Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 09:45 1 492 16

Баку: Азербайджански войник е бил убит на границата с Армения, Ереван отрича

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • анклав-
  • никол пашинян

След мълниеносната победа на Баку миналата седмица и капитулацията на арменските сепартисти в Нагорни Карабах, в четвъртък анклавът обяви, че на 1 януари догодина всички негови институции ще бъдат разпуснати

Баку: Азербайджански войник е бил убит на границата с Армения, Ереван отрича - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Азербайджанското министерство на отбраната съобщи днес, че азербайджански войник е бил убит от снайперист от позициите на арменските въоръжени сили на границата между двете страни - твърдение, което Ереван незабавно опроверга, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Военнослужещият е бил убит днес следобед" в района на Келбаджар /.../ откъм село Кут в Армения и "подразделения на азербайджанските въоръжени сили вземат ответни мерки", се посочва в изявление на азербайджанското министерство.

Армения отрече информацията. Нейното министерство на отбраната заяви в "Телеграм", че изявлението, че "арменски части са открили огън по азербайджански позиции /.../ не отговаря на действителността".

След мълниеносната победа на Баку миналата седмица и капитулацията на арменските сепартисти в Нагорни Карабах, в четвъртък анклавът обяви, че на 1 януари догодина всички негови институции ще бъдат разпуснати.

Общо близо 600 души убити в резултат на военната офанзива на Баку. В самите сражения са загинали по около 200 войници от всяка страна.

Днес сепаратистката република Нагорни Карабах е почти обезлюдена, след като огромната част от жителите ѝ масово заминаха за Армения, опасявайки се от репресии от страна на Азербайджан, отбелязва АФП.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) над от 100 000 от общо около 120 000 етнически арменци вече са напуснали Нагорни Карабах и са се отправили към Армения. Азербайджан, който многократно е отричал всякакви твърдения за етническо прочистване, заяви, че правата на арменците в района, международно признат като част от Азербайджан, ще бъдат гарантирани, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    7 14 Отговор
    Абе азерите не са ли терористи, а арменците защитаващи тяхната си земя.?

    Коментиран от #9

  • 2 Aлфа Bълкът

    10 9 Отговор
    Русия си обра крушите с 200!

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Е НЕ ВИСЯХА ПО КОЛЕСНИЦИТЕ

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    КАТО КАУБОИТЕ В АФГАНИСТАН ИЗЛИТАЩИ С 60О КМ Ч САМАЛЬОТИ СПАРТАН....

    Коментиран от #11

  • 4 Пацо Чорбаджиев

    5 7 Отговор
    По тона на статията се вижда, че" фактите " подкрепят Азербайджан. Забележете, че по отношение на Азербайджан няма нито световен писък, нито санкции, както срещу Русия.
  • 5 Баце

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Нищо не си е обирала, техният контингент си е там - 2000 човека - помагат и спазват законите. Армения се отказа от Нагорни Карабах, така, че те няма защо да се месят, само опазват мирното арменско население да се изтегли безпроблемно.

    Коментиран от #12

  • 6 Питанка

    2 9 Отговор
    Сега пбяснете какв е разликата между сепаратисти и бунтовници? Защо арменците са сепаратисти на своя територия а главорезите от ИД са бунтовници на чужда?

    Коментиран от #7

  • 7 Не ти е правилна питанката

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Питанка":

    Арменците не са на своя територия, а на чужда. Трябва да четеш повечко за да питаш правилно.

    Коментиран от #13

  • 8 Гого

    2 3 Отговор
    Според мен загубата на Нагорни Карабах от страна на Армения е резултат от нейната политика тип "върти опашка". Хранологията на събитията сочи точно това. Нападението на Азербайджан започна само седмица след проведените в Армения учиния с войски на НАТО, включително и на американски части. Това е показателно за стремежа на запада да вклие клин между Армения и Русия. И наказанаито не закъсня. Дойде да покаже, че запада е далеч, но Азербайджан и Русия са близо и продажните арменци трябва да изберат. Затова и руската страна се отнесе така пасивно към конфликта. Предния път го потуши, защото размаха пръст на азерите, че се бутат там където не трябва, но този път гледа пасивно. Така, арменците съвсем правилно си протестираха срещу правителството, защото то им докара тези беди. А американците така и още не са разбрали, че повече майдани и арабски пролети в този регион няма да има. Но ще го разберат макар и по трудния начин. Защото след такива майдани и арабски пролети, оставят след себе си едни разбити държави,( Вижте Либия и Украйна за пример), които да могат да командват по лесно. Но тук номера им няма да мине.

    Коментиран от #10

  • 9 Малко не

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Всъщност е точно обратното.
  • 10 И не само

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    По скоро ги подведаха и тяхните лобита в странство и най вече франция. Като са тръгнали нещата онея от далечния запад ще погалят още малко армения като бебенце и като ревне ще я подхвърлят в скута на Турция.
  • 11 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Е НЕ ВИСЯХА ПО КОЛЕСНИЦИТЕ":

    Колко пъти казвам, да не се обаждате за Афганистан?
    1989г кой си обра крушите оттам?

    Коментиран от #16

  • 12 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Баце":

    Аааа тъй ли? Под зоркото око на руснаците, мюсюлманите убиват християните. Не съм разбрал, че те били там само за свидетели.
  • 13 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Не ти е правилна питанката":

    Арменците са там от хиляди години, църкви строени от 4 век. Азарбейджан е държава на няма повече от 100 години.

    Коментиран от #15

  • 14 Хе-Хе

    0 0 Отговор
    Това очаква всички, които разчитат на руснаци и американци! Поне едните са знаели какво ще стане и са се направили на разсеяни и намерили хиляди доводи да не си изпълнят миротворителния ангажимент! Карабах бил признат за азерски и не можело да се месят?! Какъв на дядо си груй дириш тогава там и си нахлупил тази синя каска на картуната си!? Армения била ги признала за азерски! И вас да ви бият, и вие ще признаете всичко, за да на ви поотупат допълнително!
  • 15 Те там

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Те може и да са били но азерите също са били, както и доста повече на брой. И от кога Армения е държава-нима по стара от Азърбейджан. Карабах никога не била арменска.
  • 16 ДА АМА НЕ 600 КМ В ЧАС

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Aлфа Bълкът":

    А ГОДИНА И ПОЛОВИНА С ПЪЛНОТО УВАЖЕНИЯ НА МЕСТНИТЕ