никакъв българин!

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти си кирчо и кокорчо!
    Ще я загуби, ама друг път! Русия досега война НИКОГА не е губила, баш тая ли а е първата? Още повече, че вече я спечели, без да си мръдне пръста! И сминимални загуби!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 пътешественик

    19 6 Отговор
    Когато пътувах с едно за мен дете, момиче на около 22 години с бебенце вече на ръце , И се изнсяше цялата им фамилия от Украйна, говоря за 2014г. това за мен дете, което каза, това вече не е държава, аз не го разбрах, но запомних думите му. Това отдавна не е държава. Държавниците им пунта мара , елементарни, без държавническо мислене, с някой и друг курс завършили в краварника . Продажна жалка п а с м и н а. Нашенци са същите б о к л у ц и ...

    Коментиран от #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 християнин

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Интересно "християните" бандеровци превземат Православни храмове и ги превръщат в капища, бутат Православни храмове, бият православни вярващи, бият свещеници, но... ще е ненужно да питам дали си езичник, написаното от тебе го доказва достатъчно ясно.

    Коментиран от #58

  • 52 от Музея на восъчните фигури

    12 4 Отговор
    Чакаме Ви с нетърпение, г-н Зеленски !
  • 53 то е ясно

    12 2 Отговор
    Е как в какво . в количеството наркотици които рупат и във фантазиите след това .
  • 54 ЗЛИЯТ..

    11 5 Отговор
    Последните напъни на ,,,Запада,, да изкара окропите свръх бойци...Пък това не е така ...Обещаха им да ги крепят...Окраина спечели ,обаче Крим и Донбас + още нещо са в Рф...И така ..
  • 55 Туземна мъка

    5 6 Отговор
    Другари Кракен отново са на лов бягайте бързо другари
  • 56 Обективен

    9 16 Отговор
    Украйна със 60 Леопарда ( от 2 месеца), 110 западни Гаубици/ САУ,..200 БМП, и 30 ХАЙМЪРСА ( Гърция има 360)... ПОПИЛЯХА БЕЗАНАЛОГОВИЯ аскер!
    Като Освободиха 6 Области само с тяхно оръжие и няколко хиляди ДЖАВЛИНИ!
    Срам и ПОЗОР за смешната армия на КРЕМЛЯ

    Коментиран от #64

  • 57 реру

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "истината":

    Вярно е пич ,но нищо ново не казваш.Това се случва всеки ден в продължение вече на месеци.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 МирО

    22 4 Отговор

    До коментар #32 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Като ти чета писанията се сещам , че има хора дето пишат , че имало 500 годишно турско "присъствие" в България, но инак десетки хиляди българи са усетили "присъстващия" ятаган. Да пребъде Велика Русия освободителка на България от турско робство, Амин.

    Коментиран от #65, #70

  • 61 хаха

    8 5 Отговор

    До коментар #50 от "Василев":

    Ти къде ще отидеш, когато цялата на ви фашистка хунта дойде реда са утилизиране, още през 2024 година. Дали ще можеш да избягаш, след като същото ще започне да се случва и в сатанинския запад, на който служите вие сатанистите?
    Милост за вас на този свят няма да има.
  • 62 Хахаха, подлоги кремълски

    7 11 Отговор
    Позор за вас...

    Коментиран от #68, #72

  • 63 замислен

    11 4 Отговор
    Обективно със смяна на тактиката от страна на Залужни може да се каже,че създават напрежение по определени точки.Проблема е, че нямам как да възкресят мъртвите. Оставя да видим дали руснаците ще се хванат на "преговори", с които украинците да отдъхнат и превъоръжат за нови бойни действия.
  • 64 Тити

    7 3 Отговор

    До коментар #56 от "Обективен":

    Попиляха же нати местни роо мми в маалата,че вече пускала и на вересия.Вече и пуши кате ричката.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 САТЪРА НА ХАНА

    15 4 Отговор
    ЗАПАДНАТА ТЕХНИКА ПОДВЕДЕ ХРАБРИТЕ УКРАИНЦИ
    ....ОКАЗА СЕ ЧЕ НЕ СТАВА ЗА КАЛ , А САМО ЗА ШОСЕ :))

    Коментиран от #73

  • 67 оня с коня

    4 12 Отговор

    До коментар #33 от "ами то":

    Отчиташ ги тия неща,ама как поне веднъж не каза на русофилите тука дето непрекъснато се изцепват "Украйна Приключи","Войната свърши",НАТО се провали" и т.н. ЧЕ ЛЪЖАТ?
  • 68 Борис Джонсън

    9 5 Отговор

    До коментар #62 от "Хахаха, подлоги кремълски":

    Единствена под лога тук си ти, пий дий рууго.
  • 69 Любопитен

    7 12 Отговор
    При тази "велика" ватирана армия защо никоя копейка не казва кога точно Шайгу и Вовик ще превземат Киев, ще задържат ЗЕЛЕНСКИ и 26 бандери от правителството, ще демилитаризират Украйна , така както Обеща Вовик - съпругата на Медвежонката?!?

    Коментиран от #74, #77

  • 70 Баро

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "МирО":

    Слава!
  • 71 християнин

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Не струваш":

    Ясно е че си достоен син на баща си дявола, с такава нагласа ще си с предимство в ада.

    Коментиран от #79

  • 72 И твоите опорки не

    10 2 Отговор

    До коментар #62 от "Хахаха, подлоги кремълски":

    Ловят декиш . Президентът на Украйна Владимир Зеленски призна, че контранастъплението на украинските въоръжени сили в никакъв случай няма да завърши с „щастлив край“ за режима в Киев. „Всички искаме да постигнем успех и „щастлив край“. (Но) това не е филм, не е дълъг час и половина. Това е контраофанзива, това не е филм с „щастлив край“, няма да имаме „щастлив край“, трябва да го признаем. Загубихме много хора“, каза Зеленски
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Шибашвили

    6 3 Отговор

    До коментар #69 от "Любопитен":

    Любопитния,може да гледаш през ключалката и да си водиш записки как лашш камм же наати.

    Коментиран от #81, #87

  • 75 Тото

    9 2 Отговор
    Превъзхождат ги само по жертви на бойното поле по нищо друго!!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 за много неща научаваме чак сега

    10 7 Отговор

    До коментар #69 от "Любопитен":

    То за това руснаците трябваше да го сринат Киев още от началото и да посадят картофи . До сега войната отдавна да е свършила и нямаше да има толкова жертви .
  • 78 Харон

    6 2 Отговор
    Успехът на германците във ВСВ до голяма степен беше това, че делегираха правото за решение на най-низкото ниво на военните поделения. Тоест на тези които са на фронтът и реално виждат обстоятелствата. Като в общи черти да се държат към стратегията, но в даден момент и място ако ще, да импровизират. До колкото виждам и украинците така правят. Плюс добре организирана комуникация и много по-точни бойни съоръжения... Аз бих наел за съветник Спилберг. Както той, организира, провежда и режисира филмовите „Джурасик парк“ и „Списъкът на Шиндлер“ това е ТОТАЛЕН ХАОС МЕНИДЖМЪНТ. Почти едновременно прави двата филма на два континента с два екипа...И в тази нов тип война това ще е решаващото. Кой може да управлява хаоса, а да не се опитва да го покори..

    Коментиран от #93

  • 79 Пхахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #71 от "християнин":

    Нас пехотинците не ни страхуват такива неща..мисли ти къде ще ходиш защото си обикновен лъжец за пари

    Коментиран от #88

  • 80 Роги

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Много смешен фейлетон благодаря ,посмяхме се.

    Коментиран от #101

  • 81 любопитен

    5 3 Отговор

    До коментар #74 от "Шибашвили":

    А мож ли ми осмука любовния мускул ?
  • 82 хаха

    16 3 Отговор
    Кво стана с фантастичната западна техника, която гори в Украина като фосфор и не може да се удържи и да спира.
    Питам дебилите, пардон нацистите, еле пък бг глупаците, ставащи единствено за донори, и то не на мозък.

    Коментиран от #89

  • 83 Педро Санчес

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Опаа умния човек пак":

    И като се събуди изпотен с пръти в контакта,чаршаф около кръста и неканен гостенин паркирал голям джейдам в зад ния ти двоор.

    Коментиран от #85

  • 84 О да, на тия вяра никаква

    7 3 Отговор
    алианса да се връща в старите си граници от времето на Елцин. Тия са ейзуити, говоря за ония зад океана.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Финландците с

    15 3 Отговор
    кървави сълзи реват . Развалиха на народа добрите отношения с Русия, край на търговията, край на добросъседските отношения. Да го ду ват финландците, като са оставили една фльо р ца да определя съдбата им. И у нас е същото, мъжки фльо р ци на власт!

    Коментиран от #97

  • 87 говеда прости

    11 3 Отговор

    До коментар #74 от "Шибашвили":

    Гсподинчо Уса Тролски, ще те питам какви ще ги плещиш когато Тагаренко сложи тук американските части и русия почне да ги обстрелва и тях.
  • 88 християнин

    7 2 Отговор

    До коментар #79 от "Пхахаха":

    Вас пехотинците ви смесват руснаците с пръста толкова успешно, че Зеленски е възхитен от това, че не е нужно да ви кара обратно и си взима заплатите ви. Така ще бъде и в България с тукашните нацисти, които все пак ще остават живи, стига да се предавате и да не застрашавате чужд живот, защото в този случай християнина трябва да ги защити по всякакъв начин, дори такъв, да бъдете смествани с пръста, по същия начин, както го провят руските християни с езическите сатанисти.
  • 89 Рамзан ага

    9 2 Отговор

    До коментар #82 от "хаха":

    Вовата каза ,че независимо от екзотичните си имена всички образци на западната бронетехника горят еднакво бързо и добре.
  • 90 Армията на Монголоидния изтърсак

    4 9 Отговор
    Приключи! ВСУ унищожи 82% от Могучая и 65 % от Мобилизираните!
    Дори една държава от Алианса ще смачка блатниците за седмуца
  • 91 Кирил

    4 9 Отговор
    Украйна превъзхожда в това, че води отечествена война срещу агресорите

    Коментиран от #95

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Рико Анаграмата

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "Харон":

    Преписваш ,тип копи пейст от някъде си сложни и украсени неща и се опитваш да докажеш ,че си много интеуегентен и ерудиран,а просто си обикновен Цар Вуул,взел се насериозно.

    Коментиран от #122

  • 94 БМБ

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ами кво":

    Ти па си много убаав.Тарикат мъж не писка,стискай зъби и буззки.
  • 95 Аналена Гресор

    4 2 Отговор

    До коментар #91 от "Кирил":

    Видял си ти агресор,обади ми се ,ако искаш да видиш.

    Коментиран от #118

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Сана Марин

    3 2 Отговор

    До коментар #86 от "Финландците с":

    Искам прошка,по някакъв начин може ли да изкупя грешките си?
  • 98 Трябва да приготвят белия камуфлаж

    5 2 Отговор
    Когато падне сняг да не се виждат много през деня
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Пешо от Г вход

    9 1 Отговор
    Май руските лопати се оказаха с по здрави дръжки от очакваното.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Джамбаза

    9 2 Отговор
    Я тоя да погледне картата пак? Къде е паднала първата отбранителна линия? Дори Роботино е в сива зона.
  • 103 Гориил

    1 1 Отговор
    Твърде амбивалентен и уклончив.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Бен Търпин

    9 1 Отговор
    В платената любов ги превъзхождат...имат много дашни доброволци ...хихаааа
  • 106 стоян георгиев

    5 7 Отговор
    Украинците са били винаги най добрите войници на ссср и царска русия.сега се вижда нагледно като воюват срещу путин.много добре организирани хладнокръвни и безстрашни.те се бият за своята страна и са страшен противник.стотици хиляди руснаци намериха смърта си в украина и поне още толкова ще ги последват.

    Коментиран от #108

  • 107 Путин

    6 1 Отговор
    В трупове ни превъзхождат
  • 108 ивайло

    5 1 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    Сиси нещо много се превъзбуди и набра обороти,я успокой топката.
  • 109 Лазар

    2 1 Отговор
    😄😄😄😄😄😄😄😄😁😁😁😁😁😁😁
  • 110 Вражалец

    5 1 Отговор
    Дорогая Олга,само в калайджийството Украйна има предимство! Когато фактите говорят и украинските клакьори мълчат!
  • 111 шааа

    7 3 Отговор
    В какво украинците превъзхождат руската армия? Елементарно, но твърде трудно за зелето да го преглътне - укрофашистите имат по-голяма скорост на загуба на жива сила и военна техника!
  • 112 ........

    4 3 Отговор
    Само в белото я превъзхожда,в друго не.Дават им дрога преди да ги пратят на фронта.Направо експерименти си правят с тях.Оцелелите после в лудницата ще бъдат,а целия Запад мълчи.Мобилизират ги насила.Онзи Умерен е казал,че щом могат деца да правят на 16 г. значи трябва на 16 да ги пращат на фронта.Още малко и 14-годишни ще пращат за пушечно месо,за да им дават още милиарди.
  • 113 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Русия се оплаква ,че днес 2 нейни кораба са били атакувани в Черно море от ВСУ.

    Единият е ракетоносецът на въздушна възглавница Самум.
    А дригият е Василий Биков. За него има съобщения ,че има поражения. За Самум не се знае нищо.
  • 114 Елементарно Уотсън

    2 4 Отговор
    Едните бранят родината, другите още не знаят какво правят на чужда територия 18 месеца след старта на тридневната военная ъперация.

    Коментиран от #127

  • 115 Магелан

    2 6 Отговор
    Четете български зомбирани русофилчета реални исторически факти от коментара на номер 7.Ако не бяха Краварите През ВСВ да открият Втория фронт в Европа сега в Болшевишка Москва щяха да говорят на немски
  • 116 берта

    3 1 Отговор
    Тая дрогирана ли е или пияна ?
  • 117 Самарев

    2 2 Отговор
    От "факти" Само Фалш и Лъжи

    Коментиран от #120

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Харон

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "Рико Анаграмата":

    Не съм Цар Вуул. Даже не съм чувал за него....А онези неща за които писах съм ги чел, преди години знаеш в едни такива, хмм писани листа формат А5 или по-голям, зашити или залепени в куп от 10 до няколко стотни листа с корава или мека корица и се казват КНИГИ. Но ти от къде да знаеш, млад си и нагъл. Не с писаното спориш ами писаря умаляваш. Но по темата нищо съществено...Ти пък това знаеш да рушиш, разваляш...

    Коментиран от #124

  • 123 Копито

    5 1 Отговор
    Към Токмак ли? Те Андреевка уж я превзеха а след това опровергаха!
    Първата линия на Суровикин не са я и наближили! Вижта картата!
    Игал Левин е бивш офицер армията на Израел. Самозван всезнайко, еврейн а не украйнец и перфектно говоро руски какти и Зеленски!
  • 124 Рико Анаграмата

    0 2 Отговор

    До коментар #122 от "Харон":

    Абе дртт пеннделл ,сигурно бабата вече не ти дава и търсиш поле за изява .,Да привличаш в нимание и да се правиш на ерудит.Единствено внимание и респект може да имаш на пейката пред блока или в местния хоремаг.Ай со здравье,както казват на запад от тук.
  • 125 Ббббб

    2 0 Отговор
    Къде са пробили 1ва линия на отбрана украинците.Няма нито един видео кадър за това.
  • 126 Спрете да публикувате лъжите

    0 0 Отговор
    на Дийчо. Никаква първа линия не е "пробита"! Да публикува Дойчо снимка или видео на украинец до "Драконовите зъби" и ще повярваме! Боевете се водят в КОНТОЛНАТА зона преди трите укрепени линии които са предимно "сива зона"- сиреч просто бойно поле.

    "Игал Левин: "Драконовите зъби", както още се наричат бетонните пирамиди, сами по себе си не бяха проблем."?????

    Или може би Дойче не лъже толкова нагло, а журналиста тук "случайно" е объркал превода. И всъщност хитреца Левин просто е казал:
    "Игал Левин: "Драконовите зъби", както още се наричат бетонните пирамиди, сами по себе си няма да са проблем."
    Което променя целия смисъл.
  • 127 Шерлок

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Елементарно Уотсън":

    Които бранят земите си и семействата си с оръжие в ръка са хората Донбас, Луганск, Крим ....., от тези които искат да ги избият или изгонят от земите на дедите им.

    Дори майчиния език на Зеленски е руски, ама си кълчи езика и пелтечи на руско-полска шкьокавица..
  • 128 Дали са проблем "Драконовите Зъби"

    1 0 Отговор
    или не, ще видим когато или ако украинците стигнат до Първата Линия - от трите !

    Всичко останало са оправдания от пресвдо експерти и журналистически манипулации!

    Отчаянието и чувството на униженост размътват мозъци.
  • 129 пенко

    1 0 Отговор
    ДА ЕВРЕИН Е --- ОТ ДОЙЧЕ ШВАЙНЕ -ВЕЛЕ !?!?!?!? ЕХ ХИТЛЕР -ХИТЛЕР ---- ЕХ СТАЛИН -СТАЛИН !?
  • 130 БРЦК

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Бла бла бла
Новини по държави: